Blijf op de hoogte

Bij 4% van de 65-plussers is psychisch geweld weleens voorgekomen

Vier procent van de ouderen boven de 65 jaar heeft in 2016 te maken gehad met psychisch geweld in de thuissituatie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD’en, CBS en RIVM. Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder, waaronder 220.000 ouderen boven de 65 jaar, namen in 2016 deel aan dit grootschalige onderzoek door een vragenlijst in te vullen. De landelijke en regionale cijfers zijn terug te vinden op Volksgezondheidenzorg.info.

0,3% slachtoffer van lichamelijk geweld

In het onderzoek is onder alle 65-plussers nagevraagd of zij de afgelopen 12 maanden te maken hebben gehad met een aantal nare gebeurtenissen in de thuissituatie. 4% gaf aan afgelopen jaar in de thuissituatie te zijn beledigd, getreiterd, gekleineerd of uitgescholden (psychisch geweld). Verder gaf 0,3 procent van de ouderen aan lichamelijk geweld te hebben ondervonden. Ook gaf 0,3 procent van de ondervraagde ouderen aan dat ze slachtoffer zijn geweest van ongewenste seksuele benadering. Ruim een half procent van de ouderen gaf aan zich in de persoonlijke verzorging verwaarloosd te voelen en ruim 1 procent voelt zich financieel benadeeld.

Leefsituatie ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen
Lees ook: leefsituatie ouderen in verzorgingshuizen

Ouderenmishandeling in de thuissituatie

Het is voor het eerst dat er op deze schaal onderzoek is gedaan naar de prevalentie van ouderenmishandeling in de thuissituatie. De 65-plussers kregen een serie vragen over nare gebeurtenissen die hen in de thuissituatie kunnen zijn aangedaan door gezinsleden, familieleden, (ex)partners, huisvrienden, of door personen waar men afhankelijk van is, zoals een professionele hulpverlener (bijvoorbeeld thuiszorg, arts of mantelzorger). Deze nieuwe cijfers uit de Gezondheidsmonitor 2016 geven inzicht in de huidige omvang van ouderenmishandeling in Nederland tot op regionaal niveau.

Bron: RIVM

Gerelateerde artikelen

In onze vergrijzende samenleving wonen ouderen steeds langer zelfstandig, in hun eigen woning. Dat stelt de nodige eisen aan de zorg en aan de woningen. Want niet iedere woning is…

De zorg rondom kwetsbare ouderen is een complex speelveld. Een specialist ouderengeneeskunde vormt als het ware de spin in het web, te midden van de mantelzorgers, de huisartsen, de verpleeghuizen…

Stijgende prijzen, te weinig nieuwbouw, jarenlange wachtlijsten in de sociale sector en een verduurzamingsopgave om u tegen te zeggen: de woningmarkt is volop in het nieuws. Hetzelfde geldt voor de…

Woningtekorten, het scheiden van wonen en zorg en een dubbele vergrijzing maken het ontwikkelen van voldoende, passend, betaalbaar en toekomstbestendig zorgvastgoed tot een uitdaging. Tegelijkertijd biedt de veranderende markt nieuwe…

Mijn broer Luuk is 69. Hij ging vijf jaar geleden met pensioen. Bij een respectabele werkgever heeft hij ruim 40 jaar het beste van zichzelf gegeven. Daarna vulden zijn dagen…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.