Blijf op de hoogte

Het overbruggen van de 'orgasmekloof'

Vroegtijdige zaadlozing, is dat een medisch probleem? Voor een beperkte groep zeker. Voor een grote groep mannen geldt echter dat er geen sprake is van vroegtijdige ejaculatie maar simpelweg van een ‘orgasmekloof’: een natuurlijk verschil tussen man en vrouw. Om die te overbruggen worden via het internet duizenden producten verkocht. Maar: wat werkt nu echt? Een oplossing lijkt te komen van het Amerikaanse bedrijf “Promescent”, dat een product heeft gelanceerd met vrijwel geen nadelige bijwerkingen. Een gesprek met CEO-International Stephen De Prêtre over de achtergrond van de problematiek en de situaties waarin effectieve behandeling mogelijk kan zijn.

Is ‘vroegtijdig’ altijd een probleem?

“Vroegtijdig klaarkomen is al honderden jaren bekend als probleem. Daarin moet echter wel een onderscheid worden gemaakt. Enerzijds kennen we de “lifelong” vroegtijdige ejaculatie: mannen die klaarkomen binnen 60 seconden, wat bovengemiddeld snel is. Hiervoor is zelden een aanwijsbare reden. Voor zowel de partner als de man kan dit verschrikkelijk zijn, want de impact van deze problematiek werkt vaak door in de bredere aspecten van het leven. Het zelfvertrouwen en de relatie hebben er bijvoorbeeld vaak onder te lijden. Anderzijds kennen we de “subjectieve” vroegtijdige zaadlozing: mannen die binnen de 3 tot 6 minuten ejaculeren. Dit is een gemiddelde snelheid, maar toch zouden veel mannen het langer vol willen kunnen houden.”

Waar komt deze onvrede vandaan?

“Wij zien in de praktijk dat er mannen zijn die het echt als probleem ervaren, die ervan overtuigd zijn dat ze onder het gemiddelde zitten terwijl dat feitelijk gezien niet zo is. De redenen voor deze beleving zijn heel persoonlijk en uiteenlopend. Verder zijn er mannen die in het intieme samenspel met hun partner graag meer ‘gelijk op’ willen gaan. Ze willen met andere woorden de zogenaamde ‘orgasmekloof’ overbruggen.”

Wat is de ‘orgasmekloof’ precies?

“Dat is het verschil tussen man en vrouw, waar het gaat om de tijd die het gemiddeld neemt om tot een orgasme te komen. Voor de man is dat 3 tot 6 minuten, voor de vrouw gemiddeld 10 tot 18 minuten. Hier is dus geen sprake van een vroegtijdige zaadlozing, maar van een natuurlijk verschil. Die dus wel voor een letterlijk onbevredigd gevoel kan zorgen. Voor velen is het vast herkenbaar: wanneer een koppel samen wil klaarkomen dan begint de man na een aantal minuten te denken aan voetbal of wiskundige rekensommen om dat orgasme maar uit te stellen. Miljoenen mannen doen dat en dat werkt. Maar vanuit de gedachte om in elkaar op te gaan is het niet ideaal, het neemt een deel van het seksueel genot weg.”

Is hier nog sprake van een taboe?

“Absoluut. Wanneer een man merkt dat hij zijn partner geen orgasme geeft, kan dat een aantasting zijn van zijn mannelijkheid. Terwijl dit gewoon is hoe mannen gemaakt zijn. Een bijkomende uitdaging is dat vroegtijdige zaadlozing, tenzij in de eerder genoemde situaties van ejaculeren binnen 60 seconden, geen echt medisch probleem is waar je gemakkelijk mee naar de dokter stapt of dat je met bekenden even gaat bespreken. Dus hoewel er niets mis is, ligt er toch een taboe op. Op seksueel gebied zijn al vele inzichten verworven, maar als je kijkt naar vroegtijdige zaadlozing – lifelong dan wel subjectief – dan is dat nog redelijk onontgonnen gebied.”

Is er een effectieve behandeling?

“In zijn zoektocht naar een oplossing zonder bijwerkingen voor mensen die met vroegtijdige zaadlozing worstelden, ontwikkelde uroloog dr. Ron Gilbert een product dat de zaadlozing substantieel kan uitstellen: Promescent. We hebben onlangs een studie gepubliceerd in Nature die de effectiviteit hiervan aantoont en indrukwekkende cijfers laat zien. Om een voorbeeld te geven: In ons onderzoek is de gemiddelde tijd tot ejaculatie 6 minuten, maar door Promescent te gebruiken verlengt die tijd naar 11 minuten. Een tijdwinst van 64 procent. Op zich natuurlijk mooie cijfers, maar het belangrijkste is dat we de impact van de orgasmekloof hebben kunnen aantonen. In slechts 44 procent van de gevallen dat mensen met elkaar vrijen, hebben beide partners een orgasme. Wanneer een koppel Promescent gebruikt, wordt dit percentage opgetrokken tot bijna 70 procent. Onze insteek is dus niet de individuele bevrediging maar het verbeteren van de onderlinge intimiteit tussen partners.”

Hoe werkt het precies?

“Het is een spray die op een klein deel van de huid van de penis wordt aangebracht, ter grootte van ongeveer een euromunt. Het actieve bestanddeel is een anestheticum, wat een tandarts bijvoorbeeld ook gebruikt om je tandvlees te verdoven. Nu bestaan er duizenden producten als deze om de ejaculatie uit te stellen, maar die hebben allen dezelfde negatieve bijwerkingen. Het product dringt door de huid in het onderliggende weefsel, waardoor de gevoeligheid van de penis vermindert en de zaadlozing wordt uitgesteld. Nadeel is echter dat de verdovende stof zich via de bloedstroom verder verspreidt dan nodig, waardoor te veel aan gevoeligheid en daarmee aan seksueel genot wordt ingeboet. Ook kan de stof, en daarmee de verdovende werking, worden overgedragen op de partner. Kortom: deze middelen streven hun doel voorbij. Bij Promescent daarentegen, dringt het product slechts in de huid en niet in het onderliggende weefsel. Daardoor blijft het verdovend effect zeer plaatselijk beperkt en wordt bijna niet aan gevoeligheid ingeboet. Terwijl er wel sprake is van een sterk vertragend effect op de ejaculatie. Daardoor kunnen beide partners volledig met hun gedachten en gevoelens bij elkaar zijn.”

Wat zijn de reacties?

“Voor sommige mensen betekent dit echt een heel nieuw hoofdstuk, want een bevredigend seksleven is voor velen toch een basis-ingrediënt voor geluk. Het is een hele opgave om een goede relatie te hebben wanneer in de intimiteit obstakels worden ervaren. Deze mensen hebben vaak al een hele zoektocht achter de rug, veelal via internet, en hebben daarin teleurstelling op teleurstelling te verwerken gehad. Het is mooi om hen uiteindelijk iets te kunnen bieden dat werkt en hen daarmee die intimiteit weer terug te kunnen geven.”

Gerelateerde artikelen
Problemen bij zaadlozing
Het taboe op vroegtijdige ejaculatie

Vergeleken met vorige generaties stellen we hogere eisen aan de kwaliteit van ons seksuele leven. De factoren ‘genieten’ en ‘gezamenlijke intimiteit’ zijn steeds meer de boventoon gaan voeren. Dat lijkt…

Problemen met de zaadlozing zijn er in veel verschillende vormen. We sommen de meest voorkomende zaadlozingsstoornissen op, evenals de vier soorten premature ejaculatie. Daarnaast tonen we het belang van onderzoek…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.