Blijf op de hoogte

Alle kwetsbare ouderen kunnen revalideren in GRZ

Binnen de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) is extra aandacht nodig voor de meest kwetsbare doelgroep, zoals mensen met dementie. De ligduur van deze ouderen is misschien langer, maar ook zij kunnen met de juiste revalidatie goede resultaten behalen, betoogt Marco van Duuren, programmamanager Behandeling bij Aafje.

Waarom is het belangrijk dat er binnen de GRZ aandacht is voor deze groep?

“Van mensen die cognitief beperkt zijn, bijvoorbeeld door dementie, wordt vaak gezegd dat ze niet ‘leerbaar’ zijn. Zij komen daardoor niet altijd in aanmerking voor de GRZ en dat is onterecht. Mensen met cognitieve beperkingen zijn ook leer- en trainbaar en daarmee dus revalideerbaar. Alleen kost het meer tijd, moeite en specifieke expertise.”

Wat is het gevolg hiervan voor de ligduurtijd?

“Verzekeraars sturen veelal op een kortere ligduur. De meest kwetsbare groep ouderen heeft extra aandacht, specialistische kennis en begeleiding nodig, met als gevolg dat de gemiddelde ligduur stijgt. Het is belangrijk om te realiseren dat bij hen de druk qua financiering op efficiëntie en ligduurverkorting zijn grenzen kent. De groep ouderen is zo divers; de ene zeventigjarige is de andere niet. De financiering is echter wel voor iedereen hetzelfde opgebouwd. Eigenlijk zou die meer op maat moeten zijn.”

Hoe behandelen jullie deze kwetsbare doelgroep?

“Bij Aafje vinden wij dat iedereen recht heeft op revalidatie met als doel zo optimaal mogelijk terug te kunnen keren naar huis. Er is wel duidelijk verschil in revalidatie. Mensen met cognitieve beperkingen hebben veel verwerkingstijd nodig. De behandeling kan dus niet te intensief zijn. Toch bereiken wij juist bij deze ouderen zeer mooie resultaten. Ook bij de andere groep revalidanten, waar het kwetsbare meer in het fysiek zit, zijn de resultaten goed. Hier lukt dit ons juist door op maat de behandelintensiteit op te voeren, waardoor de ligduur per traject verkort wordt. In de Aafje zorghotels sturen we expliciet op ligduur. Hier revalideren mensen die nog in hoge mate eigen regie kunnen voeren. Voor het revalideren van mensen met cognitieve beperkingen, op twee van onze andere locaties, is een ander besef nodig.”

Meer informatie?
Bezoek de website van Aafje: www.aafje.nl

Gerelateerde artikelen

In onze vergrijzende samenleving wonen ouderen steeds langer zelfstandig, in hun eigen woning. Dat stelt de nodige eisen aan de zorg en aan de woningen. Want niet iedere woning is…

De zorg rondom kwetsbare ouderen is een complex speelveld. Een specialist ouderengeneeskunde vormt als het ware de spin in het web, te midden van de mantelzorgers, de huisartsen, de verpleeghuizen…

Stijgende prijzen, te weinig nieuwbouw, jarenlange wachtlijsten in de sociale sector en een verduurzamingsopgave om u tegen te zeggen: de woningmarkt is volop in het nieuws. Hetzelfde geldt voor de…

Woningtekorten, het scheiden van wonen en zorg en een dubbele vergrijzing maken het ontwikkelen van voldoende, passend, betaalbaar en toekomstbestendig zorgvastgoed tot een uitdaging. Tegelijkertijd biedt de veranderende markt nieuwe…

Mijn broer Luuk is 69. Hij ging vijf jaar geleden met pensioen. Bij een respectabele werkgever heeft hij ruim 40 jaar het beste van zichzelf gegeven. Daarna vulden zijn dagen…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.