Patiënten willen meer en betere info over medicijnen
Patiënten vinden dat ze niet altijd voldoende informatie krijgen over de medicijnen die ze krijgen voorgeschreven en waarom daarvoor is gekozen. Ook worden zij van tevoren niet altijd goed ingelicht over mogelijke bijwerkingen. Dit maakt het voor hen lastig om mee te beslissen welke medicatie zij het beste kunnen gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hiervoor zijn patiënten die veel verschillende medicatie gebruiken geïnterviewd.
Ook blijkt dat aanpassingen van de medicatie in het ziekenhuis niet altijd snel en goed aan de huisarts worden doorgegeven. Wél zijn patiënten tevreden over de manier waarop er vanuit openbare apotheken wordt toegezien of medicijnen met elkaar kunnen worden gecombineerd.
Wie is eindverantwoordelijk?
Patiënten geven ook aan dat het voor hen vaak onduidelijk is wie eindverantwoordelijk is voor het totale pakket aan voorgeschreven medicijnen. Als zij deze door een specialist voorgeschreven krijgen, wordt er vaak niet bij verteld bij wie zij terecht kunnen bij problemen of vragen. Ze gaan daarvoor dan bij voorkeur naar hun huisarts of apotheker.
Meebeslissen over gebruik
Een deel van de patiënten die al langer veel medicijnen gebruiken, wil meebeslissen over het gebruik hiervan. Een ander deel wil dat juist niet en laat het liever aan de artsen over. Degenen die vanwege hun lange ervaring met de medicijnen willen meebeslissen, geven aan dat zij graag de mogelijkheid zouden hebben om in samenspraak met de arts het medicijngebruik te kunnen aanpassen. Dat betreft bijvoorbeeld de dosering of het moment van inname. Een zogeheten medicatiebeoordeling biedt daarvoor gelegenheid, maar patiënten weten niet altijd dat deze mogelijkheid bestaat.
Medicijnen meenemen
Patiënten willen verder graag duidelijkheid of ze bij een opname in het ziekenhuis hun van thuis meegenomen medicijnen mogen gebruiken. Momenteel verschilt dit per ziekenhuis, en soms zelfs per afdeling.
Bron: RIVM
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking