Blijf op de hoogte

Zorg algemeen

Gerelateerde artikelen

Het einde van het jaar is in zicht, wat betekent dat het tijd is om te kijken of jouw zorgverzekering nog aansluit op jouw wensen en behoeftes. Vooral nu is…

In Nederland is het verplicht om jezelf te verzekeren. Iedereen moet verplicht een basisverzekering hebben. Maar daarmee is nog niet alles gezegd, het is ook heel belangrijk om de juiste…

Een zorgplan is een document waarin alle afspraken rondom de zorg van een cliënt omschreven staan. Het opstellen van een zorgplan zorgt ervoor dat verschillende betrokken partijen weten wat er…

Veel mensen zijn tevreden over de wijze waarop het Nederlandse zorgstelsel is ingericht. Aan het begin van het jaar vergelijk je verschillende zorgverzekeraars op een website als Kizi.nl, om jaarlijks zo…

De impact van corona is ook zichtbaar bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekering 2021 zal er daarom ook iets anders uit gaan zien. Zo zal de premie gaan stijgen per zorgverzekeraar…

Het is belangrijk om de legionella bacterie buiten de deur te houden, aangezien het gaat om een gevaarlijke bacterie. Legionella zijn bacteriën die verschillende ziekten bij de mens kunnen veroorzaken,…

Triage is een vak. Een lastig vak ook, want het valt niet mee om aan de telefoon te bepalen wat de urgentie van een oproep is. Triagisten werken altijd in…

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) zijn er onlangs in geslaagd om met behulp van massaspectometrie imaging (MSI) dynamische veranderingen in de stofwisseling in beeld te brengen. Zij deden dat…

Ruim 186.000 verpleegkundigen telde Nederland in 2017. 7 procent meer dan in 2014. Alle zorgsectoren behalve de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg kende een stijging, blijkt op basis van lopend onderzoek…

Holland Immo Group initieert besloten vastgoedbeleggingsfondsen voor de particuliere belegger. Medio 2018 heeft Holland Immo Group haar eerste zorgwoningfonds succesvol geplaatst en introduceert op dit moment het vervolg daarop. “Wij…

De zorgvastgoedsector is een relatief onbekende beleggingsmarkt die steeds meer potentie toont. Door de dubbele vergrijzing is er namelijk sprake van een erg snelle groei in het aantal zorgbehoevenden, en…

Het Nederlandse woonzorglandschap is de laatste tijd sterk aan verandering onderhevig. Dit komt doordat de trends en ontwikkelingen in de zorg en vastgoedbranche, ook een directe invloed hebben op de…

Holland Immo Group initieert besloten vastgoedbeleggingsfondsen voor de particuliere belegger. Holland Immo Group richt zich sinds 2016 ook op duurzame vastgoedbeleggingen in de zorgwoningmarkt voor ouderen, zowel levensloopbestendige seniorenappartementen als…

Onderzoek wijst uit dat ’beter laten dan doen’ de kwaliteit van zorg verbetert en kosten verlaagt. Een nationaal onderzoeksprogramma, gecoördineerd door de universitair medische centra (umc’s) heeft dat laten zien.…

Ernstig gewonde patiënten hebben op de langere termijn een verlaagde kwaliteit van leven. Dat geldt met name voor patiënten die na hun ongeval psychische klachten hadden. De letselernst en het…

In 2018 heeft Mijn Gezondheidsgids aangrijpende en inspirerende ervaringsverhalen mogen delen en vele berichten gedeeld over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg en gezondheid. Ook dit jaar zal…

Zorg algemeen
Zorgvastgoed in de lift

Regeren is vooruitzien en als het gaat om de zorg voor onze ouderen, is dat een intikkertje. Al sinds de babyboom na de Tweede Wereldoorlog is feitelijk duidelijk dat Nederland…

“De huidige woningmarkt wordt gekenmerkt door stijgende koop- en huurprijzen en een vraag die het aanbod ruimschoots overtreft.” Economische kenmerken van de woningmarkt in Nederland Wonen is een eerste levensbehoefte.…

Het is misschien verleidelijk als patiënt om bij onbegrepen klachten als vermoeidheid een breed bloedonderzoek te laten uitvoeren. Het kan immers van alles zijn, dus laten we dan ook maar…

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars gaan komend jaar hun interne processen aanpassen om af te komen van de minutenregistratie in de wijkverpleging. Binnen één jaar moeten aanbieders die dat nu nog niet…

De zorgkosten in Nederland zijn omvangrijk en vormen een groot punt van zorg. Promovendus Arthur Hayen (Tilburg University) onderzocht in twee experimenten hoe verspilling in de zorg met nieuwe financiële…

Een uitdaging die al lang van tevoren gezien had kunnen worden: Nederland krijgt steeds meer ouderen die bovendien steeds ouder worden. Aangezien deze ouderen hun wensen hebben als het gaat…

Vooralsnog is de ontdekking niet zorgelijk, toch delen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Howard Hughes Medical Institute hun vondst in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Pathogens.…

Zorgverleners stuiten weleens op weerstand wanneer zij kritische prikkers van het belang om te vaccineren willen overtuigen. Vaak zetten deze dan juist de hakken in het zand en is er…

Stel je voor: dag in dag uit leven en werken vanuit je bed, zonder afdoende beweging, zonder face to face contact met anderen. Je eten wordt bezorgd, net als andere…

Vanuit de auto of op de fiets door de weilanden, is menig persoon weleens voorbij een windmolen gekomen. Zo vredig en haast geruisloos als ze lijken te draaien, blijkt dit…

Zorg algemeen
Gewoon meedoen

Alle kinderen willen het liefst zo gewoon mogelijk meedoen in het onderwijs en in de maatschappij in de brede zin. Kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijk beperking, of met een…

De melkveehouderij ligt in het publieke debat regelmatig onder vuur. Zo zouden de boeren niet goed voor hun dieren zorgen en worden melkkoeien onder erbarmelijke omstandigheden gestald. Volgens Jehannes Bottema…

De Nederlandse jeugd is nog steeds gelukkig en blij met hun sociale relaties. Maar er zijn ook zorgelijke ontwikkelingen. Zo gebruiken ze minder vaak een condoom, ervaren ze steeds meer…

Bijna een kwart van de Nederlanders van 19 jaar of ouder beoordeelde zijn of haar gezondheid in 2016 als zeer slecht, slecht of ‘gaat wel’. Per gemeente loopt dit aandeel…

Vaccineren helpt, concludeert RUG-promovendus Maarten van Wijhe in zijn proefschrift The public health impact of vaccination programmes in the Netherlands. Van Wijhe onderzocht Rijksvaccinatieprogramma’s gericht op zeven ziektes, en concludeert…

Goede en veilige zorg krijgen is in de thuiszorg niet altijd vanzelfsprekend, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de 50 thuiszorgorganisatie die wij onderzochten komt bijna geen enkele…

Nederland is nauwelijks bekomen van de afgelopen hittegolf en het KNMI voorspelt dat er alweer een nieuwe in aantocht is. Niet alleen in Nederland maar over de hele wereld lijkt…

Gezonde dieren staan aan de basis van een kwalitatief hoogwaardige voedselproductie. Bij het streven naar diergezondheid en dierenwelzijn is het wel van belang dat factoren als klimaat en volksgezondheid worden…

In de vorige twee edities van Mijn Gezondheidsgids spraken we met Jeroen Suijs en Wout Adema over ‘geld in de zorg’. Is er werkelijk meer geld in de zorg nodig,…

Verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners huisartsenzorg zijn er trots op om in de zorg te werken. Zij gaan met plezier naar hun werk en vinden het werk inhoudelijk leuk. Toch…

Fijne muziek, een mooi uitzicht of een prettige geur; het zal voor niemand een verrassing zijn dat omgevingsfactoren van invloed zijn op het menselijk welzijn. De laatste jaren wordt binnen…

Goede zorg voor een baby is cruciaal voor zijn of haar cognitieve en sociaalemotionele ontwikkeling. Niets nieuws: dit is al in talloze wetenschappelijke artikelen aangetoond. Die babyzorg komt veelal van…

De zorg van de toekomst draait om meer dan technologie. Hoewel innovaties op het gebied van techniek veel kunnen betekenen voor betere en efficiëntere zorg, zal de basis niet veranderen.…

Uw ZorgCompaan is een organisatie die gespecialiseerd is in het bieden van met name au-pairzorg. Met het concept au-pairzorg wordt ingespeeld op het regeringsbeleid om (kwetsbare) ouderen en chronisch zieke…

Samenleven met een hoog opgeleide partner gaat samen met minder roken. Hoogopgeleiden roken minder, maar drinken vaker regelmatig alcohol Regelmatig alcoholgebruik komt vooral voor onder oudere hoogopgeleiden. Vergeleken met andere…

Ruim een vijfde van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder beschouwt zichzelf als zeer gelukkig. Op een schaal van 1 tot en met 10 waarderen ze hun geluk…

Ziekenhuizen kampen met een lastige impasse op het gebied van hygiëne. Ze streven naar een optimaal schone omgeving, maar beschikken over een beperkt budget. Daardoor krijgen investeringen in de schoonmaak…

Zorgverleners in Nederland zien zorgvragen van cliënten veranderen. Zo krijgen ze steeds meer cliënten met complexe zorgvragen en ervaren ze een toename in zorgvragen die zich uitstrekken over verschillende domeinen,…

Zorg algemeen
Niet meer van hetzelfde

Innoveren in de zorg draait niet alleen om technologie, maar ook om manieren van organiseren en werken. Zelforganisatie is daarbij een veel gekozen vernieuwing. Wat innovatie en zelforganisatie delen, is…

Het ziekteverzuim was in het eerste kwartaal van 2018 hoger dan het in jaren is geweest. Het ziekteverzuimpercentage was 4,9. Dat betekent dat van elke duizend te werken dagen 49…

In ruim een derde van de vuurwerkongevallen die op 31 december 2017 en 1 januari 2018 tot een ziekenhuisbezoek leidden, is gedrag de oorzaak. Dit blijkt uit onderzoek door VeiligheidNL…

Gemiddeld zegt 23 procent van de bevolking van 25 jaar of ouder in 2016/2017 dat ze roken. Mannen roken vaker dan vrouwen, lager opgeleiden vaker dan hoger opgeleiden. Het aandeel…

Vorige maand gingen we met prof. dr. Jeroen Suijs van de Erasmus Universiteit in op geldstromen in de zorg. Deze keer gaan we over hetzelfde onderwerp in gesprek met een…

In 2017 is 97,5 miljard euro uitgegeven aan zorg, 2,0 miljard meer dan in 2016. De zorguitgaven groeiden minder hard dan de economie in 2017. Uitgaven aan kinderopvang stegen met…

Mensen met veel buikvet en een grote tailleomvang lopen meer risico om een vitamine D-tekort te ontwikkelen. Dat concluderen onderzoekers van het VUmc en LUMC. Hoeveelheid vet Voor hun studie,…

Het aantal kinderen dat in Nederland geboren wordt, is de laatste jaren relatief laag. In 2017 waren dit er bijna 170 duizend, het laagste aantal sinds het vorige dieptepunt begin…

Administratiedruk is in de zorg een groot probleem. Door toenemende kwaliteitseisen en regulering worden zorgspecialisten geconfronteerd met een fikse administratieve last. Chantal van Ginkel-Brouwers (productmanager) en Olav van de Reijken…

In de afgelopen tien jaar is het principe Value Based Health Care (VBHC), oftewel waardegedreven zorg, uitgegroeid tot een van de meest ingrijpende veranderingen in de zorg. In Nederland zijn…

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft een nieuw fonds gepresenteerd, waarmee 105 miljoen euro beschikbaar komt voor ‘veelbelovende zorg’. Het bedrag is bedoeld als subsidie voor ontwikkelaars van nieuwe behandelmethoden,…

Na een aantal jaren van krimp is weer sprake van een stijgende werkgelegenheid in de zorg. Naar verwachting stijgt het aantal banen in de zorg tot 1,1 miljoen, een toename…

Populaire uitspraak in de campagnes van politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen: er moet meer geld naar de zorg. Het klinkt voor het electoraat in ieder geval aannemelijk, zeker gezien de…

Mensen die voor hun werk fysiek actief zijn hebben een 18% hogere kans om vroegtijdig te overlijden. Dit concluderen onderzoekers van VUmc op basis van hun onderzoek waarbij ze informatie…

In 2016/’17 haalden 9,4 duizend mbo’ers en hbo’ers een diploma verpleegkunde. Dat waren er ruim anderhalf keer zo veel als tien jaar eerder. Het jaarlijks aantal afgestudeerden is sinds 2012/’13…

Iemand die te maken heeft met een lichamelijke of cognitieve beperking veroorzaakt door een ziekte, ongeval of aangeboren aandoening, kan baat hebben bij een revalidatiebehandeling. Om patiënten binnen de revalidatiezorg…

Er worden goede vakmensen opgeleid op het mbo aan de hand van landelijk voorgeschreven beroepsvereisten. De snelle ontwikkelingen in sectoren zoals de zorg, techniek en landbouw vragen echter van onderwijsinstellingen…

In 2017 gaf ruim 3 procent van de Nederlanders aan gebruik te hebben gemaakt van gezondheidszorg in het buitenland. Het gaat dan bijvoorbeeld om een huisarts, specialist, ziekenhuiszorg of tandarts.…

Het dagelijks verwisselen van verband, het fixeren van een onrustige patiënt, of het reinigen van wonden middels baden: het zijn ogenschijnlijk onschuldige handelingen die ontelbare keren zijn toegepast door vrijwel…

Wereldwijd zijn internationale migranten gemiddeld 9% gelukkiger na migratie. De gemiddelde toename in geluk voor migranten die naar Nederland migreren is 20%. Dat concluderen onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam…

Mensen die relatief weinig mee doen in de samenleving en een laag vertrouwen hebben in de medemens en instanties leven op sociaal gebied in de marge. Dit fenomeen komt voor…

Actieve werkplekken met verstelbare bureaus en zelfs loopbanden zijn de laatste tijd een enorme hit, en zouden wonderen doen voor het verbeteren van de fysieke gezondheid, de lichaamshouding en het…

Het taboe op cosmetische behandelingen dat jarenlang heeft geheerst, is verleden tijd. Behandelmogelijkheden breiden zich verder uit en mensen durven zich steeds openlijker uit te spreken over hun wensen op…

De nieuwe regelgeving rondom passend onderwijs vraagt om een herinrichting van de zorginfrastructuur, zowel binnen het speciaal onderwijs als in het reguliere onderwijs. Verandering passend onderwijs Guuske Ledoux is projectleider…

In de bouwwereld bestaat steeds meer aandacht voor evidence based design. In de zorg wordt ondertussen steeds meer gekeken naar het inrichten van healing environments. Beide fenomenen blijken bij te…

Volgens de nieuwe bevolkingsprognose van het CBS zal Nederland in 2060 ruim 18,4 miljoen inwoners tellen. De 18 miljoenste inwoner wordt in 2031 verwacht. Nederland telt in de toekomst meer…

Mensen die samenwonen zijn het meest welvarend en het vaakst tevreden en gezond. Ouderen (65-plus), alleenstaanden en alleenstaande ouders zijn het kwetsbaarst. Dit blijkt uit het nieuwe rapport Kwaliteit van…

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen komt volgend jaar met een voorstel voor een appverbod voor fietsers. Uit het rapport ‘Fietsongevallen in Nederland’ van VeiligheidNL blijkt dat fietsers door telefoongebruik beperkt op…

Een deel van de medisch specialisten ervaart het risico op een potentiële aanklacht als stressor in het werk. De noodzaak om professionele verantwoording af te leggen wordt erkend, maar genereert…

In 2016 ontvingen ruim 2 miljoen mensen zorg en ondersteuning. Anders gezegd kreeg bijna 16% van de volwassen Nederlanders die zelfstandig wonen, hulp bij dagelijkse handelingen, zoals het doen van…

Er zijn meer dan 2000 richtlijnen en eisen van toepassing op ziekenhuiszorg. Per maand komen er gemiddeld wel 15 externe eisen bij. Ziekenhuisbestuurders zien vaak door de bomen het bos…

Een cadeau geven om het goed te maken werkt vaak niet zoals de gever verwacht. Ontvangers blijven na het uitpakken van een cadeau vaak vooral boos, zelfs als de gever…

Zorg algemeen
Fijnstof goed in beeld?

Fijnstof geeft grote uitdagingen aan zeer uiteenlopende industrieën. Momen-teel is er veel media-aandacht voor de fijnstofproblematiek rondom varkens-, geiten- en kippenstallen. Daarnaast zijn er verschillende andere soorten bedrijven die van…

Kwaliteitsregistraties hebben hun doel voor zorginstellingen al ruimschoots bewezen, maar wordt dat doel niet tegelijkertijd voorbijgeschoten? Waar ligt de grens tussen registreren om de kwaliteit van zorg te verbeteren en…

Een auto die te water raakt is een veelvoorkomend ongeluk in het Nederlandse verkeer. Per jaar belanden zo’n 750 personenauto’s in (on)diep water, waarbij ongeveer vijftig tot zestig Nederlanders komen…

Waarom gaan twijfelende koppels uiteindelijk toch uit elkaar? Wetenschappers hebben de redenen achter dit complexe proces onderzocht. Knoop doorhakken Wetenschappers van de University of Utah hebben samen met collega’s van…

Al geruime tijd is de smartphone onderdeel geworden van ons bestaan. Als jij het zelf niet bent, hoef je maar om je heen te kijken en er is wel iemand…

De gedachte achter gezondheidsprogramma’s voor bedrijven is zorgen voor omstandigheden waaronder werknemers zolang mogelijk kunnen functioneren. Voor het bedrijf levert dit als bonus kostenbesparing op door verminderde absentie en de…

Wespen, mieren, muggen en (fruit)vliegen komen in augustus massaal tevoorschijn. 1 op de 5 Nederlanders grijpt naar chemische middelen om klein ongedierte te bestrijden, zo blijkt uit onderzoek van Milieu…

Een slechte adem in de ochtend is een vervelend, maar veelvoorkomend probleem. Reden voor ACTA-mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluijs om dit fenomeen te onderzoeken. En wat blijkt?…

Op 19 juni 2017 is het hitteplan geactiveerd voor de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. Het RIVM roept…

Onderzoek toont aan dat stigmatisering van mensen met een psychische aandoening een barrière vormt voor hun arbeidsparticipatie. Hoe urgent dit probleem is, blijkt uit de cijfers: veertig procent van de…

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) zijn er onlangs in geslaagd om met behulp van massaspectometrie imaging (MSI) dynamische veranderingen in de stofwisseling in beeld te brengen. Zij deden dat…

Jongeren zijn niet meer de enigen binnen het gezin die fanatiek met de smartphone aan de gang zijn. Ouders weten intussen ook van wanten, en ditmaal trekken de jongeren aan…

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar Neurowetenschappen Danielle Posthuma van de Vrije Universiteit Amsterdam zorgt voor een belangrijke doorbraak in ons begrip van de genetische basis van intelligentie. Het…

Constante dagelijkse beweging is van cruciaal belang om lichamelijke achteruitgang te voorkomen, en een korte periode van luiheid kan meer kwaad dan de meeste mensen denken. Dat is de waarschuwing…

Ongeveer 60 procent van alle BIG-geregistreerde zorgverleners in Nederland is verpleegkundige. Het grootste deel van hen werkt in een ziekenhuis. Naar verhouding werken er weinig verpleegkundigen die ouder zijn dan…

In 2016 noemde 88 procent van de volwassenen zich gelukkig. Dat percentage is sinds 2013, toen het CBS dit op de huidige manier begon te meten, stabiel. Een kleine 3…

“Vanuit de gedachte dat mensen met een beperking dezelfde kansen verdienen als mensen zonder beperking, richtte ik eind 2006 de Lucille Werner Foundation op. Tien jaar later is er veel…

Bert (54) kreeg een amputatie aan zijn linkerarm na een bedrijfsongeval. Hij vertelt wat voor impact dit heeft gehad op zijn leven en hoe hij erbovenop is gekomen. Hoe is…

Een operatie waarbij de patiënt dezelfde dag naar huis kan, blijkt in veel gevallen zwaarder te vallen dan mensen vooraf verwachten. Dat concludeert anesthesioloog Björn Stessel van het Maastricht UMC+…

Werknemers van 45 tot 65 jaar die aangeven geen goede gezondheid te hebben, denken in staat te zijn hun huidige werk te kunnen voortzetten tot een leeftijd van gemiddeld 62,5…

In het onderzoek Zorg en ondersteuning in Nederland: kerncijfers 2015 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komen 5 belangrijke conclusies naar voren. Dit is ongeveer 15% van de volwassen…

“Het klinkt zo logisch en gemakkelijk: ‘We moeten meer samenwerken!’ Toch is samenwerken in de praktijk vaak lastig, ook in de gezondheidszorg. Je moet elkaar weten te vinden, elkaar vertrouwen,…

Het klinkt zo eenvoudig, ‘menslievende zorg’. Maar zorg waarbij de cliënt echt centraal staat en waar wordt gekeken hoe iemand op dat moment het beste geholpen kan worden, is niet…

De financiële crisis van de afgelopen jaren lijkt eindelijk plaats te maken voor betere tijden en dat is natuurlijk goed nieuws. Zeker voor mensen die een tijd langs de kant…

Medicijnen duurzaam en goedkoop produceren, waar je maar wilt. Middenin een jungle of zelfs op Mars. Met dat toekomstbeeld presenteren chemici van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een ‘mini-fabriek’ waarmee…

De Amsterdamse zorginstelling HVO-Querido spant zich in om vooroordelen over mensen met een psychische aandoening of mensen die dakloos zijn geraakt te verminderen. Dat is belangrijk nu steeds meer mensen…

Een sterke kinderwens voelen maar daar via de natuurlijke weg geen invulling aan kunnen geven, kan de start zijn van een intensief traject. Een traject waarin je heen en weer…

Onderzoekers van de Yale University suggereren dat ouderen die een half uur per dag een boek lezen, een grotere kans hebben om langer te leven. Met name vrouwen, hoger opgeleiden…

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat gedragsproblemen van mensen met een beperking afnemen als de relatie tussen cliënt en begeleider veilig, liefdevol en wederkerig is. Nieuwe technieken kunnen ondersteunend…

Medicatie zeldzame ziekten van apotheek naar ziekenhuis De kosten van dure geneesmiddelen, zoals anti-TNF-middelen tegen reuma, psoriasis, colitis ulcerosa en de Ziekte van Crohn, worden per 1 januari 2012 niet…

Sinds 1 januari van dit jaar zijn er veranderingen in de zorg. Zo gaat het eigen risico omhoog naar 350 euro.  Wie in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.