Wearables kunnen gezondheidsproblemen voorspellen
Onderzoekers van de University of Waterloo hebben ontdekt dat kunstmatige intelligentie, in combinatie met wearable-technologie, kan detecteren of iemands gezondheid te wensen overlaat. Wearables zijn gadgets die op het lichaam gedragen kunnen worden, vooral bekend door producten als Apple’s smartwatch en het sporthorloge Fitbit.
Kunstmatige vinger aan de pols
Uit de studie blijkt dat draagbare sensoren en kunstmatige intelligentie binnen afzienbare tijd kunnen voorspellen of een persoon aan het begin van een respiratoire of cardiovasculaire ziekte staat. De wearables zouden hierbij de lichamelijke reacties op fysieke inspanning meten. Veranderingen in deze reacties zouden dan kunnen duiden op een dreigend gezondheidsprobleem.
“Het begin van veel chronische ziekten, waaronder diabetes type 2 en COPD, heeft directe invloed op onze lichamelijke conditie”, vertelt onderzoeksleider Thomas Beltrame. “In de nabije toekomst denken we dat het mogelijk zal zijn om continu iemands gezondheid te controleren, zelfs voordat diegene zich realiseert dat hij of zij medische hulp nodig heeft.”
Game changer voor de gezondheidszorg
De onderzoekers volgden actieve, gezonde mannen van in de twintig, die gedurende vier dagen een shirt droegen met sensoren voor het meten van de hartslag, ademhaling en lichamelijke inspanning. Ze vergeleken vervolgens de metingen met resultaten uit een laboratorium en ontdekten dat het mogelijk was om gezondheidsgerelateerde benchmarks te voorspellen tijdens dagelijkse activiteiten met het ‘slimme’ shirt.
“We vonden een manier om biologische signalen te verwerken en een betekenisvol getal te genereren om conditie in kaart te brengen”, zegt Richard Hughson, coauteur en professor bewegingsleer aan de Schlegel-University of Waterloo Research Institute for Aging. “Dit multidisciplinaire onderzoek illustreert hoe kunstmatige intelligentie een potentiële game changer voor de gezondheidszorg kan zijn. Het zet data om in voorspellende kennis, om zorgprofessionals de gezondheid van een persoon beter te laten begrijpen”, vertelt Wong, eveneens coauteur en hoogleraar aan de universiteit. “Het kan een aanzienlijke impact hebben op het verbeteren van de kwaliteit van het leven en welzijn.”
Het onderzoeksteam is van plan om de systemen te testen op mensen van verschillende leeftijden en geslachten. Bovendien wil het ook mensen met gezondheidsklachten bij een toekomstig onderzoek betrekken.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking