Glutenvrije producten niet altijd gezonder
Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat de onderzochte glutenvrije varianten meer vet, suiker en/of zout bevatten en minder vezels dan vergelijkbare producten met gluten.
Ingrediëntenlijst
De Consumentenbond vergeleek de ingrediëntenlijst van 5 A-merk producten met de glutenvrije variant:
- Glutenvrij knäckebröd bevat 6 keer zoveel verzadigd vet en 2 keer zoveel zout als de volkoren variant.
- Glutenvrije pannenkoekenmix is 2 keer zo zout als de 6-granen pannenkoekenmix.
- Glutenvrij bevat per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de ‘gewone’ ontbijtkoek.
Glutenvrije producten
Door het gebruik van andere producten dan meel, bevatten nagenoeg alle onderzochte glutenvrije producten ook minder vezels dan de tegenhangers met gluten:
- De glutenvrije pannenkoekenmix bevat 7 keer minder vezels dan de 6-granenmix
- De glutenvrije crackers bevat maar een derde van de vezels vergeleken met de volkoren versie.
De Consumentenbond raadt consumenten aan om goed naar de voedingswaarde te kijken van de glutenvrije versies.
Bron: De Consumentenbond
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking