Blijf op de hoogte

Bittere of zoete drankjes? Het zit in de smaak niet de genen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston (Northwestern University Feinberg School of Medicine). Met een interessant resultaat.

Wetenschapper Marilyn Cornelis zocht naar variaties in onze smaakgenen die onze drankvoorkeuren zouden kunnen verklaren. Met deze kennis kan mogelijk worden ingespeeld op de voedingskeuzes die mensen maken. Dat is belangrijk want suikerhoudende dranken worden gelinkt aan veel gezondheidsproblemen. En hetzelfde kan gezegd worden over alcohol, dat gerelateerd is aan meer dan 200 ziekten en goed is voor ongeveer 6% van de sterfgevallen wereldwijd.

Bittere vs. zoete drankjes

Cornelis en co verzamelden gegevens over drankconsumptie met behulp van vragenlijsten, waarbij de inname van de laatste 24 uur werden geregistreerd. Het aantal drankjes geconsumeerd door ongeveer 336.000 personen – waarvan gegevens staan in de nationale databank van Groot-Brittannië – werd geteld. Dranken werden onderverdeeld in twee categorieën:

  • bitter; koffie, thee, grapefruitsap, bier, rode wijn en sterke drank
  • zoet; suikerhoudende dranken, kunstmatig gezoete dranken en niet-grapefruitsappen
Brein merkt verschil biertje met of zonder alcohol niet
Lees ook: brein merkt verschil biertje met of zonder alcohol niet

Psychoactieve eigenschappen bittere dranken

Tot verbazing van Cornelis toonde haar onderzoek aan dat smaakvoorkeuren voor bittere of zoete dranken niet gebaseerd zijn op variaties in onze smaakgenen, maar eerder op genen die verband houden met de psychoactieve eigenschappen van deze dranken. In deze dranken zitten psychoactieve stoffen of substanties die een werking hebben op de hersenen. Deze stoffen hebben invloed op het gedrag of de beleving van de gebruiker.
“Mensen houden van de manier waarop koffie en alcohol ze laten voelen. Dat is waarom ze het drinken. Het is niet de smaak”, aldus de onderzoekster.

Genstudie

Ondanks dit gegeven zag de onderzoeker dat mensen met een variant op het FTO-gen (fat mass and obesity-associated) – ook bekend als obesitasgen – een voorkeur voor suikerhoudende dranken hadden.
Voor zover bekend geldt deze studie als de eerste die verbanden probeert te leggen tussen genetische variaties en drankvoorkeuren op basis van smaak. Tenminste op deze schaalgrootte, zeggen de onderzoekers.

De studieresultaten staan in Human Molecular Genetics.

Gerelateerde artikelen

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Kwetsbare ouderen die ondervoed raken, komen al snel terecht in een neerwaartse spiraal van lichamelijk functieverlies, valincidenten en langzamer herstel. Margriet Rutgers, operationeel manager van Zuyderland Thuiszorg, en diëtist Suzanne…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.