Blijf op de hoogte

Meer schadelijke mondbacteriën door alcohol

Dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid staat als een paal boven water. Maar hoe het precies onze mondbacteriën beïnvloedt, was tot dusver onbekend. Wetenschappers van the New york University School of Medicine hebben hier verandering in gebracht. Ze veronderstellen dat alcoholconsumptie niet alleen aanzet tot meer schadelijke bacteriën, maar ook de groei van gezonde microben verstoort.

1044 deelnemers

Voor hun studie, die onlangs is verschenen in het tijdschrift Microbiome, analyseerde het team 1044 volwassenen tussen de 55 en 87 jaar oud. Allen namen zij deel aan de American Cancer Society Cancer Prevention Study en de National Cancer Institute Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Screening Trial. Ook werden zij gevraagd om monsters van hun mondspeeksel af te geven.

Van de deelnemers waren er 270 niet-drinkers, 614 matige drinkers en 160 zware drinkers.

Meer schadelijke bacteriën

Na bestudering van de monsters kwamen de wetenschappers tot de ontdekking dat alcoholconsumptie tot de ontwikkeling van schadelijke mondbacteriën leidde. Tegelijkertijd bleek de groei van gezonde bacteriën, die ziekten kunnen voorkomen, te worden verstoord.

Alcoholconsumptie minderen

Volgens de wetenschappers kunnen schadelijke mondbacteriën leiden tot onder meer hartaandoeningen en hoofd-, nek- en darmkanker. Daarnaast is bekend dat een onbalans in mondbacteriën is verbonden aan de ontwikkeling van lokale orale ziekten, zoals parodontitis en gebitsproblemen.

Het team stelt dat het minderen met alcohol kan helpen om de schadelijke effecten terug te dringen en verdere schade als gevolg van ongezonde mondbacteriën te voorkomen. Om te zien hoe verschillende soorten alcoholische dranken onafhankelijk invloed kunnen uitoefenen, is meer onderzoek nodig.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.