Blijf op de hoogte

Meer sterftegevallen dan gewoonlijk

In de winter van 2017 op 2018 zijn tot nu toe minder mensen overleden dan in dezelfde periode vorig jaar. Evenals vorige winter ligt de sterfte echter wel hoger dan gewoonlijk. Dit meldt het CBS in het jaarlijkse nieuwsbericht over wintersterfte, op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.
Vanaf de eerste week van november 2017 tot en met de vijfde week van januari 2018 zijn 43,4 duizend personen overleden. Dat zijn 1,5 duizend sterfgevallen minder dan in hetzelfde tijdvak van 2016 op 2017. Met name onder ouderen zijn minder sterfgevallen dan in het vorige winterseizoen. Het aantal overledenen onder 80-plussers in de winter van 2017/’18 is tot nu toe bijna 5 procent lager dan een jaar eerder. In vergelijking met eerdere winters ligt de sterfte onder ouderen echter duidelijk hoger.

Ouderen in de winter

Ieder jaar is het aantal sterfgevallen in de wintermaanden hoger dan in andere maanden, vooral bij 80-plussers. Omdat deze groep ouderen groeit, overlijden ook meer mensen, vooral in de winter. Ook is er in perioden van kou en griep vaak sprake van hogere sterfte. Sinds half december 2017 is sprake van een griepepidemie. In de winter van 2016/’17 begon de griepepidemie eind november 2016 en duurde 15 weken.

Winterkilo’s te wijten aan onvoldoende zonlicht
Lees ook:
Winterkilo’s te wijten aan onvoldoende zonlicht

Trend in Europa

Niet alleen in Nederland is de sterfte in de huidige winter en de winter van 2016/’17 hoger dan in een gemiddelde winter, ook in andere Europese landen is dit het geval.
Sterke toenames of afnames in de sterfte in Nederland vallen meestal samen met sterke sterfte-toe- of afnames in andere Europese landen. Zo was de sterfte in Nederland in 2015 met 147 duizend bijna 6 procent hoger dan in 2014 (139 duizend). In de ons omringende landen nam de sterfte tussen die twee jaren met vergelijkbare percentages toe.
In de winter van 2014/’15 duurde de griepepidemie in Nederland 21 weken, de langste griepepidemie sinds 1970. Ook in andere Europese landen was er een extra lange periode met griep.

Toenemende aantallen

In januari 2017 overleden 15,8 duizend personen, 26 procent meer dan in een gemiddelde maand in dat jaar. De hoge sterfte in januari 2017 was de hoogste van de afgelopen halve eeuw. In totaal overleden in 2017 meer dan 150 duizend personen, het hoogste aantal ooit.
Een groeiende bevolking met een toenemend aantal ouderen zorgt ervoor dat, ondanks een stijgende levensverwachting, het aantal overledenen jaarlijks stijgt. Sinds 1950 is het aantal overledenen daardoor bijna verdubbeld. In de toekomst mogen we verwachten dat het jaarlijks aantal sterfgevallen blijft stijgen door een toenemend aantal ouderen.

Bron: CBS

Gerelateerde artikelen

In de terminale fase van ziekte blijven seks en intimiteit tussen patiënten en hun partners een belangrijke rol spelen. Dat onderkennen patiënten in een nieuw gepubliceerd onderzoek, echter blijkt hier…

Een aangenaam levenseinde is een vanzelfsprekende wens van iedereen. Toch is het een gespreksonderwerp dat mensen het liefst uit de weg gaan. Praten over de dood is immers iets dat…

In 2017 overleden ruim 150 duizend inwoners van Nederland. Met 47 duizend sterfgevallen (31 procent) was kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. Aan hart- en vaatziekten overleed ongeveer 25 procent. Vooral…

Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde…

Zorg in de laatste levensfase is niet alleen afhankelijk van de voorkeuren van de patiënt, maar ook van de rol die artsen willen en kunnen spelen. “Ik zou patiënten dan…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.