Blijf op de hoogte

Vegetarisch dieet voldoende voedingsrijk

Voor iedereen die eerder dacht dat een vegetarisch dieet niet voedingsrijk genoeg zou zijn, lijkt nieuw onderzoek nu het tegendeel te bewijzen. Een publicatie in het tijdschrift van the Academy of Nutrition and Dietetics’ (AND) suggereert dat een vegetarisch dieet niet alleen geschikt is voor alle leeftijden, maar ook goed is voor het milieu. Er is steeds meer bewijs dat een vegetarisch dieet beter is voor het milieu volgens onderzoeker S. Levin (AND). “Het vereist minder (natuurlijke) middelen om bijvoorbeeld een 1 kilo kidney bonen te produceren dan een 1 kilo vlees”, zegt Levin.

Geschikt voor iedereen

Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op de geschiktheid van een vegetarisch dieet voor verschillende groepen. Er bestaan namelijk nog altijd misconcepties over de keuze voor plantaardige voeding als enige voedingsbron. Volgens Levin is dit onterecht en kan het geschikt zijn voor iedereen, van baby’s tot ouderen. Er moet wel benadrukt worden dat de geschiktheid van welk dieet dan ook sterk afhangt van de voedingskeuzes die worden gemaakt. Technisch gezien wordt iemand die alleen rijst eet beschouwd als een vegetariër, maar dit is niet voedingsrijk. Daarom is het belangrijk om binnen een vegetarisch dieet goed te variëren in de keuze voor voeding.

Het belang van vitamine B12

Voor vegetariërs en veganisten is vitamine B12 belangrijk. Deze zit vooral in dierlijke producten. Het gebruik van supplementen of producten verrijkt met vitamine B12 is dan het advies. Volgens de onderzoekers is deze vitamine de enige waar echt op gelet moet worden bij een vegetarisch dieet. Hiermee spreken ze de eerdere veronderstelling tegen, dat vegetariërs niet genoeg voedingsbronnen als eiwitten, calcium en ijzer binnenkrijgen. Ze beweren dat het eten van voldoende calorieën, zorgt voor de opname van voldoende eiwitten.

Bron: tijdschrift Academy of Nutrition and Dietetics

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.