Meebewegen met de vraag naar zorg
De arbeidsmarkt in de ouderenzorg staat onder druk. Tekorten aan personeel leiden tot verhoogde werkdruk en gebrek aan capaciteit, terwijl kwalitatief goed personeel een onmisbare schakel is in het vernieuwen van zorg. Willem Grool, directeur van Highcare, ziet mogelijkheden om de tekorten tegen te gaan.
Wat speelt er op de arbeidsmarkt in de ouderenzorg?
“De zorgvraag en de gevraagde kwalificaties van personeel veranderen. Mensen worden ouder, de zorg wordt complexer. Tegelijkertijd is er minder aanbod en vergrijst het personeel. De beroepsgroep varieert bovendien sterk in leeftijd waardoor de behoeften uiteenlopen. Daarnaast is de beeldvorming veranderd. Twintig jaar geleden zagen mensen de zorg als roeping; nu voelen weinig jongeren dat.
Salarissen liggen elders hoger en de ouderenzorg heeft een slecht imago van hard werken, een laag salaris en een suf karakter. Terwijl dat de werkelijkheid niet is, zoals het ziekenhuis of de ambulance ook niet 24/7 spanning en sensatie is.”
Hoe kan dit imago gekanteld worden?
“Door het segmenteren van zorg zo veel mogelijk los te laten. Werken in de zorg is in zijn algemeenheid heel uitdagend en daar zijn mensen voor nodig. Als mensen eenmaal voor zorg hebben gekozen, kun je sturen richting ouderenzorg. Dat is een heel complexe branche, hoewel dat niet genoeg wordt gezien. Ouderen wonen steeds langer thuis waardoor wijkverpleegkundigen complexe zorg moeten verlenen. Dat zorgt voor interessante dynamiek.”
Welke mogelijkheden zijn er om de tekorten in de ouderenzorg op te lossen?
“Er zijn korte termijn- en langetermijnoplossingen. Het imagoprobleem is iets van de lange adem, net als opleidingen passender maken bij behoeften van studenten. Maar onderwijl zijn er ook quick wins: op korte termijn kunnen arbeidsvoorwaarden geflexibiliseerd worden om het huidige potentieel aan zorgpersoneel maximaal in te zetten. Dit kan door een passende geldelijke beloning, secundaire arbeidsvoorwaarden aangepast op de individuele behoefte en investeringen in technologische ontwikkelingen om werkdruk te verlagen.
Slimme camera’s, sensoren, beeldbellen: allemaal prima in te zetten in de zorg. Dit vraagt wel om investeringen. Ten slotte is arbeidsmigratie een optie, die duurzamer is maar ook veel investeringen vergt. Binnen Nederland verhuizen mensen niet zomaar naar de andere kant van het land, dus moet je over de landsgrenzen kijken.”
Hoe kan gehoor worden gegeven aan de roep om flexibelere arbeidsvoorwaarden?
“Terwijl de behoefte van een twintigjarige anders is dan die van een veertig- of zestigjarige, is flexibiliteit in arbeidsvoorwaarden om maatwerk te creëren door de gedetailleerde cao’s beperkt. Voor zorginstellingen is het lastig omdat het precedenten schept. Maatwerk waarbij de individuele behoefte centraal staat, kan een uitzend- of detacheringbureau, zoals Highcare, gemakkelijker bieden omdat daar meer mogelijkheden zijn. De diversiteit aan werkzaamheden is via ons groter dan bij een enkele zorginstelling. De professional bepaalt zelf wanneer hij of zij werkt. Daardoor kan iemand vandaag in zorginstelling A en morgen in zorginstelling B werken. Of de ene periode meer werken om in een andere periode langer vrij te kunnen zijn. Dit geeft mogelijkheden om de tekorten aan te pakken.”
Hoe vullen jullie dit verder in?
“Highcare beweegt mee met de behoefte van de individuele professionals. Naast afwisseling bieden we perspectief op veranderingen in werk en loopbaan, door mensen nieuwe sectoren te laten verkennen. Wij hebben een eigen academy, waarin we bij- en nascholing organiseren en mensen met hun persoonlijk ontwikkelingsplan aan de slag kunnen. Ze kunnen vaardigheden aanleren om breder inzetbaar te worden. Mensen die nog niet precies weten wat ze willen bieden we de mogelijkheid om te proeven aan verschillende takken van zorg. Allemaal door flexibilisering van arbeidsvoorwaarden.”
[row][half]
Meer informatie |
---|
Highcare is een uitzend- en detacheringsbureau in de zorg en matcht hooggekwalificeerde professionals met opdrachtgevers. |
[/half][/row]
Reactie
De oorzaken liggen meer in de trend van sommige uitzendbureau's met alleen flexcontracten waardoor ze geen vaste baan meer krijgen , geen goed pensioen op kunnen bouwen en een fatsoenlijk loon meer krijgen terwijl ze vaak dag en nacht klaar moeten staan, De marktwerking in deze heeft slecht uitgepakt voor de medewerkers in de zorg , die worden gewoon uitgeknepen door zowel hun bazen en de gemeentes die zorg aanbesteden aan de goedkoopste aanbieder ver onder het CAO loon , en alleen kijken naar de prijs en niet naar de kwaliteit En de managers die met een salaris van ver boven de tweehonderduizend rustig naar huis gaan Met een goed vast salaris en vaste baan wil iedereen wel in de zorg werken en is iedere medewerker flexibel Dit een iets ander verhaal van wat hier zo mooi wordt verteld Het wordt in 2018 een heet jaar in CAO land , en er is voor de vakbonden nog veel werk te verzetten , om een gelijkwaardige vaste baan met fatsoenlijk loon en pensioen , ook ZZP verplichten tot pensioenopbouw
Een prima verhaal maar ik vind over de landsgrenzen heenkijken nu nog een brug te ver. Ik denk dat binnen het onderwijs onvoldoende wordt stilgestaan bij wat voor beroepskeuze kan worden gemaakt waar nog voldoende werk voor is. Daar moet de jeugd op worden gewezen. Hoeveel zijn er niet die een geheel andere opleiding hebben gedaan dan waar ze nu in werkzaam zijn. Voor de zorg moet m.i. Binnen het onderwijs in samenwerking met de zorg en zgn “Marshallplan” komen om de jeugd te gaan activeren bijzonder voor de zorg te kiezen. In de tijd dat ik jong was en voor werk moest kiezen( 1955) wilde ik graag in de handel werken maar er was onvoldoende werk. Ik ben terecht gekomen bij administraties van verschillende bedrijven en uiteindelijk bij een administratie van een gemeente. Van daaruit heb ik gewisseld naar andere Fin Adm van diensten en de laatste 20 jaar financieel beleid voor de gemeente gedaan. Ik ben nu 79 jaar en zoals u ziet niet geworden wat ik graag had gedaan. Uitgangspunt van mij was toen “er moet toch brood op de plank komen”. Ik denk dat de jeugd ook in die richting moet gaan denken toch zeker nu de maatschappij snel veranderd
Plaats een opmerking