Blijf op de hoogte

Ouderen bewegen te weinig

Ouderen bewegen te weinig, zo blijkt uit onderzoek onder het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. Maar liefst 2 op de 3 ouderen voldoen niet aan de zogenaamde ‘fitnorm’.
Dit betekent dat zij minder dan 1 uur per week intensieve lichamelijke activiteiten verrichten waarbij de hartslag en ademhaling versnelt. Dat terwijl bewegen en sport op latere leeftijd zorgen voor een betere lichamelijke en fysieke gesteldheid.

Een greep uit de onderzoeksresultaten

  • 1 op de 4 ouderen voldoet niet aan de beweegnorm voor ouderen: zij besteden minder dan 2 uur per week aan bijvoorbeeld tuinieren, boodschappen doen of een stukje wandelen.
  • 4% van de ouderen is zelfs minder dan een half uur per week in beweging.
  • Ouderen die een hoger cijfer voor hun conditie geven, geven óók een hoger cijfer voor hun eigen geluk
  • 18% van de ouderen wil graag dat sporten worden aangepast op ouderen, een voorbeeld hiervan is OldStars Walking Football
  • 1 op de 3 niet-sportende ouderen zou meer sociale contacten willen. Van de sportende ouderen is dit maar 1 op de 6!
  • 55% van de sportende ouderen ziet hun medesporters dan ook als belangrijke sociale contacten.
65+ | Beweging | Hond | Mijn Gezondheidsgids
65+ en behoefte aan meer beweging? Neem een hond!

Ouderenpanel

Het onderzoek is uitgevoerd onder de leden van het Ouderenpanel. Het Ouderenpanel bestaat in 2017 uit circa 2.300 55-plussers die meepraten en discussiëren over thema’s voor ouderen. Dankzij de deelnemers van het onafhankelijke Ouderenpanel kan het Nationaal Ouderenfonds onderzoek doen naar en begrijpen wat ouderen vinden van specifieke onderwerpen.

Bron: Ouderenfonds

Gerelateerde artikelen

In onze vergrijzende samenleving wonen ouderen steeds langer zelfstandig, in hun eigen woning. Dat stelt de nodige eisen aan de zorg en aan de woningen. Want niet iedere woning is…

De zorg rondom kwetsbare ouderen is een complex speelveld. Een specialist ouderengeneeskunde vormt als het ware de spin in het web, te midden van de mantelzorgers, de huisartsen, de verpleeghuizen…

Stijgende prijzen, te weinig nieuwbouw, jarenlange wachtlijsten in de sociale sector en een verduurzamingsopgave om u tegen te zeggen: de woningmarkt is volop in het nieuws. Hetzelfde geldt voor de…

Woningtekorten, het scheiden van wonen en zorg en een dubbele vergrijzing maken het ontwikkelen van voldoende, passend, betaalbaar en toekomstbestendig zorgvastgoed tot een uitdaging. Tegelijkertijd biedt de veranderende markt nieuwe…

Mijn broer Luuk is 69. Hij ging vijf jaar geleden met pensioen. Bij een respectabele werkgever heeft hij ruim 40 jaar het beste van zichzelf gegeven. Daarna vulden zijn dagen…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.