In sneltreinvaart naar 30% minder suiker

Suiker: we krijgen dagelijks zo’n 25 suikerklontjes binnen, 1,5 tot 2 keer te veel. Mede hierdoor hebben inmiddels meer dan 1 miljoen mensen in Nederland diabetes type 2. Dit aantal groeit explosief, met minimaal 1000 per week. Ondanks de maatschappelijke urgentie is de gezonde keuze nog altijd niet vanzelfsprekend. Van zoete verleidingen in de schappen tot verborgen suikers in potjes en pakjes. En aanbiedingen van grote flessen frisdrank met veel suiker.
Begin 2014 is er goed nieuws. Onder andere VWS-minister Schippers, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) ondertekenen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. De ambities zijn hoopgevend: in 2020 moet het een stuk makkelijker zijn om de gezonde keuze te maken, met minder suiker, zout en vet. Inmiddels is het 2018. Ik heb nog hoop, maar ook grote zorgen.
April dit jaar. Uit cijfers van het RIVM en de NVWA blijkt dat het verlagen van het suikergehalte in producten te langzaam gaat. De conclusie is hard: het Akkoord heeft amper effect op onze suikerconsumptie. Daarom maken wij ons zorgen: resultaten blijven uit en de tijd tikt door.
Het is de hoogste tijd dat de industrie stappen onderneemt. Meer ambitie toont. Op de achtergrond bewegen een aantal koplopers gestaag de goede kant op, door echt werk te maken van innovatie en door minder suikers aan producten toe te voegen. Maar het gaat nog lang niet snel en effectief genoeg om de suikerinname fors terug te dringen. 30% minder suiker is mijn ambitie. Want onze jeugd verdient een gezonde toekomst!
Gastbijdrage van Hanneke Dessing, Directeur Diabetes Fonds.
Reactie
Helemaal eens met mw Hamelinck
"In sneltreinvaart naar 30% minder suiker" met deze titel wordt de verwachting gemaakt dat er een adviserend verhaal komt. Helaas .......... weer eens een bla bla bladopvullend verhaal, niets nieuws.
Plaats een opmerking