5 gezondheidsvoordelen van ananas
Is ananas jouw favoriete zomerfruit? Dan hebben we goed nieuws voor je! Naast de friszoete smaak is de vrucht namelijk ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid.
1. Ananas is goed voor de spijsvertering
Ananas zit boordevol bromelaïne, ofwel een spijsverteringsenzym. De stof breekt eiwitmoleculen af, waardoor ze makkelijker kunnen worden opgenomen door de dunne darm. Dit is met name nuttig voor mensen met Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI), een aandoening waarbij de alvleesklier niet in staat is om genoeg spijsverteringsenzymen te maken.
Een voorbeeld betreft een studie waarbij wetenschappers het effect van een bromelaïne-supplement bij mensen met EPI bekeken. Wat bleek? De deelnemers die het supplement hadden gebruikt, hadden een aanzienlijk verbeterde spijsvertering in vergelijking met de anderen die een placebo hadden gekregen.
2. Ananas helpt kanker te bestrijden
Verschillende studies hebben aangetoond dat de ingrediënten in ananas het risico op kanker kunnen verminderen. De reden hiervoor is het feit dat deze oxidatieve stress en ontstekingen kunnen tegengaan.
Zo bleek uit onderzoek dat het spijsverteringsenzym bromelaïne het lichaam helpt om tegen de kanker te vechten. Ook hebben twee andere laboratoriumonderzoeken laten zien dat bromelaïne de groei van borstkankercellen onderdrukt en kankercellen kan doden.
Ten slotte is uit studies bij dieren gebleken dat bromelaïne witte bloedcellen versterkt om de groei van kankercellen tegen te gaan.
3. Ananas helpt om sneller te herstellen na een operatie of intensief sporten
Verschillende wetenschappers hebben laten zien dat bromelaïne uit ananas ontstekingen, zwellingen, pijn en blauwe plekken kan verminderen die kunnen ontstaan na een operatie. Daarnaast is ook gebleken dat het tekenen van ontstekingen tegengaat.
Een voorbeeld betreft een studie die liet zien dat de deelnemers die voor een operatie bromelaïne slikten significant minder pijn hadden dan degenen die een placebo hadden gekregen. De stof bleek zelfs net zo goed te werken als ontstekingsremmende medicatie.
Van inspannende activiteit is bekend dat het spierweefsels kan beschadigen en aanzet tot ontstekingen. Deze spierweefsel verliezen kracht en kunnen tot drie dagen pijn doen. Onderzoek heeft aangetoond dat bromelaïne kan helpen om het herstel na dit soort beschadigingen te versnellen, doordat het de ontstekingen in de spieren tegengaat.
In 2009 onderzochten wetenschappers het effect van bromelaïne bij sporters. Allen werden zij gevraagd om 45 minuten intensief te bewegen, waarna een deel van hen een bromelaïnesupplement kreeg. De anderen moesten een placebo slikken. Wat bleek? De eerste groep had significant minder ontstekingen dan de andere deelnemers. Ook bleken zij meer spierkracht te behouden.
4. Ananas zit boordevol antioxidanten
Van ananas is bekend dat het veel antioxidanten bevat. Dit zijn stoffen die het lichaam helpen om oxidatieve stress te bestrijden. Oxidatieve stress is een situatie waarbij er te veel vrije radicalen in het lichaam zijn. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen en tot chronische ontstekingen leiden, met potentieel ernstige ziekten als gevolg.
Onderzoekers hebben aangetoond dat ananas met name veel flavonoïden en fenolzuren bevat. Deze antioxidanten zijn in staat om goed in het lichaam te gedijen waardoor ze langdurig oxidatieve stress kunnen tegengaan.
5. Ananas helpt symptomen van artritis te bestrijden
Artritis is een ontsteking van de gewrichten die kan worden veroorzaakt door reumatische aandoeningen. Onderzoek heeft aangetoond dat de bromelaïne in ananas kan helpen om de pijn die bij deze aandoening ontstaat te verminderen. De reden hiervoor is dat de stof ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Een studie bij patiënten met osteoartritis liet zien dat de inname van het spijsverteringsenzym net zo goed hielp om pijn te bestrijden als reguliere pijnstillers.
Tijdens een ander onderzoek bekeken wetenschappers het potentieel van bromelaïne om osteoartritis te behandelen. Hieruit kwam naar voren dat de stof met name op korte termijn effectief zou zijn. Of het ook op de langere termijn voordelen kan geven, was niet duidelijk. Er is dan ook meer onderzoek nodig om te zien of bromelaïne bij artritis kan worden voorgeschreven.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking