Het belang van goede voeding in zorginstellingen
Goede voeding is erg belangrijk voor de beleving van patiënten in zorginstellingen. Tegelijkertijd hebben keukens te lijden onder bezuinigingen. Toch is er in elke instelling veel mogelijk, vertellen Gerard van der Krogt en Frans Gerrits van Unilever Food Solutions.
Wat betekent voeding voor gastvrijheid in zorginstellingen?
Van der Krogt: “Heel veel. Bewoners/ patiënten van zorginstellingen kijken echt uit naar de maaltijd, dat is een ijkpunt op de dag. Zij verwachten daar veel van, ook het sociale aspect van de maaltijd. Het eten zelf moet natuurlijk lekker zijn. Daarbij telt hoeveel keuze patiënten hebben en hoe alles eruitziet: is er echt servies, hoe is het restaurant ingericht?”
Zien jullie dit in de praktijk terug bij zorginstellingen?
Van der Krogt: “Wij kennen veel instellingen en zien dat het erg uiteenloopt. Door de huidige bezuinigingen worden keukens in kleinere zorginstellingen gesloten of door vrijwilligers gerund. Wij vragen ons af hoe lang dat goed gaat, zeker als straks een nieuwe generatie ouderen de zorginstellingen gaat bewonen, die andere dingen gewend is dan de vorige.
Elke zorginstelling heeft natuurlijk zijn eigen beleid en visie; er zijn instellingen waar hospitality hoog op de agenda staat. Dat heeft ook te maken met het inrichten van de budgetten.”
Gerrits: “Overal doen werknemers van zorginstellingen hun best, maar budgetten staan vaak onder druk. In ziekenhuizen blijven patiënten steeds korter, de menucycli worden daarom korter gemaakt. Ook komen er maaltijdwagens waar patiënten van kunnen kiezen in plaats van weekmenu’s die ze dagen van tevoren moeten invullen. Sommige keukens werkten dagvers maar gaan over op het inkopen van maaltijdcomponenten vanwege bezuinigingen in personeel. De reden daarvoor is de afname in aantal cliënten in zorginstellingen. Daardoor was er een trend om keukens te sluiten en mensen te ontslaan, maar die is gelukkig weer aan het bijdraaien, doordat mensen zich bewuster worden van het belang van de maaltijd. Ik adviseer instellingen die overwegen hun maaltijdproductie uit te besteden, om tenminste één kok in dienst te houden, zodat beter ingespeeld kan worden op de behoeftes van patiënten en bewoners.”
Hoe kun je zorginstellingen en ziekenhuizen hierbij helpen?
Van der Krogt: “We doen veel marktonderzoek en ontwikkelen specifieke producten voor zorginstellingen. Daarbij geven we advies hoe je kunt koken in de verschillende typen keukens binnen de zorg. Daarnaast helpen we ook bij voedselverspilling. Hiervoor hebben we een app ontwikkeld die keukens bewustmaakt van het verbruik van voedsel en manieren biedt om verspillingen tegen te gaan.”
Gerrits: “Wij helpen keukens met recepturen passend bij de nieuwe keukenmogelijkheden met minder personeel, het toepassen van producten en smaaksturing. Bij ouderen wordt smaakbeleving minder, doordat de smaakpapillen en het reukvermogen minder goed werken. Smaaksturing gaat over voeding meer smaak geven, zodat mensen met verminderde smaakbeleving toch genoeg en lekker eten. Dit is heel belangrijk in de zorg, omdat ondervoeding een veelvoorkomend probleem is. We adviseren chefs altijd goed te luisteren naar feedback van bewoners en patiënten. We organiseren ook workshops bij ons in de keuken of op locatie. We begeleiden koks om met de middelen die er zijn creatief aan de slag gaan. Waar het uiteindelijk om gaat: patiënt en bewoner die tevreden zijn met de maaltijd.”
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking