Eet jij genoeg groenten en fruit?
Volgens de Gezondheidsraad is het raadzaam om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten. Een nieuw onderzoek veronderstelt echter dat 375 gram al voldoende is. Rauwe voeding zou bovenal de voorkeur moeten hebben.
Minder sterfte
De onderzoekers ontdekten dat wanneer iedereen zich aan de richtlijn van 375 gram groenten en fruit zou houden, er 20 procent minder mensen zouden sterven. De bevindingen werden recent gepresenteerd bij het European Society of Cardiology Congress in Barcelona.
Gewicht per soort
Benieuwd of je aan de gestelde richtlijn voldoet? Bekijk dan hier een overzicht met het gemiddelde gewicht per fruit- en groentesoort.
Groentesoorten
Rauwe voeding
De wetenschappers benadrukten bovendien dat rauwe fruit en groenten gezonder zijn dan gekookte of gebakken soorten. Vitamines zouden namelijk verloren gaan wanneer je het eten opwarmt. Hieronder een aantal tips om rauwe voeding in je voedingspatroon te integreren.
1. Serveer rauwe voeding bij elke maaltijd
Eigenlijk hoef je in principe niet veel aan je voedingspatroon te veranderen. Je kunt gewoon eten wat je normaal ook altijd at. Het enige wat je hoeft te doen, is hier een beetje rauwe voeding bij te leggen. Denk aan bloemkool, wortelen of maïs. Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?
2. Eet ze als snack
Snoeptomaatjes, komkommerplakjes of worteltjes zijn hiervoor uitermate geschikt. Ze hebben een lekkere smaak, vullen prima en bevatten goede voedingsstoffen. Serveer ze bijvoorbeeld met wat hummus of tzatziki.
3.Smoothies
Een andere optie is om smoothies te maken, van zowel groenten als fruit. Ze zijn snel klaar en je kunt ze overal mee naar toenemen. Ook is het mogelijk gezonde vetten hieraan toe te voegen, zoals een lepel kokosolie. Een prima tussendoortje.
4. Maak je bord mooi op
Probeer je rauwe groenten zo aantrekkelijk mogelijk te serveren. Varieer met kleuren en texturen. Pas ook je bestek en placemat hierop aan. Zo wordt het echt een feestje om op te eten!
Reactie
Dit advies wordt al jaren gegeven. Toch is dit advies veel te eenzijdig. Hoofdoorzaken van leefstijlziektes zijn een onbalans van omega-6: omega-3, een tekort aan bèta-glucanen 1,3-1,6, te weinig polyfenolen en vitamines, mineralen en co-enzymen. Een ongezonde leefstijl vergergert/versnelt het ontwikkelen van onze leefstijl ziektes. Vaak noemen wij dit ouderdoms ziektes, beter te spreken van te snelle verouderings ziektes.
Plaats een opmerking