Gerelateerde artikelen
Zorg innovaties
MRI-scan als ondersteuning voor de huisartsEen MRI-scan speelt een belangrijke rol in de poortwachtersfunctie van de huisarts. Ook bij de diagnostiek van ernstige ziekten zoals prostaatkanker. Che Hsin Falkenström, (algemeen directeur MRI Centrum) en radioloog…
Zorg innovaties
‘De discussie wordt soms heel eenzijdig gevoerd’Meer dan 100 miljoen euro – zoveel kosten kwaliteitsregistraties ons naar schatting op jaarbasis. Dat dat bedrag zo hoog is, heeft veel te maken met het grote aantal uren dat…
Zorg innovaties
Geslacht tweeling nu ook met NIPT-test te bepalenDe niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt al langer gebruikt om chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down vast te stellen. De test geeft ook uitsluitsel over het geslacht van het kind.…
Zorg innovaties
Value Based Health Care: de volgende stapHet zaadje van Value Based Health Care (VBHC) is geplant in de Nederlandse gezondheidszorg. Ongeveer een derde van de ziekenhuizen noemt VBHC in het jaarverslag. “Het is nu op de…
Zorg innovaties
Positiebepaling in de zorg: meer efficiëntie, meer kwaliteitDe druk op personeel in de zorg neemt toe. Met een beperkte bezetting wordt hen gevraagd het werk steeds sneller te doen. Dat terwijl patiënten om kwalitatieve aandacht en interactie…
Zorg innovaties
E-health is een kwestie van de lange ademHet gebruik van e-health-toepassingen wordt sinds 2013 jaarlijks gemonitord door Nictiz en het Nivel. Naarmate de jaren verlopen, zijn meer data beschikbaar en worden trends zichtbaar. Programmamanager Britt van Lettow…
Mensen met een chronische ziekte zoals suikerziekte, artrose of COPD ervaren commercieel verkrijgbare activiteitenmeters vaak als te ingewikkeld. Activiteitenmeters zijn apparaten die bijvoorbeeld om de pols of met een klip…
Zorg innovaties
Meer inzicht in de gevolgen van langdurig werken met MRI-scannerWerknemers die langdurig aan statisch magnetische velden worden blootgesteld bij de productie van MRI-scanners hebben een verhoogde kans op hoge bloeddruk, ongevallen tijdens onder meer het woon-werkverkeer en verminderde slaap.…
Zorg innovaties
De kronkelige weg naar zorginnovatieInnovatie in de zorg is een veelbesproken thema. Ontdekkingen rondom het behandelen van ernstige ziekten, maar ook technologische ontwikkelingen zoals zorg- en operatierobots, doehet-zelf-diagnoseapparatuur en consulten op afstand spreken tot…
Zorg innovaties
In Nederland verschuift de focus naar digitaal samenwerkenWat is ZorgDomein ZorgDomein is een online platform waar zorgvraag en zorgaanbod bij elkaar worden gebracht. Door het inzichtelijk maken van zorgaanbod helpt ZorgDomein verwijzers en hun patiënten met het…
Zorg innovaties
NEN 7510 regelt informatiebeveiliging in de zorgsectorIn weinig sectoren is ‘klantinformatie’ meer vertrouwelijk dan in de zorgsector. Niet vreemd dus dat zorginstellingen steeds meer aandacht willen en móeten besteden aan de manier waarop ze omgaan met…
Zorg innovaties
‘Games hebben een enorm probleemoplossend vermogen’Op een uitgedroogde, rode planeet – ver weg van de aarde – neemt een achttienjarige jongen plaats in een futuristisch ruimteschip, ten grootte van een klein privévliegtuig. Als een volleerd…
Al sinds het ontstaan van het eerste computerspel in de jaren vijftig is de gamesindustrie een zeer dynamische branche. Technische ontwikkelingen en de verschuiving van een fysiek naar een digitaal…
Zorg innovaties
Serious gaming en VR spelen in op de menselijke aardDe term gaming roept bij sommige Nederlanders een weinig flatteus beeld op: een nerd die in een muffige slaapkamer de virtuele fantasieheld uithangt of een huisvrouw die zich dag in…
Zorg innovaties
‘AR in de zorg moet passen’Augmented reality ontwikkelt zich razendsnel en biedt inmiddels ook veelbelovende toepassingen in de gezondheidszorg. In hoeverre worden deze toepassingen al gebruikt, en zijn deze een verbetering ten opzichte van eerdere…
Vergroting van de kennis bij huisartsen over leefstijlinterventies kan het aantal effectieve verwijzingen naar interventies verhogen. Ook een andere manier van begeleiden van deelnemers aan leefstijlinterventies kan ertoe leiden dat…
Zorg innovaties
Voordelen van online gemeenschappen voor patiëntenChronisch zieken hebben baat bij online gemeenschappen voor medisch advies van andere patiënten via bijvoorbeeld een Facebookgroep. Onderling contact tussen patiënten via social media heeft namelijk vaak een positief effect…
Zorg innovaties
Griep straks vast te stellen met oplichtend papierstripjeSlechts een speciaal oplichtend papierstripje, een druppeltje bloed en een digitale camera zijn straks nodig om op snelle en betrouwbare wijze een infectieziekte vast te stellen. Dat melden Eindhovense en…
Zorg innovaties
Zelfstandig wonen met assistentie op gepaste afstandIn de zoektocht naar een geschikte woonruimte stelt de gemiddelde Nederlander diverse eisen aan zijn of haar toekomstige droomhuis. Zaken als vloeroppervlakte, indeling en ligging dragen stuk voor stuk bij…
Voor sommigen is e-health niet meer weg te denken, voor anderen is het onontgonnen terrein. Wat verklaart dit verschil, en wat kan bijdragen aan een betere implementatie van e-health? Britt…
Heb je al eens nagedacht over de manier waarop je ouder wilt worden? Zie je jezelf nog thuis wonen of spreekt het gemak van een zorginstelling je misschien wel aan?…
Zorg innovaties
Winst door digitale gezondheidszorgIn een aantal opzichten is de gezondheidszorg een behoudende sector. Veranderingen worden niet als vanzelfsprekend omarmd en subsidies voor onderzoek zijn lastig te bemachtigen. Dat is wellicht geen verrassing, gezien…
Zorg innovaties
Zorginnovaties gaan soms sneller dan mensen aankunnenToenemende vergrijzing, stijgende zorgkosten en een groeiend personeelstekort; de zorg is er anno 2018 veel aan gelegen oplossingen te zoeken voor enkele problematische trends. Niets doen is geen optie, want…
Zorg innovaties
Het overwinnen van de koudwatervrees voor e-healthHet begrip e-health is inmiddels bij de meeste Nederlanders bekend. Het digitale equivalent van traditionele gezondheidszorg verschijnt in steeds uiteenlopendere variaties, van smartphoneapps tot volledige behandeltrajecten in videovorm. Uit onderzoek…
Zorg innovaties
Digitalisering bepaalt toekomst van het zorgprocesEen Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO) is een belangrijke tool om de cliënt daadwerkelijk centraal te zetten in het zorgproces. Maar wat is het en hoe werkt het? Maarten van Rixtel,…
Zorg innovaties
Betere zorg door slapen op een slim matrasEen intelligent Internet of Things-matras dat waakt over de levenskwaliteit van cliënten en het welzijn verhoogt van zorgprofessionals? Sinds kort is dit geen toekomstmuziek meer maar onderdeel van de dagelijkse…
Zorg innovaties
Slimme zorgoplossingen in één applicatieDoor technologie verandert de wereld in een razend tempo. Neem smart cities, waarin een deel van het dagelijks stadsbestuur wordt overgelaten aan technologie. Of de verwarming van huizen die in…
Zorg innovaties
Value based health care in het licht van de praktijkValue based health care (VBHC) is trending. Cursussen, workshops, seminars: het onderwerp duikt op steeds meer plekken op. Maar wat zijn de basisprincipes en hoe werkt een en ander in…
Zorg innovaties
De transitie in de zorg is pas net gestartDe afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van een grote paradigmaverschuiving binnen de zorg. Onder invloed van de participatiegedachte en gevoed door bezuinigingen, is er onder Rutte I en…
Zorg innovaties
Fotostrips bereiden patiënt beter voor op bezoek aan artsOm patiënten voor te bereiden op een gesprek met een dokter, lijken fotostrips goed te werken. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Koops van ’t Jagt. Vooral ouderen en anderen…
Zorg innovaties
Seksrobots: een vloek of een zegen?De laatste jaren zijn seksrobots steeds meer in ontwikkeling. Dit zijn poppen waarmee op realistische wijze de liefde kan worden bedreven. Maar is deze ontwikkeling wel zo wenselijk voor de…
Zorg innovaties
Snelle opmars zelftesten voor thuisgebruikDe zwangerschapstest is al jaren een bekend voorbeeld van een test die iemand thuis kan doen om direct antwoord te krijgen op een gezondheidsvraag die voor heel veel onzekerheid kan…
Zorg innovaties
‘Eén oplossing voor wondproblemen bestaat niet’Wie een wond heeft, is gebaat bij snelle genezing. Is genezing niet mogelijk omdat sprake is van onderliggend lijden, dan moet de functioneringsstoornis die er het gevolg van is worden…
Zorg innovaties
‘We moeten keuzevrijheid in hulpmiddelen waarborgen’Voor patiënten met een continentieprobleem tekent zich een zorgwekkende ontwikkeling af, stelt Roelf van Run, directeur van brancheorganisatie Nefemed. Onvoldoende mensen krijgen de hulpmiddelenoplossing die past bij hun zorgvraag. Een…
Zorg innovaties
Afweersysteem voorspellen door middel van big dataGenetische aanleg heeft een belangrijke invloed op de regulatie van de afweerrespons. Maar niet-genetische factoren, zoals de samenstelling van ons microbioom, spelen ook een belangrijk rol. Door deze genetische en…
Zorg innovaties
Een hoofdrol voor de patiëntIn de zorg wordt nog vaak uitgegaan van standaarden die gebaseerd zijn op gemiddelden van populaties. De toepassing van gepersonaliseerde zorg, waarbij de individuele mens en diens klachten en behoeften…
Zorg innovaties
‘Er is nu moed nodig voor de volgende stap’Op dit moment lopen in Europa verschillende initiatieven om de eerste stappen te zetten in het realiseren van adaptive pathways. Deze aangepaste paden maken het mogelijk om kleine patiëntgroepen onder…
Zorg innovaties
‘Diagnostiek levert heel waardevolle informatie op’Bij maar liefst 70 procent van al het medisch handelen speelt laboratoriumdiagnostiek een rol. Testen die plaatsvinden aan de hand van lichaamsmateriaal van patiënten kunnen in veel verschillende stadia waardevolle…
Zorg innovaties
Wearables kunnen gezondheidsproblemen voorspellenOnderzoekers van de University of Waterloo hebben ontdekt dat kunstmatige intelligentie, in combinatie met wearable-technologie, kan detecteren of iemands gezondheid te wensen overlaat. Wearables zijn gadgets die op het lichaam…
Zorg innovaties
Zelf de regie over gezondheidsdataDe komst van Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s) moet de burger meer zelfregie over zijn of haar medische data geven. Bovendien maken deze PGO’s het gemakkelijk om informatie via verschillende systemen uit…
Zorg innovaties
Zelfacceptatie dankzij een ‘RoboCop-hand’Arie Rommers (55) gebruikt sinds een paar jaar een bionische robothand als prothese. Dat hij al zijn vingers weer kan bewegen, geeft hem meer vrijheid dan hij eerder had. Maar…
Zorg innovaties
Gezond vetmolecuul komt vrij bij lichaamsbeweging en kouLichaamsbeweging en blootstelling aan kou zorgen voor het vrijkomen van een vetmolecuul, dat de gezondheid van het hart en de bloedvaten verbetert. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het…
Zorg innovaties
‘Goede integratie zorg en ICT van levensbelang’Er zijn maar weinig gebieden waar net zo veel informatie-uitwisseling plaatsvindt als in de zorg. Niet alleen tussen instellingen, maar ook met patiënten. Het is dan ook van groot belang…
Zorg innovaties
Continu leren in de moderne zorgsectorDe werkdruk voor professionals in de zorg ligt hoog. Veranderingen in financiering betekenen soms dat organisaties meer met minder moeten doen. Tegelijkertijd streeft de sector naar het omarmen van innovatie…
Zorg innovaties
Op een goede manier innovatie stimulerenBinnen de zorg is constant innoveren essentieel. De innovatie wordt gedreven door voortschrijdende inzichten wat betreft de effectiviteit van behandelingen, aldus Ernst Bohlmeijer, hoogleraar Mental Health Promotion aan de Universiteit…
Zorg innovaties
VBHC. Omdat het anders moet en anders kanIn april komt hij naar Nederland om een masterclass te geven. Vanuit de Verenigde Staten licht professor Robert Kaplan (Harvard Business School) alvast een tipje van de sluier op en…
Zorg innovaties
Onderzoek, onderwijs en technologie voor zorginnovatiesInnovaties zijn onlosmakelijk met de zorg verbonden. Niet alleen om te verbeteren, maar ook om te continueren. Hierbij zijn wetenschappelijk onderzoek en onderwijs van groot belang. Gebieden waar ook de…
Zorg innovaties
Nader tot elkaar door digitaliseringDigitalisering opent een nieuwe wereld voor de pathologie, nooit eerder kon men zo snel digitale beelden delen. Het leidt tot een vruchtbare samenwerking tussen andere disciplines, zoals radiologie. “Maar de…
Zorg innovaties
‘Gelukkigste man ter wereld door klikprothese’Sinds september 2017 werken het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en Rijndam Orthopedietechniek samen aan een innovatieve behandeling voor mensen met een beenamputatie. Deze geavanceerde techniek, waarbij een klikprothese aan het…
Zorg innovaties
Handproblemen betrouwbaar in beeld brengen met 3D-fotografie3D-fotografie is een betrouwbare methode om handproblemen bij patiënten te onderzoeken. De techniek is ook geschikt om operaties aan handen voor te bereiden. Hiermee kunnen 3D-foto’s een betaalbaar en veilig…
Zorg innovaties
MRI scan als ondersteuning voor de huisartsZorg innovaties
Techniek steeds meer onderdeel van de zorgTechnologische innovaties hebben een steeds grotere invloed op de samenleving. Dat zorgt voor een behoefte aan technisch opgeleide mensen in vrijwel iedere beroepsgroep. Het onderwijs kan in deze vraag voorzien…
Zorg innovaties
Serviceflat Schouwenhove: comfortabel wonenOp zeker moment krijgen veel senioren behoefte aan meer gemak, en meer hulp in en rond het huis. Onderhoud aan huis en tuin is niet meer zo makkelijk, net als…
Zorg innovaties
Dankzij het revalidatie-EPD meer tijd voor betere zorgAls gevolg van wetswijzigingen (overheveling naar de Zorgverzekeringswet en de nieuwe financieringsstructuur) hebben de GRZ-instellingen hun zorg effectiever en efficiënter moeten inrichten. Om de GRZ (geriatrische revalidatiezorg) verder te optimaliseren,…
Zorg innovaties
Medicatie voorschrijven met behulp van computersysteemVeel ouderen lopen onnodig risico op complicaties en zelfs sterfte als gevolg van suboptimaal voorschrijven van geneesmiddelen, zo blijkt uit de literatuur. Onderzoeker Dedan Opondo onderzocht daarom in samenwerking met…
Zorg innovaties
Gebruik e-health toepassingen neemt toeComputers, internet en toezichthoudende technieken worden vaak gebruikt door begeleiders in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook het gebruik van medicijndispensers neemt toe. Nictiz en het NIVEL…
Zorg innovaties
Het is de hoogste tijd voor Value Based Health CareCursussen, bijeenkomsten, congressen: Value Based Health Care is een geliefd onderwerp. Maar wat is het eigenlijk? En waarom duurt het zo lang voordat het geïmplementeerd wordt? Wat zijn de belangrijkste…
Zorg innovaties
Praktisch handvat brengt hulpvraag in beeldWaar sta ik nu, waar wil ik heen en hoe kom ik daar? Vragen die professionals vaak samen met inwoners onderzoeken om de hulpvraag duidelijk te krijgen, stelt Erik-Jan Vlietman…
Zorg innovaties
Ervaringen met health checks positiefNederlanders die een health check hebben gedaan, hebben positieve ervaringen. Health checks werden vooral gebruikt als geruststelling en hebben geen consequenties voor gedrag of leefstijl. Gebruikers kijken nauwelijks kritisch naar…
Zorg innovaties
Kwaliteitsregistraties moeten terug de spreekkamer inZien patiënten daadwerkelijk iets terug van de uitkomsten van de kwaliteitsregistraties? Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland, legt uit dat dit niet altijd het geval is. Zij betoogt dat kwaliteitsregistraties…
Zorg innovaties
Artsen en patiënten verdeeld over geluidsopnamenHet opnemen van consulten door patiënten: een hulpmiddel voor de patiënt of ongemakkelijke sta-in-de-weg voor de arts? Sinds voormalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2016 in…
Zorg innovaties
‘Het is niet zo zwart-wit’Kwaliteitsregistraties door medisch specialisten zijn ontstaan om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Informatie die uit registraties voortkomt is van groot belang voor patiënten en artsen. Tegelijkertijd klinken geluiden over…
Zorg innovaties
Positief kijken naar gezondheid in het ziekenhuisIn navolging van de ouderenzorg is er ook in ziekenhuizen steeds meer aandacht voor een positieve benadering van gezondheid. Bij gezondheid, herstel en omgaan met ziekte gaat het om veel…
Zorg innovaties
Geen wachttijd en meer persoonlijke aandachtNog steeds zijn er mensen die bij zelfstandige klinieken denk aan villa’s waar vrouwen met geld zich een nieuwe neus of grotere borsten laten aanmeten. Maar de zelfstandige klinieken van…
Zorg innovaties
Gezondheid dé voorwaarde voor een goed leven82% van de Nederlanders beschouwt gezondheid als belangrijkste voorwaarde om een ‘goed leven’ te kunnen leiden. Financiële zekerheid (75%) komt daarna gevolgd door vrije tijd (68%). Deze 3 aspecten worden…
Zorg innovaties
Innovatie begint met zien wat de ander ervaartOver een kwart eeuw zullen de kosten van zorg zo hoog zijn dat een gemiddeld huishouden een derde van het besteedbaar inkomen aan zorg moet uitgeven, becijferde het Centraal Planbureau…
Zorg innovaties
De toekomst van wonen en zorgOuderen in Nederland blijven steeds langer zelfstandig wonen. En dus liggen er voor gemeenten uitdagingen waar een oplossing voor moet worden gezocht. Hoe organiseren zij ambulante- en zorgbegeleiding voor mensen…
Zorg innovaties
Jezelf ontwikkelen door middel van sport“Gewoon meedoen. Het klinkt makkelijker dan het is. Het vergt namelijk nogal wat. Zo moet je zelfvertrouwen hebben, lef, doorzettingsvermogen en ook nog eens een omgeving die je een handje…
Zorg innovaties
Meebewegen met de vraag naar zorgDe arbeidsmarkt in de ouderenzorg staat onder druk. Tekorten aan personeel leiden tot verhoogde werkdruk en gebrek aan capaciteit, terwijl kwalitatief goed personeel een onmisbare schakel is in het vernieuwen…
Zorg innovaties
Maatwerk nodig bij zorgtechnologie voor seniorenWil technologie bijdragen aan het langer thuis blijven wonen van ouderen dan is slim maatwerk nodig. Dat concludeert Sebastiaan Peek van Tilburg University in zijn proefschrift Understanding technology acceptance by…
Zorg innovaties
Veilige communicatie in de zorgOm in de zorg verder te digitaliseren, is er behoefte aan betrouwbare gegevens en een veilige manier van communiceren met de patiënt. Dit begint bij een betrouwbaar inlogproces. Dit jaar…
Zorg innovaties
Hoe eHealth helpt medicatieveiligheid te verbeterenDankzij de voortschrijdende medische wetenschap kunnen we steeds langer thuis blijven wonen. Ook als we één of meerdere ziektes onder de leden hebben. Dat kan alleen als alle zorgverleners die…
Zorg innovaties
Diagnostiek voorbij de grenzen van het labMiddels ontwikkelingen binnen de diagnostiek zijn we steeds beter in staat ziekten vast te stellen of uit te sluiten. De laatste jaren wordt steeds meer gestuurd op directere vormen van…
Zorg innovaties
Co-creatie en opschaling sleutel tot e-healthgebruikDe implementatie van zorginnovaties heeft een zetje nodig. Ondanks meer dan genoeg innovatief vermogen in de Nederlandse zorgsector, lijkt een digitale doorbraak vooralsnog uit te blijven. Dit herkent ook Dianda…
Zorg innovaties
Diagnostiek verrijken met digitale pathologieEen goede en snelle diagnose is cruciaal om effectief te kunnen behandelen. Digitale pathologie geldt als belangrijk hulpmiddel om de kwaliteit en efficiency van de pathologiediagnostiek te vergroten. Al ruim…
Zorg innovaties
De veranderende rol van wijkverpleegkundigenZorg in de wijk betekent zorg die zo dicht mogelijk bij de cliënt en zijn of haar omgeving georganiseerd is. Aangezien mensen ouder worden en langer thuis blijven wonen, wordt…
Het is lastig om kleine bewegingen accuraat met het blote oog waar te nemen. Een team van Delftse onderzoekers presenteert hier op zaterdag 22 juli een verbeterde methode voor, op…
Zorg innovaties
Slimme robotondersteuning voor revalidatiepatiëntenPatiënten die herstellen van een ruggengraatverwonding of een hersenbloeding lopen beter als ze trainen met een nieuwe en intelligente manier van robotondersteuning. Wetenschappers van de TU Delft publiceren, samen met…
Zorg innovaties
Maximale levensduur neemt mogelijk toe tot 125 jaarDe oudste mens die tot nu toe heeft geleefd, is de Française Jeanne Calment. Zij overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd. Volgens onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI)…
Wolfgang Amadeus Mozart begon al op zijn vijfde met componeren en optreden. Het wonderkind werd niet oud: Mozart stierf op 35-jarige leeftijd. Volgens onderzoekers van Leyden Academy on Vitality and…
Zorg innovaties
Individuele zorg, medicijnen en deelbare dataIedere ziekte is in feite een zeldzame ziekte. Zelfs als het gaat om een ziekte waaraan wereldwijd honderdduizenden mensen lijden, reageert iedereen anders op een geneesmiddel of therapie. Of en…
Zorg innovaties
Innoveren door samenwerkingOm innovatie in de gezondheidszorg van de grond te krijgen, is het van belang dat grote en kleine partijen met elkaar samenwerken. Zeker nu de zorg steeds meer gepersonaliseerd wordt,…
Zorg innovaties
Uniformiteit in eerstelijns diagnostiekIn een zorgdomein van almaar toenemende diagnostische mogelijkheden is het zaak dat huisartsen en diagnostische centra de handen ineenslaan. Goede ondersteuning in de diagnostische fase in de spreekkamer kan voor…
Zorg innovaties
Serialisatie geneesmiddelen: veiligheid in EuropaWie in Nederland naar de apotheek gaat, zal zich niet afvragen of het medicijn dat hij daar krijgt geen vervalsing is. Daar is ook geen enkele reden voor: de medicatieveiligheid…
Zorg innovaties
In farmacogenetica loopt Nederland vooropFarmacogenetica en personalized medicine zijn ontwikkelingen in de geneeskunde die the best of both worlds in zich lijken te verenigen. Enerzijds beloven ze een beter op het individu afgestemde behandeling…
Zorg innovaties
Regionale verschillen in gezondheidEen derde van de volwassenen geeft aan door gezondheidsproblemen beperkt te zijn in reguliere activiteiten. Ook geeft een derde aan één of meer langdurige aandoeningen te hebben. Toch ervaart drie…
Zorg innovaties
Booming: biotech, gentherapie en geneesmiddelenBiotech is booming. De eerste goedgekeurde gentherapie komt van Nederlandse bodem, bedrijven ontwikkelen baanbrekende geneesmiddelen en de koersen van beursgenoteerde biotechbedrijven zitten in de lift: vertegenwoordigers van de Nederlandse biotechnologische…
Zorg innovaties
Betere zorg met behulp van technologische innovatieHet dagelijks leven wordt in toenemende mate doordrongen van technologie. Zo ook de zorg; van zelfmanagementapps bij chronische ziekten tot virtual reality binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De ontwikkeling van…
Zorg innovaties
Hoe houden we dure geneesmiddelen betaalbaar?Biotechnologische innovaties hebben ervoor gezorgd dat er in de afgelopen jaren veel nieuwe en dure geneesmiddelen zijn bijgekomen die gericht zijn op zeer specifieke patiëntgroepen. Dat lijkt goed nieuws voor…
Zorg innovaties
Genetische overlap tussen ALS en schizofrenieIn een internationale studie onder leiding van het UMC Utrecht Hersencentrum hebben onderzoekers ontdekt dat bij ALS en schizofrenie dezelfde genetische mechanismen voorkomen. Dit kan het onderzoek naar effectieve behandelmethoden…
Zorg innovaties
Leukocyten belangrijk voor jojo-effect na afvallenVetweefsel in het eigen lichaam draagt sterk bij aan de kans om opnieuw aan te komen na een afvalpoging. Cellen van het afweersysteem, de witte bloedcellen, spelen daarbij een belangrijke…
Zorg innovaties
Samenwerken noodzakelijk voor arbeidsparticipatieHet hebben van werk is voor iedereen belangrijk. Niet alleen levert het een inkomen op, het zorgt ook voor een doel in het leven. Er wordt dan ook vaak gesteld…
Zorg innovaties
Mechanisme ontdekt voor tijdige reproductie van cellenEen internationaal team van onderzoekers onder leiding van Matteo Barberis van de UvA heeft een mechanisme ontdekt dat verklaart hoe cellen de juiste timing aanhouden bij de reproductie. Hun bevindingen…
Zorg innovaties
Technologie ook toegankelijk bij een beperkingMet behulp van de mobiele telefoon de thermostaat thuis besturen kan tegenwoordig met behulp van een ‘slimme meter’. Deze technologie is voor veel mensen een uitkomst, maar voor mensen met…
Zorg innovaties
Innovaties in het lab voor betere patiëntenzorgLaboratoriumonderzoek is kortgezegd onderzoek dat aan de hand van een analyse van menselijk lichaamsmateriaal accurate informatie biedt over gezondheid of ziekteproces. Dit onderzoek vindt buiten het lichaam ofwel in vitro,…
Zorg innovaties
Hoe bereikbaar is de huisarts via de telefoon?De meeste huisartsen blijken goed bereikbaar via de telefoon. Maar op drukke tijden en in kleine praktijken staat de bereikbaarheid wel vaker onder druk. Verbeteropties zijn soms eenvoudig, maar voor…
Zorg innovaties
Antibioticabeleid verbeteren met diagnostiekIn een klinische omgeving, zoals een ziekenhuis, is het belangrijk dat bacteriële infecties voorkomen worden. De toediening van antibiotica kan hierbij helpen. Hierbij is het echter wel essentieel dat antibiotica…
Zorg innovaties
M-health toont belofte voor een betere gezondheidConsumenten en zorgaanbieders kunnen uit duizenden gezondheidsapps kiezen. Maar er was tot nu toe weinig informatie over de effectiviteit van deze apps bij het verbeteren van gezondheid. Nieuw onderzoek van…
Zorg innovaties
De point-of-care-test: van hartinfarct tot soaJe hebt pijn op de borst en denkt: mijn hart! Je gaat vlug naar de huisarts en na een test stelt die je gerust: het is niks ernstig. Zo’n testje…
Zorg innovaties
Efficiëntie telezorg beperkt voor patiënten met hartfalenOude mensen en mensen in fysiek minder goede staat blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Zelfzorg is dan een bittere noodzaak om buiten het ziekenhuis te blijven. Telezorg gaat naar…
Zorg innovaties
‘Zelfdenkende medicijnen’ moeten het bloed controlerenOnderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) presenteren vandaag een nieuwe techniek die het mogelijk moet maken om met behulp van DNA-computers de afgifte van medicatie in het bloed te…
Zorg innovaties
Personalized healthcare met 3D-printtechnologie3D-technologie in de mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en de tandheelkunde kan artsen helpen bij het bieden van personalized healthcare aan hun patiënten. Hierdoor kan de zorg volledig worden afgestemd op…
Zorg innovaties
Complete 3D architectuur van genoom in beeldOnderzoekers van Erasmus MC en het European Molecular Biology Laboratory (EMBL) hebben ontdekt hoe DNA zich oprolt in de cel. Begrip van de verdichtingsniveaus van DNA in de cel zorgt…
Via een nieuwe methode hebben onderzoekers van het UMCG en de VU duidelijke verschillen kunnen aantonen tussen een ziekmakende parasiet en een gezonde menselijke cel. Dit deden zij door via…
Zorg innovaties
Belang van gepersonaliseerde behandeling van tuberculoseEen meer individuele dosering van het antibioticum Aminoglycoside bij patiënten met tuberculose leidt tot minder gehoorschade dan een behandeling volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat schrijven UMCG-ziekenhuisapotheker dr.…
Zorg innovaties
Acceptatie bepalend voor succes e-healthDe laatste jaren is veel zorgtechnologie ontwikkeld die het ouderen mogelijk maakt langer zelfstandig thuis te wonen. Ouderen zijn niet onwelwillend om e-health te gebruiken, maar dan moeten vraag en…
Zorg innovaties
Huisartsen wegwijs maken in e-mental healthApps die de psychische gezondheid verbeteren en online zelfhulpprogramma’s over bijvoorbeeld angstklachten of alcoholproblemen zijn voorbeelden van e-mental health. Sinds twee jaar vergoeden zorgverzekeraars de kosten voor de inkoop van…
Zorg innovaties
Koude ICT voor warme zorgOp 6 mei 1996 stond ik als assistent van de verzorging voor de kamer van mevrouw Potsdam. Een bewoonster in het bejaardenhuis waar ik destijds werkte. Ik deed haar deur…
Zorg innovaties
Stel de patiënt centraalZodra je zorg nodig hebt, of dat nou in het ziekenhuis, verpleeghuis of thuis is, verander je automatisch in een patiënt, bewoner of cliënt. Logisch, maar deze patiënten, bewoners en…
Zorg innovaties
Samen beslissen in de zorg is nodigSoms valt er weinig samen te beslissen in de zorg, bijvoorbeeld als u acuut hulp nodig heeft. Vertrouwen op medische deskundigheid is dan een groot goed. Soms is de uiteindelijke…
Zorg innovaties
Wat kan de pedicure voor u betekenen?Voeten vragen aandacht. Maar soms kunt u die (even) niet geven. Bijvoorbeeld door ziekte, psychische klachten, ouderdom, overgewicht, verminderd gezichtsvermogen of doordat u wat minder soepel beweegt. Dan is de…
Zorg innovaties
Coaching en counseling bij chronische ziekteSteeds meer chronisch zieken leven langer, voelen zich gezond en kunnen vaak probleemloos deelnemen aan de maatschappij. Echter is er een deel, jong of oud waarvoor dit niet geldt. Zij…
Zorg innovaties
Samenwerken aan big data voor het ontrafelen van ziekteprocessenPatiënten met dezelfde ziekte krijgen vaak allemaal dezelfde behandeling, ook al is de oorzaak van de ziekte bij iedereen verschillend. Zes Nederlandse universiteiten bundelden hun krachten om die verschillende ziekteprocessen…
Zorg innovaties
Er weer net zo goed uitzien als je je voeltNaarmate je ouder wordt, verandert de structuur van je gezicht. Het gezichtsvet neemt in volume af en zakt door de zwaartekracht naar beneden. Gezichtsspieren worden korter en gezichtsbotten slinken. “Hierdoor…
Zorg innovaties
Langer vitaal en veilig thuis met gevalideerde valdetectieIn 2015 zijn 3267 ouderen overleden na een val. Dat is 35 procent meer dan in 2010 volgens het CBS. Vallen veroorzaakt veel leed en naar blijkt is dit een…
Zorg innovaties
Een vitale oude dag met behulp van technologieMensen blijven steeds langer thuis wonen. Dit kan grote voordelen hebben: mensen wonen in hun vertrouwde omgeving, kunnen hun eigen ding doen en ervaren meer autonomie. Er kleven echter ook…
Zorg innovaties
Bergman Clinics: voor uw klachten op het gebied van bewegenAls u klachten heeft aan uw rug, nek, schouders of voeten wilt u hier natuurlijk zo snel mogelijk aan geholpen worden. Ook als het gaat om klachten door sportletsel of…
Zorg innovaties
Betere en betaalbare zorg door focusDoor te focussen op één medische klacht, verbetert de kwaliteit van diagnose en behandeling en daarmee de zorg. Maarten van der List, Orthopedisch Chirurg en Medical Director Bergman Clinics |…
Zorg innovaties
Knieprothese biedt mensen weer zelfstandigheidDe knie is het mooiste en mechanisch meest complexe gewricht. Die complexiteit maakt de knie ook kwetsbaar. Er is, naarmate de knie zwaarder wordt belast, kans op slijtage. Op het…
Zorg innovaties
Pijnvrij bewegen dankzij knieprotheseBij een gezonde knie vormt het kraakbeen de bekleding en het contactoppervlak van de uiteinden van het kniegewricht. Het kraakbeen is, in optimale conditie, veerkrachtig en spiegelglad en zorgt ervoor…
Zorg innovaties
Zeg niet te snel ja tegen antibioticaIn 2050 overlijden er meer mensen aan resistentie tegen infecties, dan aan alle vormen van kanker bij elkaar. Beerlage doet een oproep aan iedereen: “zeg niet te snel ja tegen…
Zorg innovaties
Meer inzicht in celdeling door rood fluorescerend eiwitNa een jarenlange zoektocht zijn biologen erin geslaagd een zeer helder rood fluorescerend eiwit te creëren in het lab. Goed nieuws voor onder meer kanker- en stamcelonderzoekers die de fluorescerende…
Zorg innovaties
Hoge werkdruk voor zorgpersoneelWerknemers in de gezondheids- en welzijnszorg ervaren een bovengemiddeld hoge werkdruk. Daarnaast geven zij aan dat ze minder ruimte hebben om hun werkzaamheden naar eigen inzicht in te richten. Ook…
Zorg innovaties
Veel oververhitting bij hardlopersVijftien procent van de deelnemers aan de Zevenheuvelenloop komt oververhit over de finish. Arts/onderzoeker Matthijs Veltmeijer van het Radboudumc ontdekte dat deze oververhitting voor een deel te voorspellen is. Verhitting…
Zorg innovaties
Kwetsbare buren vaak aan hun lot overgelaten40% van de Nederlanders kent minimaal één buurtbewoner waarvan zij vermoeden dat deze niet goed de hulp kan regelen die voor hem of haar nodig is. Dit blijkt uit een…
Zorg innovaties
Kwaliteit van woonzorgtechnologie spreekt niet vanzelfIn de huidige samenleving wordt het dagelijkse leven steeds meer doordrongen van technologie. Zo ook binnen de zorgsector. Dit heeft meerdere redenen, legt Stephanie Lowiessen, manager strategie, beleid en communicatie…
Zorg innovaties
Agressie betekent niet dat zorg slecht isAgressie komt overal voor, ook binnen zorginstellingen. “De aanwezigheid van agressie maakt de zorg niet slecht. Het moet echter wel erkend en serieus genomen worden”, vertelt Jaap de Bruin, voorzitter…
Zorg innovaties
Muziek binnenkort gebruikt voor vaststellen diagnoses?Muziek en genetica zijn wellicht twee dingen die niet direct verband houden tot elkaar. In de toekomst kan een combinatie van beiden mogelijk helpen bij het vaststellen van medische diagnoses.…
Zorg innovaties
Biosimilars: vervangers van traditionele medicatie?Van verschillende biologische medicijnen lopen de komende jaren patenten af. Dat biedt perspectief voor biosimilars: medicijnen die lijken op het origineel. Toch gebeurt het nog maar mondjesmaat dat naar een…
Zorg innovaties
De basis voor reële zorg is gemeenschappelijk begrijpenIedereen kent wel iemand die zorg vanuit een instelling krijgt of gekregen heeft. Variërend van een opa of oma die door een ouderdomziekte niet meer voor zichzelf kan zorgen, tot…
Zorg innovaties
Hoe cellen hun weg vinden in het lichaamCellen die door het lichaam bewegen, zoals immuun- of kankercellen, doen niet zomaar wat. Ze vinden gericht hun weg door te voelen waar ruimte is om heen te gaan. De…
Zorg innovaties
De rol van de opvoedkundig professionalIn de jeugdzorg wordt de relatie tussen hulpverlener en jongere vaak onderschat. De nadruk ligt doorgaans op zorgprogramma’s en evidencebased methoden en technieken. In de praktijk blijkt echter dat de…
Zorg innovaties
Wat is gastvrije gezondheidszorg?Gastvrije gezondheidszorg klinkt vanzelfsprekend, maar is het nog niet. Dat is jammer voor zowel de mensen die gebruikmaken van, als de mensen die werken binnen de gezondheidszorg. Procedures en functionele…
Zorg innovaties
Samen puzzelen om tot de beste zorg te komenZodra er iets misgaat in de zorg wordt dit vaak groot uitgemeten. Dit is begrijpelijk, maar niet terecht, legt zorgbestuurder Hetty de With uit. “Mensen dragen de zorg van hun…
Zorg innovaties
Hoge leeftijd, jong DNAAls we jong zijn, staat ons DNA zo afgesteld dat de juiste genen op het juiste moment actief zijn. Met de jaren raakt die afstelling ontregeld wat één van de…
Zorg innovaties
Patiënten willen meer en betere info over medicijnenPatiënten vinden dat ze niet altijd voldoende informatie krijgen over de medicijnen die ze krijgen voorgeschreven en waarom daarvoor is gekozen. Ook worden zij van tevoren niet altijd goed ingelicht…
Zorg innovaties
Het belang van een sterke eerstelijnszorgLanden met een sterke eerstelijnszorg hebben vaak minder ziekenhuisopnames voor chronische aandoeningen. De continuïteit in de relatie met de huisarts én toegankelijkheid van de huisartsenzorg zijn geborgd. Dat blijkt uit…
Zorg innovaties
Hoe ons lichaam gebroken DNA hersteltVU-onderzoekers wilden ontdekken hoe ons lichaam gebroken DNA repareert. Met een zelfontwikkelde nieuwe technologie legden ze voor het eerst eiwitbruggen bloot, die cruciaal zijn in dit herstelproces. De publicatie van…
Zorg innovaties
5 minder bekende fysiotherapie specialismenWe werpen een blik op 5 specialismen binnen fysiotherapie. 1. Orofaciaal of kaakfysiotherapie Voor wie: Deze vorm van fysio is voor patiënten met klachten, die te maken hebben met een…
Zorg innovaties
Alledaagse dingen doen met behulp van technologieFysieke interactie tussen mens en machine is op zich niks bijzonders, we hebben er elke dag mee te maken. Als we het gaspedaal van onze auto induwen, bijvoorbeeld. Maar in…
Zorg innovaties
Klinische pathologie: geen CSI-MiamiHet beroep van patholoog heeft vaak een wat duistere reputatie. Onterecht. Thomas Demeyere, klinisch patholoog bij stichting PAMM, laboratorium voor pathologie en medische microbiologie, legt uit hoe helder en mooi…
Zorg innovaties
Betere behandeling bloedvergiftiging op IC mogelijkVUmc start een groot onderzoek om de behandeling van intensive care patiënten met bloedvergiftiging te verbeteren. Om voor hen de optimale dosering antibiotica te bepalen wordt real time een grote…
Zorg innovaties
Lokale inbedding van de zorg: naar elkaar omzienIn steeds meer zorgcentra in Nederland worden familieleden, vrijwilligers en mantelzorgers ingeschakeld om te helpen bij de verzorging. En niet alleen omdat dit kwaliteit van leven toevoegt, het is vaak…
Zorg innovaties
De marktplaats voor langer zelfstandig thuis wonenNederland vergrijst en er is sprake van een toenemende druk op de gezondheidszorg. Dit heeft geleid tot transities in het sociaal domein met meer verantwoordelijkheid voor de burger. Wat betekent…
Zorg innovaties
DNA-testen maken precisiegeneeskunde mogelijkDoor de nieuwe generatie genetische testen is het volgens de professoren Christi van Asperen en Robert Hofstra snel, goedkoop en eenvoudig geworden om de totale DNA-volgorde van iemand met de…
Zorg innovaties
Informatievoorziening patiënt via videoberichtICT-oplossingen die mensen, bedrijven en technologie met elkaar verbinden, vormen de sleutelfactor bij het realiseren van vernieuwing en verbetering in de gezondheidszorg. “Voorwaarde voor succesvolle innovatieve zorgconcepten is dat bij…
Zorg innovaties
E-monitoring: slimme controle voor patiëntenLevensstijlmonitoring, realtime monitoring, e-health, domotica, robotica, zorg op afstand via het scherm; geavanceerde technologische hulpmiddelen om de zorg thuis te organiseren worden steeds gebruikelijker. Was een aantal jaren geleden een…
Zorg innovaties
Knelpunten voor gemeente bij zorg voor inwonerGemeentes willen hulpbehoevende inwoners maatwerk bieden en zo de kwaliteit van leven hoog houden. Tegelijkertijd moeten zij de financiële houdbaarheid van voorzieningen kunnen garanderen. Daarom is het belangrijk dat, op…
Zorg innovaties
Veilig en vitaal thuis wonen dankzij technologieVerzorgingshuizen ‘oude stijl’ bestaan niet meer sinds de overheid wonen en zorg van elkaar heeft gescheiden. Mensen kunnen en willen langer zelfstandig wonen. De nieuwe generatie 65-plussers is namelijk mondig,…
Zorg innovaties
Mantelzorgen op afstand dankzij leefstijlmonitoringLinda Verbrugge (57) is mantelzorger voor haar schoonvader (86) die alleen thuis woont. Ze is enthousiast gebruiker van een leefstijlmonitoring systeem, waarmee ze 24 uur per dag kan zien hoe…
Zorg innovaties
Mantelzorgprogramma voor betere ketensamenwerkingGoede samenwerking tussen professionals in een keten of netwerk verhoogt de kwaliteit van de zorg en de tevredenheid van cliënten. Ketensamenwerking is nog belangrijker geworden nu de overheid heeft bepaald…
Zorg innovaties
Vraaggestuurde zorg voor de moderne patiëntWie ernstig letsel oploopt en vervolgens met spoed naar het ziekenhuis getransporteerd wordt, heeft vermoedelijk weinig behoefte aan een goed gesprek met de chirurg over de beste aanpak van zijn…
Zorg innovaties
70+ worden genetisch bepaald?Personen van middelbare leeftijd waarvan de ouders 70+ zijn geworden, leven waarschijnlijk net zo lang. Volgens onderzoekers van de University of Exeter Medical School heeft deze groep 20% minder kans…
Zorg innovaties
De toegevoegde waarde van een hybride operatiekamerIn een hybride operatiekamer worden de conventionele OK en een geavanceerde röntgenkamer samengevoegd. Tijdens een operatie kunnen chirurgen zo gebruik maken van hoogwaardige beeldvormende technieken die hun werk vereenvoudigen en…
Zorg innovaties
Onderzoek naar medische toepassing ketonendrankSportdrank met ketonen wordt door topsporters gebruikt om de prestaties te verbeteren. De prestatie verhogende resultaten van de drank bracht een onderzoeker van het UMCG op het idee om de…
Zorg innovaties
Landelijke campagne voor stamceldonatiePer jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere vorm van bloedkanker kan genezen door…
Zorg innovaties
Patiëntgerichte zorg van de toekomstSinds enkele decennia is de zorg aan vele veranderingen onderhevig. Zo zijn er zorgstandaarden ontstaan, is er meer transparantie, weten mensen beter wat ze willen, en wordt technologie in toenemende…
Zorg innovaties
Medische hulp op afstand dankzij smartbrilMevrouw Terlouw heeft in september 2015 een stoma gekregen. Sinds zij na haar revalidatie weer thuis is, is haar 67-jarige echtgenoot haar mantelzorger. Met behulp van een smartbril krijgt hij…
Zorg innovaties
Innovatie met hulp van patiëntAls je echt wilt dat een innovatie in de zorg aanslaat, moet je de patiënt al vanaf het begin betrekken bij de ontwikkeling ervan en deze niet pas aansluiten in…
Zorg innovaties
Twee nieuwe ALS genen ontdektOnderzoekers van een internationaal consortium hebben twee nieuwe ALS-genen ontdekt, het C21orf2-gen en het NEK1-gen. Beide genen kunnen het risico op ALS aanzienlijk verhogen. In een wereldwijde studie zijn nu…
Zorg innovaties
De buurtcirkel is een sociaal vangnetIn de huidige participatiemaatschappij wordt steeds vaker gezocht naar mogelijkheden om mensen met psychiatrische of sociaal-maatschappelijke problemen zo te ondersteunen dat zij zelfstandig kunnen wonen. “Om mensen een plek te…
Zorg innovaties
Medische technologie voor behandeling op maatIn de wereld van vandaag speelt technologie een steeds grotere rol. De medische industrie is hier geen uitzondering op. Zo heeft de gezondheidszorg in de afgelopen decennia door de inzet…
Zorg innovaties
Digitale planning voor kunstheupen en kunstknieënHet vervangen van een ‘versleten’ heup of knie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Per jaar worden er in Nederland ruim 31.000 kunstheupen en ruim 26.000 kunstknieën geplaatst.…
Zorg innovaties
De productie van stamcellen uit gewone cellenOnderzoekers van het European Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) hebben recentelijk een nieuwe methode ontdekt om gewone bloedcellen om te zetten in hematopoiëtische stamcellen. Dit zijn stamcellen die…
Zorg innovaties
Speciale fysiotherapie bij rugklachtenHet Nederlands Huisartsen Genootschap stelt dat zestig tot negentig procent van de westerse bevolking tenminste een keer in het leven aspecifieke lage rugpijn heeft. De meeste mensen hebben er vaker…
Zorg innovaties
Uitvaartwensen: uit zorg voor dierbarenHet uitspreken en vastleggen van uitvaartwensen helpt nabestaanden in de moeilijke periode na een overlijden. Toch doet de meerderheid van de Nederlanders dit niet. Sandra Schellekens van DELA legt uit…
Zorg innovaties
Regionale samenwerking voor betere zorg met e-healthZorg- en innovatieregio’s door heel Nederland laten zien hoe zij met behulp van e-health de zorg beter maken. Niet alleen voor mensen die zorg nodig hebben maar ook voor hun…
Zorg innovaties
Value Based Healthcare in NederlandValue Based Healthcare gaat uit van het principe van waardecreatie: de waarde voor de patiënt moet het uitgangspunt zijn van medisch handelen. Deze waarde komt tot stand in het samenspel…
Zorg innovaties
Gelijkwaardigheid voor mensen met een beperkingSinds januari 2015 is de zorg in Nederland gereorganiseerd, waardoor niet langer het Rijk, maar gemeenten verantwoordelijk zijn voor veel zorg- en ondersteunende taken. Volgens de rijksoverheid is doel van…
Zorg innovaties
De waarde van innovatieve geneesmiddelenOnderzoek levert nieuwe, betere geneesmiddelen op. Deze innovaties zijn vaak duur. Althans, dat is het algemeen heersende idee. De vraag is of dit idee waar is. Deze vraag is niet…
Zorg innovaties
Nog veel winst te behalen in de wondzorgEen wond die langer dan noodzakelijk open ligt, betekent voor de patiënt een lage kwaliteit van leven. Toch gebeurt dat regelmatig. Wondzorg is dan ook complexe zorg. Het vraagt om…
Zorg innovaties
De rol van domotica in de zorgDe langdurige zorg is aan hervorming onderhevig. Verpleeg- en verzorgingshuizen zijn anno 2016 voorbehouden aan mensen die 24-uurszorg nodig hebben. Het beleid is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis…
Zorg innovaties
Minimaal invasieve chirurgie leert van de natuurGynaecoloog Frank Willem Jansen is hoogleraar minimaal invasieve chirurgie aan het LUMC en de TU Delft. Wiskundige Jenny Dankelman is hoogleraar minimaal invasieve technieken aan de TU Delft. In Medical…
Zorg innovaties
Burgerinitiatieven nemen enorme vluchtOngeveer twee jaar geleden begonnen burgerinitiatieven in Nederland plotseling aan een opmars. Hoe verschillend ook, deze initiatieven blijken vaak te rusten op vergelijkbare bouwstenen en gedeelde waarden. Voor nog op…
Zorg innovaties
Sneller herstel mogelijk voor Intensive Care-patiëntenFysiotherapie voor Intensive Care-patiënten: het leidt tot een kortere ligduur en sneller herstel met zelfs belangrijke resultaten op langere termijn. Fysiotherapeut David McWilliams van het Queen Elizabeth Hospital Birmingham deed…
Zorg innovaties
De groeiende markt van zorghotelsDe kosten in de zorg stijgen, zeker als het gaat om revalidatie en herstel na een ziekenhuisopname. Zorghotels en herstellingsoorden springen in dit gat op de markt door cliënten binnen…
Zorg innovaties
Hogere kwaliteit door een zorgstandaardEen zorgstandaard is een afspraak tussen alle partijen die met de zorg te maken hebben. In de zorgstandaard staat hoe de zorg voor een bepaalde ziekte ingericht moet zijn. “Niet…
Zorg innovaties
De huisarts ontwikkelt zich tot zorgmanagerDe huisarts en de praktijkondersteuner nemen steeds meer taken over van de tweedelijnszorg. Met name voor hartpatiënten en mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten ontwikkelt de huisarts…
Zorg innovaties
Medische technologie in NederlandDe gezondheidszorg in Nederland is sterk afhankelijk van medische technologie. Technologische innovaties voltrekken zich in een snel tempo. De medische technologie is daardoor in staat steeds weer toepassingen te ontwikkelen…
Zorg innovaties
Steeds vaker thuisbehandeling voor chronische patiëntenChronische patiënten kunnen dankzij moderne medische technologie steeds vaker thuis worden behandeld. Patiënten hebben de regie in handen en bepalen zelf wanneer zij de behandeling ondergaan. Daardoor is het steeds…
Zorg innovaties
Wondzorg: niet sexy, wel hard nodigEen wond die niet tijdig en juist behandeld wordt, heeft nare gevolgen voor de patiënt. Het kan een chronische wond worden, die soms maandenlang open blijft. Dit betekent pijn, een…
Zorg innovaties
De stormachtige ontwikkeling van robotchirurgieVijftien jaar geleden klonk een robot in de operatiekamer nog als sciencefiction. Want gezondheidszorg was (en is) toch mensenwerk, en hoe zou een robot ooit een operatie op een mens…
Zorg innovaties
De meerwaarde van een handtherapeutWie klachten heeft aan zijn vingers, hand, pols of elleboog doet er goed aan te kiezen voor een handtherapeut. Handtherapeuten zijn gespecialiseerde ergotherapeuten of fysiotherapeuten. Een gecertificeerde handtherapeut beschikt over…
Zorg innovaties
Hoe werkt fytotherapie?Fytotherapie, oftewel plantengeneeskunde, is een alternatieve geneeswijze. Hiervoor worden geneesmiddelen gemaakt die honderd procent op planten gebaseerd zijn. Deze kunnen verlichting bieden bij uiteenlopende kwaaltjes en de neveneffecten van ernstige…
Zorg innovaties
Slim investeren in de gezondheidszorgAls één specialist niet kan helpen, gaat de patiënt op zoek naar iemand die dat wel kan. Logisch ook, maar de kosten voor de maatschappij zijn enorm. De gezondheidszorg moet…
Zorg innovaties
Kwaliteit van zorg voor de patiëntSjaak Bloem, Hans Kerkkamp en Paul Kil vertellen in deze video hoe de kwaliteit van zorg voor de patiënt verbeterd kan worden. Door middel van gepersonaliseerde zorg wordt een verbeterde…
Zorg innovaties
Telemedicine, de efficiënte combinatie van ICT en zorgTelemedicine is zorg die met ICT wordt ondersteund. Door gebruik te maken van de mogelijkheden die informatie- en communicatietechnologieën bieden, kan de zorg beter, goedkoper en efficiënter worden. Zowel de…
Zorg innovaties
E-health: de patiënt op de eerste plaatsVeel e-health wordt ontwikkeld zonder de patiënt als uitgangspunt te nemen. De focus ligt vaak op de medisch specialist. Een jammerlijke zaak, juist omdat het zo belangrijk is dat de…
Zorg innovaties
Samen beslissen over zorgPatiënten dienen de mogelijkheid te hebben om samen met hun arts te beslissen over de keuze voor een behandeling. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle patiënten hier behoefte aan hebben.…
Zorg innovaties
Onderzoek naar anderhalve lijnszorgSpecialisten die in een eerstelijnssetting patiënten zien, onder regie van de huisarts. Zo ontstaat een anderhalve lijnszorg, of beter eerstelijnspluszorg, met interessante vraagstukken. “De huisarts fungeert in Nederland als poortwachter…
Zorg innovaties
De digitalisering van de zorgDigitale oplossingen zijn van groot belang om de uitdagingen waar de zorg voor staat het hoofd te bieden. Op universitaire medische centra vindt dan ook veel onderzoek plaats naar de…
Zorg innovaties
Patiëntenverhaal 24 uurszorgToen mevrouw Hooijen ernstig ziek werd en revalidatie niet het gewenste effect opleverde, besloot haar familie dat zij toch weer thuis kwam wonen. Naast de hulp van haar familie was…
Zorghotels en herstellingsoorden zijn een relatief nieuw verschijnsel in de zorgmarkt. Zorgverzekeraars wilden een keurmerk voor dergelijke zorg. Voor zorg en revalidatie als het nodig is, voor mensen die op…
Zorg innovaties
Senioren zelfstandiger dankzij technologieHet verlenen of faciliteren van zorg via digitale technologie maakt senioren zelfstandiger én meer tevreden. Liane den Haan is als directeur van de ANBO veel op de ministeries en de…
Zorg innovaties
Onmisbare ondersteuning in een inloophuisVeel mensen met kanker en hun naasten hebben last van stressklachten, relationele spanningen of praktische problemen rondom werk en zorgtaken. In de spreekkamer van de specialist of huisarts komen deze…
Zorg innovaties
Gender en gezondheid: pleit voor een ongelijke behandelingDe lichamen van mannen en vrouwen verschillen van elkaar, dus ook hun ziektes en bijbehorende symptomen. Omdat geneeskunde vooral voor mannen ontwikkeld is, worden vrouwelijke klachten van aandoeningen soms niet…
Zorg innovaties
Wie wil een aanvullende verzekering?Teruglopend aantal aanvullende verzekeringen zet solidariteit onder druk. Aanvullende verzekeringen bieden extra dekking voor zorgkosten die niet of slechts gedeeltelijk onder de basisverzekering vallen. Dit jaar heeft ruim 85 procent…
Zorg innovaties
Pleidooi voor de transferverpleegkundigeBij ontslag uit het ziekenhuis mag specifieke ziekenhuiszorg dan niet meer nodig zijn, dat wil niet zeggen dat iemand weer in staat is om thuis goed voor zichzelf te zorgen.…
Zorg innovaties
Minder budget en toch goede sociale zorg?Bezuinigen en toch een goede kwaliteit in de zorg blijven leveren. Dat lijkt een tegenstelling. Per 1 januari 2015 gaat de verantwoordelijkheid voor een aantal sociale zorgdomeinen over van Rijk…
Zorg innovaties
Waar zorgen zelfstandige klinieken voor?Niet alleen voor oogheelkunde, ook voor vele andere behandelingen kunnen mensen in klinieken terecht. Doordat klinieken gespecialiseerd zijn in slechts één of enkele behandelingen voeren specialisten er dezelfde behandelingen relatief…
Zorg innovaties
Van spreekkamer naar gesprekskamerDe patiënt ondersteunen in het maken van de keuzes die hij heeft: het verlangt een andere rol van de arts. “Iedere patiënt is uniek. Het is van belang dat de…
Zorg innovaties
Gezondheidsbeleving: zorg op maatOp een ‘vrij eenvoudige’ manier is de beleving van gezondheidszorg te meten. En de resultaten bieden kansen op verbetering van de kwaliteit. Professor Sjaak Bloem geeft toelichting. Vragen over gezondheid…
Zorg innovaties
Van geneeskunde naar geneeskunstTechnisch gezien moet de kwaliteit van geleverde zorg in orde zijn. Maar hoe de patiënt dat beleeft is misschien nog wel belangrijker. De verbetering van de kwaliteit van zorg kent…
Zorg innovaties
Zorg om overhevelingDe overheveling van geneesmiddelen van het reguliere circuit naar verstrekking door ziekenhuizen heeft de nodige impact. Bezuinigingen in de zorg zijn tot beleid gemaakt. De kosten van dure geneesmiddelen, zoals…
Zorg innovaties
Kwaliteit in de zorg: een bijdrage van Edith SchippersDit is een onafhankelijke bijdrage van Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg moet hoog zijn en blijven. Daar is iedereen het over…
Zorg innovaties
Patiëntenverhaal thuiszorgDeana is erg blij met de thuiszorg die zij ontvangt. Toch probeert ze nog zoveel mogelijk zelf te doen in het huishouden. Wat houdt Deana’s thuiszorg in? Op de vraag…
Zorg innovaties
Homeopathie onder vuurVeel Nederlanders gebruiken homeopathische geneesmiddelen of bezoeken een homeopathisch arts of therapeut. Tegelijkertijd is homeopathie niet onomstreden en krijgt het door de overheid beperkingen opgelegd. Hoe valt dit te rijmen?…
Zorg innovaties
”Alles is goed op elkaar afgestemd”Verschillende medicijnen voor verschillende kwalen verdragen elkaar niet altijd goed. Hoe bereik je een optimale afstemming? [two_third]Eigenlijk was Mies Bakker (70) uit Badhoevedorp altijd kerngezond. Maar na een flinke whiplash…
Plaats een opmerking