Blijf op de hoogte

‘Noten beschermen je hart’

Goed nieuws voor notenliefhebbers. Wetenschappers van het Karolinska Institutet in Stockholm stellen namelijk dat regelmatige consumptie mogelijk je hart beschermt. De resultaten van de studie zijn onlangs verschenen in het tijdschrift Heart.

Noten en het hart

Er zijn al eerder studies geweest naar het effect van noten op het hart. Hieruit kwam naar voren dat matige consumptie het risico op cardiovasculaire ziekten kan verkleinen. De wetenschappers verklaarden dit met het feit dat noten het lipidenprofiel verbetert waardoor de kans op gewichtstoename afneemt. Er zijn echter ook onderzoekers die stellen dat het alles van doen zou hebben met de ontstekingsremmende werking van noten.

De Noorse wetenschappers wilden het precieze effect van noten op verschillende cardiovasculaire ziekten onderzoeken. Hiervoor analyseerden zij de gegevens van 61.000 Zweden tussen de 45 en 83 jaar oud. Na het invullen van meerdere vragenlijsten werden zij zeventien jaar gevolgd.

Noteneters gezonder

De wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat noteneters over het algemeen een gezondere levensstijl leiden dan mensen die geen noten eten. Zo dronken en rookten zij minder, waren slanker en aten meer groenten en fruit. Daarnaast waren ze hoger opgeleid en hadden minder vaak een hoge bloeddruk.

Minder risico hartfalen

In het geval de onderzoekers zich enkel focusten op leeftijd en sekse, bleken noten verbonden te zijn aan een verminderd risico op een hartaanval, hartfalen, ritmestoornissen en buikslagader-aneurysma’s. Meer specifiek bleken mensen die gemiddeld drie keer per week een handje noten aten 3 procent minder kans te hebben op atriale fibrillatie. Werd dit meer dan drie keer, dan liepen zij 18 procent minder risico.

Wanneer de wetenschappers echter ook rekening hielden met andere factoren, zoals iemands levensstijl, dieet, familiegeschiedenis en diabetes, werd het verband tussen noten en hartziekten minder duidelijk zichtbaar. Hoewel er wel sprake leek te zijn van een positief effect, was deze minder consequent aanwezig. Zo bleek het eten van een handjevol noten te zijn verbonden aan 20 procent minder risico op hartfalen, maar dit effect werd teniet gedaan in het geval de noten meer dan drie keer werden gegeten.

Geen duidelijk verband

De onderzoekers benadrukken dat hun studie slechts observerend is, waardoor het effect van noten op het hart nog niet bewezen is. Daarnaast is ook nog niet duidelijk of het de noten zelf zijn die voor de voordelen zorgen of de factoren die zijn verbonden aan de consumptie, zoals een gezonde levensstijl.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.