Blijf op de hoogte

Pijnvrij bewegen dankzij knieprothese

Bij een gezonde knie vormt het kraakbeen de bekleding en het contactoppervlak van de uiteinden van het kniegewricht. Het kraakbeen is, in optimale conditie, veerkrachtig en spiegelglad en zorgt ervoor dat de gewrichtsuiteinden zonder wrijving over elkaar glijden. Bij gezond kraakbeen verloopt het buigen en strekken van de knie moeiteloos. Maar als het kraakbeen slijt, ontstaan pijnklachten en beperkingen in de beweging. Slijtage aan het kraakbeen is onomkeerbaar en op het moment dat het kraakbeen grotendeels of zelfs geheel is verdwenen, leidt dat tot fors invaliderende pijnklachten en bewegingsbeperkingen.

De 63-jarige Hans Sterk heeft nooit bewegingsklachten gehad totdat hij merkt dat hij zijn linkerknie moeilijker kan buigen. Tot op dat moment is hij actief als recreatief tafeltennisser en werkt hij al ruim dertig jaar in de beveiliging. Aanvankelijk denkt hij dat het een blessure is en doet iets rustiger aan. Maar de klachten verminderen niet. Integendeel zelfs, bewegen wordt steeds moeilijker en ook pijnlijker. Vandaar dat hij een afspraak maakt met zijn huisarts. Omdat ontstekingsremmers en pijnstillers geen verbetering brengen, stuurt zij hem uiteindelijk door naar de orthopedisch arts. Die constateert na diverse onderzoeken dat nog slechts minimaal kraakbeen aanwezig is.

‘Ik kon nog maar nauwelijks lopen’

Om een operatie zo lang mogelijk uit te stellen, besluit de specialist in overleg met Hans eerst tot een niet-operatieve behandeling. “Dat hielp allemaal erg weinig. Uiteindelijk kon ik nog maar nauwelijks lopen en iedere beweging deed pijn”, vertelt Hans. Bij de volgende controle blijkt het kraakbeen geheel te zijn verdwenen. Na overleg over de behandelmogelijkheden besluit Hans dat een volledige knieprothese de beste optie is. Bij die operatie wordt de gehele knie vervangen door een prothese die de werking van het kniegewricht nabootst.

Een nieuwe knie

Op de dag van de operatie arriveert Hans om kwart over zeven ’s ochtends in het ziekenhuis. Rond half negen wordt hij de operatiekamer binnengebracht en twee uur later ligt hij alweer op zijn kamer. Die avond staat hij op krukken naast zijn bed. “Duizelig, maar wel zonder pijn”. Omdat hij alleen woont, verblijft Hans de eerste tijd na de operatie in een zorghotel. Daar krijgt hij iedere dag fysiotherapie om de buig- en strekcapaciteit van zijn nieuwe knie te optimaliseren. Al na twee weken meldt de fysiotherapeut dat de knie uitstekend functioneert. Vanaf dat moment krijgt Hans ook oefeningen om de spierkracht te versterken.

25 kilometer wandelen

De herstelfase verloopt uitstekend en al snel kan Hans zijn dagelijkse bezigheden hervatten. Zelfs een wandeltocht van 25 kilometer verloopt probleemloos. “De geopereerde knie is zelfs beter dan mijn rechterknie”, meldt hij als hij voor controle bij de orthopedisch chirurg komt. Dat klopt, constateert zijn arts na een onderzoek. Ook in die knie is het kraakbeen al grotendeels weggesleten. Hans ziet niet op tegen de operatie die nodig zal zijn om ook die knie te vervangen. “Ik weet nu hoe goed het resultaat is.” Dat er ook beperkingen zijn, neemt hij voor lief. “Op je nieuwe knie zitten, bijvoorbeeld bij tuinieren, dat moet je niet meer doen. En op een plekje waar de zenuwen zijn doorgesneden, is het gevoel nog niet helemaal terug. Nou, daar kan ik prima mee leven.”

Gerelateerde artikelen

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt al langer gebruikt om chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down vast te stellen. De test geeft ook uitsluitsel over het geslacht van het kind.…

Het zaadje van Value Based Health Care (VBHC) is geplant in de Nederlandse gezondheidszorg. Ongeveer een derde van de ziekenhuizen noemt VBHC in het jaarverslag. “Het is nu op de…

Werknemers die langdurig aan statisch magnetische velden worden blootgesteld bij de productie van MRI-scanners hebben een verhoogde kans op hoge bloeddruk, ongevallen tijdens onder meer het woon-werkverkeer en verminderde slaap.…

Mensen met een chronische ziekte zoals suikerziekte, artrose of COPD ervaren commercieel verkrijgbare activiteitenmeters vaak als te ingewikkeld. Activiteitenmeters zijn apparaten die bijvoorbeeld om de pols of met een klip…

Het gebruik van e-health-toepassingen wordt sinds 2013 jaarlijks gemonitord door Nictiz en het Nivel. Naarmate de jaren verlopen, zijn meer data beschikbaar en worden trends zichtbaar. Programmamanager Britt van Lettow…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.