Gezond eten belangrijk bij chronische ziekte
Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen.
Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen. Zij inventariseerden in opdracht van ZonMw de bestaande kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten. De onderzoekers geven aanbevelingen voor onderzoek, beleid en praktijk. Het rapport is recent gepubliceerd.
Weinig aandacht voor voeding als behandeling
Voor chronische ziekten bestaan behandelrichtlijnen, waarin ook voedingsadviezen staan. Die voedingsadviezen worden vrijwel niet ingezet om de chronische ziekte te behandelen. Ze worden vooral gebruikt om ziekte te voorkomen, de voortgang te stoppen en complicaties te voorkomen. Om voeding in te zetten als behandeloptie is er wel meer onderzoek nodig. Er is nu namelijk nog erg weinig goed onderzoek beschikbaar.
Meer scholing voor artsen
De onderzoekers geven aan dat voeding een belangrijke plek verdient in de behandeling van chronische ziekten. Daarvoor is het nodig dat voeding meer aandacht krijgt in de opleiding van artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Ze moeten daarin ook les krijgen over de rol en expertise van een diëtist.
Gezond eten volgens de Schijf van Vijf als basis
Voor mensen met een chronische ziekte vormt eten volgens de Schijf van Vijf een goede basis. Daarbinnen kunnen aanpassingen of aanvullende adviezen nodig zijn. Een diëtist kan een patiënt hierin begeleiden.
Bron: Voedingscentrum
Reactie
Dat klopt hier is eigenlijk geen onderzoek voor nodig. Simpel door rugklachten kon ik moeilijk meer koken dus dan doe je snel iets gemakkelijks, en helaas is dit vaak iets wat vets het gevolg is een te hoog cholesterol, herseninfarct etc. Dit meerdere malen aan gegeven maar de artsen luisteren hier niet naar als ik dit vertel of de oplossing moet je gezond eten thuis laten komen of iets dergelijks. Maar daar heb je weer veel geld voor nodig en als je dit niet hebt of voor vergoeding net niet in aanmerking komt wegens bv 100 euro per jaar teveel verdien is het cirkeltje dus rond helaas. En dan is dit gewoon frustrerend terwijl je weet dat de voeding mede hier de oorzaak van is En doordat de kosten voor chronische zieken voor degene ook steeds meer worden zit je gewoon klem!!!!
Plaats een opmerking