Videotechniek nuttig voor bewegingsanalyse van diverse ziektebeelden
Het is lastig om kleine bewegingen accuraat met het blote oog waar te nemen. Een team van Delftse onderzoekers presenteert hier op zaterdag 22 juli een verbeterde methode voor, op de CVPR-conferentie in Honolulu, Hawaï. De techniek kan van belang zijn voor bijvoorbeeld de bewegingsanalyse van trillingen bij de ziekte van Parkinson.
Uitvergroten van kleine bewegingen in videobeelden
Het werk van Jan van Gemert en zijn collega’s van het Delftse Vision Lab draait om het uitvergroten van kleine bewegingen in videobeelden. De mogelijkheid om subtiele veranderingen uit te vergroten (of te reduceren) kun je gebruiken in allerlei verschillende gebieden, zoals het editen van videobeelden. Maar het is ook nuttig voor de analyse van beelden van bijvoorbeeld medische aandoeningen, controle van productkwaliteit en in de sport.
‘In veel van deze gevallen hebben we te maken met grote bewegingen en deze verstoren de huidige methodes om kleine bewegingen in videobeelden uit te vergroten’, zegt Van Gemert. ‘Wij hebben daarom een nieuwe aanpak ontwikkeld om met deze grote bewegingen om te gaan. De kern is daarbij dat we alleen de versnellingen uitvergroten. We negeren dus gewoon de lineaire bewegingen.’
Bewegingsanalyse van medische aandoeningen
‘We hebben onze methode op bewegende objecten getest en hebben kwantitatief en kwalitatief bewijs dat onze methode beter werkt dan de huidige state-of-the-art, een techniek ontwikkeld door MIT’, zegt Van Gemert. ‘Er zijn geen hoge eisen aan onze technieken. De beelden kunnen gewoon met een iPhone worden gemaakt.’ Er zijn talloze voorbeelden waar de technieken die nu zijn ontwikkeld, nuttig kunnen worden gebruikt. De onderzoekers van de TU Delft hebben hun methode op meerdere terreinen succesvol getest. Van Gemert noemt onder meer analyse van trillingen bij de ziekte van Parkinson, het monitoren van hartslag en ademhaling (bv. bij baby’s), dronevluchten, trillingen bij vliegtuigmotoren en de sport.
Bron: TU Delft
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking