Blijf op de hoogte

Aan UV blootgestelde meelwormen rijke bron van vitamine D

Eetbare insecten staan bekend als een goede bron van dierlijke eiwitten en verschillende andere voedingsstoffen, waaronder verschillende mineralen en vitamines. Tot voor kort stond vitamine D niet in dit rijtje. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben echter proefondervindelijk vastgesteld dat sommige insecten zeer rijk zijn aan vitamine D als ze bloot zijn gesteld aan ultraviolette straling. De onderzoekers presenteerden hun resultaten in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor het menselijk lichaam. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met verschillende chronische ziekten. Een bijzondere eigenschap van vitamine D is dat het niet alleen uit voeding kan worden opgenomen, maar dat het ook aangemaakt kan worden in de huid. Het aanmaken van vitamine D is echter alleen mogelijk wanneer er voldoende zonnekracht (ultraviolette straling) is. Tijdens de winter is dit niet het geval en ook huid bedekt door kleding of door zonnebrandcrème of gepigmenteerde huid beperkt de vitamine D aanmaak. Dit zorgt er voor dat een tekort aan vitamine D veel voor komt, vooral in landen die ver van de evenaar liggen zoals Nederland.

Het onderzoeksteam stelde vier verschillende insecten bloot aan ultraviolette straling en bepaalde vervolgens de gehaltes aan vitamine D. Bij drie van de vier soorten waren de gehaltes sterk verhoogd ten opzichte van niet blootgestelde exemplaren. Bij een van de soorten, de meelworm, was het gehalte aan vitamine D na blootstelling zelfs meer dan zestig maal verhoogd. Dat zorgde ervoor dat de meelwormen even veel vitamine D bevatten als “vette vis”, een van de weinige goede voedingsbronnen van vitamine D.

Eerder onderzoek naar meelwormen

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat meelwormen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor gangbaar vlees, rijk zijn aan eiwitten en op verschillende reststromen gekweekt kunnen worden. Dit onderzoek laat zien dat ze ook een rijke bron van vitamine D kunnen zijn. De onderzoekers verwachten dat dit onderzoek snel zal worden toegepast door insectenproducenten om hun producten gezonder te maken.

Bron: Wageningen University & Research

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.