Blijf op de hoogte

Champignons kunnen mogelijk veroudering tegengaan

Op zoek naar een natuurlijk middel tegen veroudering? Probeer eens champignons. Wetenschappers van the Pennsylvania State University veronderstellen dat de schimmel boordevol antioxidanten zit die je gezondheid kunnen verbeteren.

De studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift Food Chemistry.

Antioxidanten in champignons

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat champignons veel van het aminozuur ergothioneïne bevatten. Er was echter nog maar weinig bekend over het antioxidant glutathion.

Wanneer het lichaam voedsel oxideert om energie te produceren, ontstaan er een aantal vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen leeftijdsgebonden ziekten kunnen veroorzaken, zoals kanker en Alzheimer. De antioxidanten ergothioneïne en glutathion helpen om de meeste van hen in toom te houden.

De wetenschappers wilden bestuderen welke champignonsoort de meeste van deze stoffen bevat.

13 soorten champignons

Voor hun onderzoek bestudeerde het team 13 soorten champignons. Uiteindelijk bleek de Porcini-soort de hoogste concentratie antioxidanten te bevatten. De meer bekende, witte champignon had een lagere hoeveelheid. Toch was deze nog steeds hoger dan in andere voedingsbronnen.

Verband antioxidanten

Daarnaast vonden de wetenschappers een verband tussen ergothioneïne en glutathion. Champignons die hoge concentraties van het ene antioxidant bevatten, bleken ook veel van het andere te hebben. Het koken van de schimmel was niet van invloed op de samenstelling.

Volgens de wetenschappers zouden toekomstige studies zich moeten richten op de effecten van de twee antioxidanten op neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.