Blijf op de hoogte

Gezonde voeding: wat is dat eigenlijk?

In de afgelopen jaren is de aandacht voor voeding en wat wel en niet gezond is flink toegenomen. De ene voedselhype is nog niet voorbij, of de volgende staat al aan de deur te rammelen. Maar wanneer eet je gezond? Gezondheidscoach Ralph Moorman deelt zijn visie.

1. Onbewerkte voeding

Ralph Moorman heeft drie uitgangspunten: “Het belangrijkste is: eet onbewerkt voedsel. Daarna komt: eet gevarieerd. En ten slotte: eet biologisch.” Onbewerkte voeding is alle voeding die geen zware bewerkingen heeft ondergaan en waar geen kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd. Voeding zonder E-nummers dus. Dat eten is ook volgens een recent onderzoek van wetenschappers van Yale University naar allerlei diëten direct te relateren aan “een betere gezondheid en het voorkomen van ziektes”.

Wat is het effect van e-nummers?

Moorman, die is opgeleid tot voedingsmiddelentechnoloog, licht toe: “E-nummers zijn weliswaar goedgekeurde toevoegingen, maar we weten eigenlijk helemaal niet wat ze op de lange termijn doen. Ook lijken een aantal additieven de darmflora negatief te beïnvloeden, een effect dat we al die tijd vergeten zijn in de wetenschappelijke onderzoeken naar e-nummers. Wat mij betreft staat die E daarom voor Experiment met onze gezondheid.”

2. Gevarieerde voeding

Ook gevarieerd eten is belangrijk voor wie gezond wil leven, vindt Moorman. “In elke soort zitten ook slechte stoffen, waarvan je er niet te veel moet binnenkrijgen. Als je varieert, spreid je de risico’s en krijg je bovendien van alle soorten vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen voldoende binnen.” Wat goed werkt voor iemand persoonlijk is een kwestie van uitproberen. “Als je bewuster met voeding omgaat, kom je er vanzelf achter wat voor jou goed werkt.”

3. Biologische voeding

Of biologisch eten ook echt gezonder is, is wetenschappelijk lastig aan te tonen. Maar op basis van gezond verstand zou je het wel kunnen beredeneren, zegt Moorman. “Biologische voeding kent strenge voorwaarden voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Als het niet nodig is, hoef ik ze niet in mijn lijf. Daarnaast is het antibioticagebruik in deze branche zeer beperkt, waardoor de kans dat ziekteverwekkende bacteriën er resistent voor worden kleiner is. Daarnaast is onze darmflora ook niet blij met eventuele restanten van antibiotica.”

De ervaring van een toproeier

Toproeier Mitchel Steenman, die zich heeft gekwalificeerd voor de Spelen in Rio, ondervond het effect aan den lijve. Sinds hij in 2011 volledig is overgestapt op biologisch, kan hij voor zijn gevoel beter en langer trainen. “Daarvoor was ik minder belastbaar en als ik over mijn grenzen heenging werd ik sneller ziek.” Na een paar maanden volledig biologisch eten begon hij het verschil te merken. “Ik kon zwaardere trainingen beter aan en herstelde veel sneller”, zegt hij. “Voor mij is het het belangrijkst dat ik nauwelijks nog chemicaliën binnenkrijg. Ik wil als sporter zo min mogelijk stress toebrengen aan mijn lichaam.”

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.