Blijf op de hoogte

Uit eten gaan leidt al snel tot overeten

Wil je tijdens de feestdagen liever niet teveel eten? Dan doe je er goed aan om het kerstdiner thuis te organiseren. Onderzoekers van the University of Michigan veronderstellen namelijk dat een etentje buiten de deur al snel tot overeten kan leiden.

De resultaten van de studie zijn recent gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Psychological Science.

“Fastfood-laboratorium”

Aan het onderzoek namen 112 studenten deel die werden ingedeeld in twee groepen. De eerste groep werd naar een “fastfood-laboratorium” gestuurd, ofwel een lab dat er uitzag als een fastfoodrestaurant. De overige deelnemers werden naar een neutraal laboratorium gestuurd.

Alle studenten werden gevraagd om één uur voor het experiment hun lunch te nuttigen. Bij aankomst in het laboratorium kregen ze muntjes waarmee ze aankopen konden doen, zoals frietjes, cheeseburgers en milkshakes. Daarnaast konden ze activiteiten ondernemen die niets met voeding te maken hadden, zoals videogames en andere spelletjes.

Hogere voedselconsumptie

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat de groep in het “fastfood-laboratorium” meer hongergevoelens lieten zien dan de andere deelnemers in het neutrale lab. Ook consumeerden ze 220 calorieën meer.

Verrassend genoeg was er geen verschil zichtbaar in de beleving van het voedsel. Alle deelnemers haalden hetzelfde plezier uit de producten en beoordeelden de smaak gelijk. Daarnaast was er ook geen contrast in de overige activiteiten te zien.

Voedselsignalen

De onderzoekers concluderen dan ook dat voedselsignalen, zoals beelden en geuren van eten, ervoor kunnen zorgen dat hongergevoelens en consumptie toenemen. Dit kan belangrijke implicaties hebben voor de publieke gezondheid.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.