Luisterend oor en open deur voor kritische prikken
Zorgverleners stuiten weleens op weerstand wanneer zij kritische prikkers van het belang om te vaccineren willen overtuigen. Vaak zetten deze dan juist de hakken in het zand en is er geen ruimte meer om naar elkaar toe te bewegen. Maar hoe ga je dan wel met kritische prikkers om? Jeugdartsen Esther Kramer en Lucy Smit delen hun ervaringen.
Esther Kramer is Jeugdarts bij GGD Zuid-Gelderland. Ze ontvangt veel ouders uit dorpen in de gemeente Neder-Betuwe. De gemeente Neder-Betuwe heeft de laagste vaccinatiegraad van heel Nederland: slechts net iets meer dan de helft van de kinderen zijn gevaccineerd. De voornaamste bezwaren komen vanuit de religieuze hoek, in tegenstelling tot de landelijke trend. De argumenten die de religieuze groep aandraagt, zijn dan ook anders. “Deze mensen weten hoe erg de ziektes kunnen zijn,” vertelt Kramer, “er zijn met enige regelmaat uitbraken van bijvoorbeeld de mazelen in deze regio. Iedereen heeft tijdens die uitbraken gezien hoe erg het kan zijn en hoe ziek de kinderen worden.” Het is dus niet dat ze de ernst van ziektes ontkennen, zoals bijvoorbeeld de andere kritische prikkers vaak doen. “Die zeggen vaak dat je kind er juist heel sterk en gezond uitkomt door ze op een natuurlijke manier de ziekte te laten ervaren. De mensen met religieuze bezwaren denken dit niet, maar geloven over het algemeen dat het aan God is om wel of niet in te grijpen.”
Deur altijd open
Er zijn enkele manieren waarop men deze groep toch kan bereiken, vertelt Kramer. Zo is er een flyer beschikbaar waarin drie voorname predikanten vertellen over hun interpretatie van vaccinatie. Deze interpretaties variëren van orthodox tot gematigder, hetgeen de opvattingen van de geloofsgroep reflecteert. “Dit bleek effectief”, stelt Kramer. “De gemeente herkent zich in deze personen. Daarom kunnen deze predikanten de gemeente bereiken.” Ook voor de meer orthodoxe opvattingen is ruimte, vindt Kramer. “Het helpt niet om dwingend of hard het gesprek aan te gaan. We luisteren vooral en laten ze hun opvattingen delen. En we laten de deur altijd open: misschien willen ze nu niet vaccineren, maar bijvoorbeeld wel volgend jaar.”
Anti-vaxxers
Lucy Smit is Jeugdarts in Kennemerland. Zij ziet een geheel andere groep kritische prikkers dan Kramer. De kritische ouders bij Smit op het spreekuur zijn voornamelijk hoogopgeleid. De argumenten die zij aandragen, zijn dan ook anders dan die van de streng-gereformeerde groep. Toch ziet Smit enkele gelijkenissen tussen de twee groepen. “De stellige overtuiging van de hoogopgeleide kritische prikkers lijkt haast op religieus geloof. Het heeft vaak niet zo veel zin om met harde, wetenschappelijke argumenten aan te komen. Zij vinden dit vaak geen geldig bewijs, omdat zij wetenschap noch politiek vertrouwen.” Deze mensen zijn moeilijk te bereiken, zegt Smit. “Voor hen is het klip en klaar, en het heeft dan vrijwel geen zin om ertegenin te gaan. We luisteren dan ook vooral, om te zien hoe we misschien toch nader tot elkaar kunnen komen. We vertellen ze nog wel altijd welke opties er zijn. Bovendien proberen we altijd een afspraak voor de toekomst te maken.” Toch neemt Smit het hen niet kwalijk: “Zoals iedere ouder willen ze alleen maar wat zij het beste voor hun kind vinden. Dit verschilt uiteraard per ouder.”
Twijfelende ouders
Er zijn ook minder stellige ouders, die voornamelijk twijfelen. Zij geven aan verward te raken door de grote stroom verschillende en soms tegenstrijdige berichten op het internet en in de media. Zij zijn vaak kritisch, maar staan wel open voor de uitleg van medici. “Deze mensen zijn nog wel te bereiken, dus we gaan altijd het gesprek aan. Altijd met begrip en nooit door overweldigend te overtuigen. En dan zien we ook dat sommigen toch overgaan tot vaccinatie.” Overigens ziet Smit ook een groeiende groep die juist zo snel en zo veel mogelijk wil vaccineren, omdat zij zich afkeren tegen de anti-vaxxers. “Voornamelijk door alle media-aandacht wordt men zich meer bewust van het gevaar van niet-vaccineren. Het zou dan ook goed kunnen dat de vaccinatiegraad weer opklimt.”
Reactie
Ik heb 3 kinderen. De 2 oudste waren niet gevaccineerd en kregen de mazelen, waarbij mijn oudste dochter daarbij alle mogelijke bijwerkingen kreeg. 4 weken hoge koorts, longontsteking, dubbele oorontsteking. (Nr. 2 wel iets minder ziek maar nog wel erg heftig.) De huisarts kwam elke dag. Ze heeft het gered kantje boord. Later was er pas inenting tegen mazelen mogelijk, dat hebben we bij nr.3 die later geboren werd dan ook zonder aarzelen laten doen. Een vriendin heeft mazelen gekregen op 1 jarige leeftijd en heeft daar een chronische Longziekte aan overgehouden.
Beste Joke. Wat een schok moet dat geweest zijn. Je gezonde kindje ineens schijndood, stuipen en de andere nare verschijnselen. Hopelijk zijn die verschijnselen tijdelijk gebleken. Je vraagt om een gezondheidstest voor ongevaccineerden. Op de gebieden studeren, sociaal funtioneren, werken en welbevinden. Dat lijkt me een goed idee, maar waarom niet alle 12 en 18 jarigen deze vragenlijsten in laten vullen? Misschien bestaat al zoiets en hoeft er alleen de vraag wel/niet volledig/niet gevaccineerd aan toe gevoegd te worden. Dan wordt het voor ouders, en de jeugdige zelf, duidelijk wat de effecten zijn. Gevolg mogelijk: de niet gevaccineerde jeugdige laat zich alsnog (volledig) vaccineren. En de ouders van de toekomst zijn meer gemotiveerd om zich te laten vaccineren. Ik wens jou in elk geval veel geluk met je kindje.
Ik wil graag eens even reageren op al deze meningen mbt vaccineren. Mijn vragen komen uit een andere hoek.. zij vragen om antwoorden: eerlijke onpartijdige antwoorden. Het zou mij veel waard zijn als al die niet gevaccineerde kinderen 2x in hun leven een gezondheidstest zouden invullen:op 12 jarige leeftijd en voor hun 18e levensjaar. Er zou onderzocht kunnen worden hoeveel er aan de mazelen gestorven zijn, hoeveel er ernstige orchitis hebben gekregen (zoals velen die tegen de bof gevaccineerd zijn en geen blijvende vaccinatie- immuniteit voor de bof hebben opgebouwd als ze puber zijn geweest)! Hoeveel kinderen bijzondere afwijkingen hebben gekregen die we tegenwoordig met hoofdletters schrijven: ADHD, PDDNOS enz. Autistische varianten. v roege Diabetes of andere immuunziekten. Ook hun intelligentie/opleiding zou moeten worden genoteerd. De vragen over hun "studeren, sociaal funtioneren, werken en welbevinden"dienen beantwoord te worden. Ik hoop op een bredere gedachtenwisseling dan alleen uitroepen: vaccineren is zóóó goed voor onze kinderen. Zolang men doorgaat met het ontkennen van de bijwerkingen van de diverse vaccinaties blijven we steken in een idealistische beeldvorming. Toen wij indertijd de "bijwerkingen" van de vaccinaties meldden, die varieerden van "schijndood" (=totaal van de wereld), stuipen, epilepsie, bloedstollingsafwijking, zwaar exzeem, werden die afgedaan als : "Dat staat niet in relatie tot de vaccinaties..." waren wij er helemaal klaar mee en zijn gestopt met alle geplande prikken. de gifstoffen die waarmee het vaccin is gemengd, oa kwik, pandemrix en formaline doen het baby/kinderlichaam meer kwaad dan goed. Laat iedereen die zich wil laten vaccineren maar eens om de bijsluiter vragen om op de hoogte te zijn wat met ingespoten krijgt, ook met de griepprik. daarbij is die nauwelijks werkzaam en maakt hij gezonde mensen ziek.
Plaats een opmerking