5 studies over de voordelen van appels
De appel is een van de meest populaire fruitsoorten. En dat is niet voor niets. De vrucht is lekker, veelzijdig en bovenal erg gezond. Wij hebben de vijf meest verrassende studies over appels voor je verzameld.
1. Appels zijn goed voor je botten
In 2011 onderzochten wetenschappers de invloed van appels op de botgezondheid. Hierbij kregen de deelnemers verschillende maaltijden opgediend. Sommigen van hen kregen een gerecht dat appel bevatte, anderen kregen een diner met appelmoes en de resterende groep kreeg helemaal geen appelproducten. Wat bleek? De deelnemers die appel hadden gegeten, hadden meer calcium in hun lichaam dan degenen die de fruitsoort niet hadden geconsumeerd. Calcium speelt een belangrijke rol bij de opbouw van sterke en gezonde botten.
De wetenschappers verklaarden de resultaten met het feit dat appels antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen bevatten. Hiermee draagt het fruit bij aan een betere botdichtheid en botsterkte.
2. Appels kunnen je brein op oudere leeftijd beschermen
Onderzoek heeft aangetoond dat appels leeftijdsgebonden mentale achteruitgang kunnen tegengaan. Zo bleek uit een studie bij dieren dat de toediening van appelsapconcentraat schadelijke stoffen in het hersenweefsel en mentale achteruitgang minimaliseerde.
Daarnaast ontdekten wetenschappers dat appelsap kan helpen om het niveau van acetylcholine te behouden. Dit is een neurotransmitter die belangrijk is bij het voorkomen van Alzheimer en in de loop der jaren kan afnemen. Bij oudere ratten die appelsap kregen aangeboden, bleken sommige delen van het geheugen weer net zo goed te werken als dat van jongere ratten.
3. Appels zijn goed voor je hart
Er zijn verschillende studies geweest die de consumptie van appels hebben verbonden aan een lager risico op hartziekten. Een reden hiervoor is dat de fruitsoort veel oplosbare vezels bevat, wat kan helpen om het cholesterolniveau te verlagen. Daarnaast hebben ze veel polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die antioxidanten bevatten en de bloeddruk kunnen reduceren.
In 2010 ontdekten wetenschappers dat een hoge inname van flavonoïden het risico op beroertes met 20 procent verlaagt. De reden hiervoor is dat de stoffen bloeddrukverlagend zijn en als antioxidant kunnen fungeren. Appels zitten vol met deze stof.
In een andere studie vergeleken onderzoekers de effecten van een appel met de inname van cholesterolverlagende medicatie. Wat bleek? De consumptie van het fruit verlaagde het risico om te sterven aan een hartaandoening in dezelfde mate als de cholesterolremmer.
Ten slotte toonden wetenschappers in 2011 aan dat consumptie van fruit met wit vruchtvlees, zoals appels, de kans op een beroerte kunnen verlagen. Zij stelden dat elke 25 gram consumptie van het fruit samengaat met een risicodaling van 9 procent. Dit is ongeveer gelijk aan 1,5 kopje met appelpartjes.
4. Appels kunnen helpen om gewicht te verliezen
In 2010 wilden wetenschappers het effect van appels op diëten bestuderen. Ze ontdekten dat de deelnemers die voor de maaltijd appelpartjes hadden gegeten zich voller voelden dan degenen die appelsap, appelmoes of geen enkel appelproduct hadden geconsumeerd. Daarnaast bleken de deelnemers die het pure fruit hadden gegeten gemiddeld 200 calorieën minder te eten dan de andere groepen.
Ook een andere studie toonde aan dat appels kunnen helpen bij gewichtsverlies. Hierbij kregen 50 vrouwen met overgewicht ofwel appels als aanvulling op hun eetpatroon ofwel havermoutkoekjes. Ze werden gevraagd dit 10 weken lang vol te houden. Wat bleek? De vrouwen die appels hadden gegeten verloren gemiddeld één kilo meer en aten over het algemeen minder calorieën dan de andere groep.
De wetenschappers verklaren hun bevindingen met het feit dat appels ondanks hun lage caloriedichtheid toch voorzien in veel vezels en volume. Ook bevatten ze natuurlijke ingrediënten die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies.
5. Appels kunnen helpen bij astma
Onderzoek heeft aangetoond dat appels de gezondheid van de longen kunnen beschermen. Een voorbeeld betreft een studie waarbij de deelnemers die de meeste appels hadden gegeten het minste risico op astma bleken te lopen. Volgens de onderzoekers ging een dagelijks consumptie van 15 procent van een grote appel samen met 10 procent minder kans om de ziekte te ontwikkelen.
Ook andere wetenschappers hebben het effect van de fruitsoort op astma onderzocht. Ze kwamen tot de ontdekking dat de schil van de appel quercetine bevat. Deze stof kan helpen om het immuunsysteem te reguleren en ontstekingen te verminderen. Op deze manier kan het fruit helpen om astma en allergische reacties tegen te gaan.
Reactie
Ik heb geleerd dat je fruit en groeten héél goed moed wassen. Ik had vroeger ook altijd last van jeuk in mijn mond na het eten van appels/fruit en rauwkost. De huisarts waarschuwde mij voor de giftige stoffen op de mooie "glimmende" appels. Importeurs van fruit en groenten/komkommers hebben mij daar óók voor gewaarschuwd. Nu heb ik geen last meer. Ik was àlles, soms met afwasmiddel en het helpt. Ik eet nu gewoon rauwkost en rauw fruit. Veel succes! Carla Bronkhorst
Ik ben allergisch voor walnoten (rauw) en appels, maar kan wel Elstar appels eten. Ook cashew noten en pinda's geven geen probleem. Dus gewoon voorzichtig proberen.
He ja, vervelend is dat ! Ben je nooit getest op een boompollenallergie? Dat gaat vaak samen. Ik heb dat namelijk ook en dan met de berk als heftigste.. Als je de producten kookt heb je waarschijnlijk veel minder last... Succes!
En goed tegen de dorst!
In Nederland zijn 350.000 mensen heel erg allergisch tegen appels, 350.000 erg allergisch en 350.000 gewoon allergisch : een troost misschien? Het wordt nooit verteld!
Het spreekwoord dat ik leerde van een +90 jarige was: een appel per dag houd de dokter buiten, maar dan on het Engels, wat zij trouw elke dag deed!!
Ik ben helaas hartstikke allergisch voor appels (en peren, noten en fruit met pit zoals kersen, pruimen, perzik etc). Eet veel groente over de dag om dit te compenseren. Ken verder niemand met deze allergie, maar mijn slijmvliezen, keel en lippen zwellen gigantisch op nadat ik een lekker appeltje eet!
Plaats een opmerking