De levensverwachting van 65-jarigen in 2023
Het CBS verwacht dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd in 2023 zal toenemen tot 20,5 jaar. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen. De prognose van de levensverwachting is een onderdeel van de bevolkingsprognose die het CBS op 19 december zal publiceren.
2016 versus 2023
De levensverwachting in 2023 valt in de nieuwste prognose lager uit dan in de prognose van 2016, toen deze op 20,7 jaar werd gesteld. Dat komt doordat de nieuwe prognose gebaseerd is op recentere sterftecijfers dan de prognose van 2016. In de laatste vier maanden van 2016 en de eerste acht maanden van 2017 stierven meer mensen dan in de oudere prognose was verwacht. Dergelijke fluctuaties in de feitelijke sterfte zorgen ieder jaar voor kleine schommelingen in de levensverwachting.
Lagere prognose
De jaarlijkse bevolkingsprognose van het CBS heeft tot doel de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking te beschrijven. Een aspect hiervan is de prognose van de levensverwachting. Voor het maken van die prognose maakt het CBS gebruik van een in de internationale wetenschappelijke wereld ontwikkeld model. Dat gaat er van uit dat voor de lange termijn de stabiele, dalende trend in de sterftekansen in West-Europa zal doorzetten. Daardoor hebben tijdelijke versnellingen en vertragingen in de sterfte een minder groot verstorend effect op de toekomstverwachtingen dan wanneer alleen van de Nederlandse trend zou zijn uitgegaan. Om de onzekerheid rondom de prognose van de levensverwachting aan te geven, worden er prognose-intervallen berekend (zie bovenstaande grafiek). Deze geven een indruk van de verwachte nauwkeurigheid van de prognose.
AOW-wetgeving gebruikt CBS-prognose
De bevolkingsprognose van het CBS wordt gebruikt voor de vaststelling van de toekomstige AOW-leeftijd volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW, art. 7a). In november 2016 heeft de overheid besloten dat de AOW-leeftijd in 2022 verhoogd wordt naar 67 jaar en 3 maanden. Aan de hand van de nu bekendgemaakte prognose van de levensverwachting van 65-jarigen in 2023 wordt de AOW-leeftijd in 2023 vastgesteld.
Vijf jaar langer dan in 1956
Op basis van de huidige stand van de volksgezondheid en de medische technologie hebben 65-jarigen in 2016 gemiddeld nog 19,8 jaar te leven. Deze levensverwachting van 2016 is ruim vijf jaar hoger dan in 1956, het jaar waarin de Algemene Ouderdomswet werd aangenomen. Vooruitgang in medische kennis en technologie en betere hygiëne, voeding en leefomstandigheden leidden ertoe dat het risico om voortijdig te overlijden sterk terugliep.
De toename in de levensverwachting verloopt niet gelijkmatig over de jaren. Er zijn perioden waarin de trend versnelt of stagneert. Over het algemeen is, net als in andere West-Europese landen, een duidelijke toename van de levensverwachting op 65-jarige leeftijd te zien sinds 1950. Voor 2023 wordt verwacht dat deze 20,5 jaar zal zijn.
Helft 65-jarigen haalt naar verwachting de 86
De stijging van de levensverwachting is een uitdrukking van het feit dat steeds meer ouderen nog lang na hun 65e leven. Op grond van de sterftekansen in 1950 haalde de helft van degenen die in dat jaar 65 waren hun 80e levensjaar. De helft van de 65-jarigen in 2016 zal 86 worden, op basis van de huidige sterftekansen. In 1950 was de kans om 90 te worden 9 procent, nu is dat 31 procent.
Bron: CBS.
Reactie
Je moet nu minder werken maar 28 uren omdat de belasting progasief inhoud dwz veel verdienen meer betalen in de staatkas . je wordt hierbij ook nog beloont in zorg huur en andere toeslagen . je kunt beter nu vrij nemen dan over 25 jaar premie betalen en niets krijgen.levensverwachting klopt niet .de helft wordt 86 dat is 50 % . Toch kom ik op een gemiddelde levensverwachting 50% 86 jaar 30% 75 jaar 20% 55 = samen 216 jaren gedeeld 3 levensverwachting =72 jaar .
Tja, mijn man zit in het zelfde schuitje! Door zijn 'gunstig' lees vroege leerling en toen nog 3 jarige LTS was hij nog geen 15 jaar oud toen hij al in de bouw begon waar hij nu nog werkzaam in is. Ook hij mag zeker minstens tot zijn 67ste werken. Laten we hopen dat hem dat gaat lukken want dat zou inhouden dat hij er nog steeds is. Maar 54 jaren zware arbeid? Hij moet nu nog 10 jaar maar of dat gaat lukken? Hij loopt er nu al bij als een oude kromme man omdat hij overal last van heeft. Gelukkig vindt hij zijn werk leuk en dat is dan ook zijn drijfveer! Maar toch is het belachelijk dat iemand die op zijn 30ste de arbeidsmarkt gaat betreden ook tot zijn 67ste moet werken. Dat is maar 37 jaar! Misschien moeten we terug naar het aantal werkbare jaren in plaats van tot een bepaalde leeftijd werken voordat men recht heeft op een pensioen.
Myn man werkt al vanaf 15 jaar buiten .Hy is met 18 jaar pensioen gaan betalen en moet nu doorwerken tot 68 jaar en langer.Hy heeft dan 50 jaar pensioen betaald.Dus wie weet haalt hy 68 jaar niet omdat hy op is.Deze mensen moeten eerder met pensioen.Als je op kantoor zit en gestudeerd hebt en gaat pas werken met 30 jaar en tel daar nu 40 jaar werken hebben ze 10 jaar korter gewerkt dan myn man. Dus die kunnen dan nog 10 jaar tot 80 jaar.
Plaats een opmerking