Het belang van een goede maaltijdservice
De maaltijd is voor ouderen vaak een moment waar ze dagelijks naar uitkijken. Zorgprofessional Hans den Hartog weet dat als geen ander. Hij vindt het noodzakelijk dat maaltijden die worden geserveerd in de kleinschalige woonvilla’s van zijn organisatie, van net zo hoge kwaliteit zijn als mensen thuis gewend zijn.
Waarom is een goede maaltijdservice belangrijk voor ouderenzorginstellingen?
Den Hartog: “De mensen die bij ons wonen zijn vaak kwetsbaar; de kleinste infectie kan fatale gevolgen hebben. De bereiding en kwaliteit van maaltijden is iets waar we daarom goed op letten. Dat besteden we liever uit aan een maaltijdservice, omdat we anders aan veel wet- en regelgeving moeten voldoen. We laten daarom vriesverse maaltijden leveren die via een regenereeroven worden klaargemaakt tot lekkere en gevarieerde maaltijden, die aan de hand van menuboekjes door bewoners zelf zijn samen te stellen.
Veel bestuurders van zorginstellingen hebben negatieve associaties met vriesversmaaltijden, maar dat is zeer onterecht. Producten van goede kwaliteit zonder toegevoegde suikers, zout of smaakversterkers die op een professionele manier worden bereid en ingevroren, zijn juist hygiënischer dan wanneer een kok dat in een eigen keuken bereidt. En minstens zo belangrijk is dat onze bewoners en hun kinderen, die meestal een vrij hoge standaard hebben, het ook ontzettend lekker vinden. Gebakken aardappeltjes zijn echt lekker knapperig en groente is precies op smaak van een bewoner bereid. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding erg goed, mede doordat ik geen kok in dienst hoef te nemen. De maaltijd is een deeltaak van onze medewerkers geworden. En als een bewoner een maaltijd overslaat, slaan we die week daarna gewoon een bestelling over. Dat scheelt ook kosten.”
Wat is belangrijk bij het leveren van dergelijke maaltijden?
Derrek-Jan Leeseman biedt verse maaltijdservices aan: “Smaak en aandacht staan voorop. Onze maaltijden worden daarom al jaren door Stichting Humanitas Rotterdam bereid, waar ze alleen pure producten zonder kunstmatige smaakversterkers gebruiken. Daarnaast ontzorgen we medewerkers van zorginstellingen en bedrijven met service die het hele interne traject overneemt; van menuboekjes tot het leveren en onderhouden van benodigde apparatuur.”
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking