Minder eten helpt mogelijk niet bij afvallen
Om gewicht te verliezen is het niet belangrijk om te kijken naar hoeveel je eet, maar naar wat je eet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Pennsylvania State University, recent verschenen in het tijdschrift Appetite.
Controle over porties
Voorafgaand aan de studie onderzochten de wetenschappers een jaar lang het effect van portiegrootte op gewichtsverlies. Alle deelnemers werden getraind om meer controle over hun porties te kunnen uitoefenen.
In het nieuwe onderzoek wilde het team bekijken in hoeverre de oude deelnemers anders zouden reageren op portiegroottes in vergelijking met mensen die de training niet hadden gevolgd.
Drie groepen vrouwen
In totaal namen aan de studie drie groepen vrouwen deel. De eerste groep bestond uit 34 vrouwen met obesitas die niet hadden deelgenomen aan het vorige onderzoek en dus geen training hadden gekregen. Daarnaast waren er nog eens 29 ‘ongeschoolde’ vrouwen, maar zij hadden een gezond gewicht. Ten slotte bestond de derde groep uit 39 vrouwen met obesitas die wel aan de training hadden deelgenomen.
Alle vrouwen kregen vier weken lang dezelfde voeding die in verschillende porties opgediend werd.
Zelfde portie, maar minder calorieën
Uiteindelijk ontdekte het team dat alle vrouwen meer voedsel consumeerden in het geval ze grotere porties geserveerd kregen. De groep die aan de training had deelgenomen, consumeerde echter minder calorieën dan de ‘ongeschoolde’ deelnemers.
De lagere calorie-inname was toe te schrijven aan het feit dat de getrainde vrouwen meer gezonde voeding met een lage caloriedichtheid en minder producten met veel calorieën aten.
Kies voor weinig calorieën
Volgens de wetenschappers laat hun studie zien dat je door gezonde voeding met weinig calorieën beter gewicht verliest. Het helpt om het hongergevoel te reguleren en diëten langer vol te houden.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking