Blijf op de hoogte

Hoe werkt fytotherapie?

Fytotherapie, oftewel plantengeneeskunde, is een alternatieve geneeswijze. Hiervoor worden geneesmiddelen gemaakt die honderd procent op planten gebaseerd zijn. Deze kunnen verlichting bieden bij uiteenlopende kwaaltjes en de neveneffecten van ernstige ziektes.

Wat is fytotherapie?

Voor het maken van plantaardige geneesmiddelen worden alle actieve ingrediënten van een plant, met uitzondering van de vezels, gebruikt. Met water en alcohol wordt er een extract uit de plant gedestilleerd dat langzaam wordt verdampt. Het extract wordt in microkorrels gewikkeld. Er worden net zo veel planten gebruikt tot de concentratie van dit extract de hoeveelheid van het actieve bestanddeel bevat dat nodig is. Alleen dan is een plantaardig geneesmiddel effectief.

Bij welke klachten zijn de geneesmiddelen geschikt?

Fytotherapeutische geneesmiddelen kunnen gebruikt worden bij klachten bij de overgang, vermoeidheid of gewrichtsklachten. Ernstige ziektes kunnen niet met fytotherapie genezen worden. Wie bijvoorbeeld aan kanker of aids lijdt, dient binnen de reguliere medische wetenschap een behandeling te ondergaan. Fytotherapie biedt wel de mogelijkheid om deze patiënten te helpen om vervelende bijwerkingen, waar ze als gevolg van hun ziekte of behandeling last van hebben, draaglijker te maken.

Wie fytotherapeutische geneesmiddelen gebruikt, dient in sommige gevallen waakzaam te zijn. Er zijn plantaardige geneesmiddelen die bij een te hoge dosering toxisch zijn. Deze mogen alleen worden verkocht in een apotheek en onder de begeleiding van een kundige arts gebruikt worden. Dominique Maes is plantgeneeskundige en licht toe: “Reguliere geneesmiddelen zijn veelal vervaardigd van synthetische bestanddelen die negatieve bijwerkingen kunnen geven. Plantaardige geneesmiddelen geven over het algemeen veel minder tot bijna geen bijwerkingen.”

Wat zijn de reacties op fytotherapie?

De reguliere geneeskunde reageert positiever op deze natuurgeneeskunde in vergelijking met zo’n twintig jaar geleden. Er zijn inmiddels klinische studies gedaan die de gunstige effecten van fytotherapie aantonen. Dominique Maes: “Patiënten zijn er enthousiast over. De kwaliteit van leven van patiënten kan aanzienlijk verbeteren dankzij plantaardige geneesmiddelen.”

Gerelateerde artikelen

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt al langer gebruikt om chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down vast te stellen. De test geeft ook uitsluitsel over het geslacht van het kind.…

Het zaadje van Value Based Health Care (VBHC) is geplant in de Nederlandse gezondheidszorg. Ongeveer een derde van de ziekenhuizen noemt VBHC in het jaarverslag. “Het is nu op de…

Werknemers die langdurig aan statisch magnetische velden worden blootgesteld bij de productie van MRI-scanners hebben een verhoogde kans op hoge bloeddruk, ongevallen tijdens onder meer het woon-werkverkeer en verminderde slaap.…

Mensen met een chronische ziekte zoals suikerziekte, artrose of COPD ervaren commercieel verkrijgbare activiteitenmeters vaak als te ingewikkeld. Activiteitenmeters zijn apparaten die bijvoorbeeld om de pols of met een klip…

Het gebruik van e-health-toepassingen wordt sinds 2013 jaarlijks gemonitord door Nictiz en het Nivel. Naarmate de jaren verlopen, zijn meer data beschikbaar en worden trends zichtbaar. Programmamanager Britt van Lettow…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.