Blijf op de hoogte

Is bewerkt rood vlees schadelijk?

Onderzoek heeft al laten zien dat (met name) bewerkt rood vlees het risico op kanker met zich meebrengt. In de bereiding van deze categorie vlees komen stoffen vrij die kankerverwekkend zijn.

Een recente publicatie over dit onderwerp concludeert dat vooral bewerkt rood vlees het risico op overlijden verhoogt. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de variabele leefstijl een belangrijke rol speelt.

Rood vlees in Neerland

Voor veel mensen wordt het eten van rood vlees gezien als voornaamste voedingsbron voor het binnenkrijgen van eiwitten. De Nederlandse consument verbruikt gemiddeld 26,9 kilo rood vlees per jaar. Het grootste deel is varkensvlees met ruim 18,5 kilo. Bij rundvlees ligt het gemiddelde op zo’n 7 kilo. En voor kalfsvlees en overige roodvleessoorten (schaap, geit, paard) zit men op zo’n 1,4 kilo.

Verhoogd risico

Het profiel van een persoon met een verhoogd risico op overlijden ziet er op basis van dit onderzoek als volgt uit; naast het voornamelijk consumeren van (bewerkt) rood vlees en boter- en margarineproducten met onverzadigde vetten, heeft deze persoon minstens één ongezonde leefstijlfactor; roken, (ernstig) overgewicht, overmatig alcoholgebruik, gebrek aan beweging

Consumeer eiwitten uit plantaardige bronnen

In totaal zijn er over een periode van 30 jaar gegevens verzameld van 130.000 personen. De resultaten laten zien dat meer eiwitten uit plantaardige voedingsbronnen consumeren voordelen heeft. Eiwitten die hieronder vallen zijn bonen, noten, brood en granen zoals rijst en pasta. Voor elke 3% toename van eiwitten op plantaardige basis, verkleint het risico op overlijden met 10% – 12%. Hiernaast vermindert de kans op vroegtijdig overlijden met 34% bij het minder eten van bewerkt rood vlees. Met 12% door minder onbewerkt rood vlees te eten en met 19% door minder eieren te eten.

Vervang rood door wit vlees

Ervoor kiezen om een paar keer per week maaltijden te eten waarin rood vlees vervangen is door wit vlees (kip of vis), kan mogelijke risico’s verlagen. Deelnemers aan het onderzoek met een ‘gezonde leefstijl’ bleken met name dierlijke eiwitten te consumeren die afkomstig waren van wit vlees. Volgens onderzoeker Song heeft dit waarschijnlijk te maken met de gezondheidsbewuste keuzes die deze groep maakt in vergelijking met mensen die een ongezonde leefstijl hebben.

Bron: JAMA Internal Medicine.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.