Voeding bij chronische ontstekingsziekten in de longen
De specifieke voedingsstoffen Omega 3-vetzuren en vitamine E kunnen een rol spelen bij de aanpak van chronische ontstekingsziekten in de longen (astma, COPD en sarcoïdose). Voedingswetenschapper dr. Alie de Boer van de Universiteit Maastricht publiceerde op basis van uitgebreid literatuuronderzoek in de International Journal of Food Sciences and Nutrition.
Alie de Boer: “Het medicijngebruik in deze alsmaar groeiende patiëntengroep is vaak intensief en langdurig. Gevolg is dat patiënten resistentie opbouwen en last krijgen van bijwerkingen. De inzet van voedingsstoffen of supplementen in combinatie met de juiste medicatie zou een enorme stap voorwaarts zijn. Hier liggen kansen.”
Studie naar de verschillen tussen voeding en medicatie
Tijdens haar contacten met ziekenhuisapotheken hoorde De Boer dat patiënten die langdurig medicijnen moeten innemen daar op den duur resistentie tegen opbouwen. Daardoor moet de dosis telkens verhoogd worden, met alle bijwerkingen van dien.
De Boer was er stellig van overtuigd dat voeding hier een rol kon spelen en bijna als een medicijn klachten zou kunnen verhelpen. Om dat te laten zien, bestudeerde ze meer dan 1200 artikelen over dit onderwerp. Uiteindelijk bleven daarvan ruim 160 artikelen over die het effect aantoonden van specifieke voedingscomponenten.
Chronische ontsteking
De Boer concentreerde zich op chronische inflammatieziekten van de longen, zoals astma, COPD en de auto-immuunziekte sarcoïdose. Normaal gesproken heeft een ontsteking in het lichaam een functie, want die verwijdert iets uit je lijf dat er niet hoort. Bij een chronische ontsteking is de balans weg. De functie is niet meer nodig, maar de ontsteking gaat door en valt zelfs gezonde cellen aan. Daarom moet zo’n langdurige ontsteking met medicijnen aangepakt worden.
De juiste balans
Het is al bekend dat bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld antioxidanten uit groenten en fruit, ontstekingen kunnen tegengaan, maar steeds meer blijkt dat het om de juiste balans gaat. In de bestudeerde 160 artikelen zocht De Boer naar voedingsstoffen die specifiek effect hebben op chronische ontstekingen in de longen.
Omega 3 vetzuren en vitamine E leken daadwerkelijk effect te hebben op de genoemde inflammatoire longziekten. De Boer zocht in de literatuur niet alleen naar onderzoeken die het effect van deze voedingsstoffen op ontstekingen bestudeerden, maar ook naar onderzoeken die een effect op de daadwerkelijke longfunctie wilden aantonen.
Omega 3 vetzuren en vitamine E leken zowel de ontsteking tegen te gaan als de longfunctie te verbeteren. Deze stoffen staan natuurlijk al bekend om hun positieve invloed op onze gezondheid, maar ook hier gaat het om de balans. Voor de betreffende patiëntengroep lijkt het dan ook verstandig iets meer ervan te nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Kansen voor de toekomst
Alie de Boer: “Er is nog zoveel te ontdekken rond de inzet van voeding bij ziekte. Eeuwen geleden werd plantmateriaal al gebruikt voor genezing en iedereen weet bijvoorbeeld dat vitamine C scheurbuik voorkomt. Het is ook logisch dat verschillende mensen meer of minder van verschillende stoffen nodig hebben. Ik richt me in mijn werk nu op andere aspecten van voeding, maar ik hoop dat iemand verdergaat met mijn resultaten.”
Bron: Universiteit Maastricht.
Reactie
Reactie op Nel van Kekeren. Ik ben op zoek naar iemand van die naam die in 1986 in het AZL werkte. Ik ben bezig met een boek over de geschiedenis van de Leidse academische geneeskunde, dus faculteit en ziekenhuis, in de 19de en 20ste eeuw. Daar wil ik ook graag ervaringen van verpleegkundigen in opnemen. Zouden we een keer contact kunnen hebben?
Goed artikel. Balansolie bevat Omega-3/polyfnolen van olijfolie/ tocoferolen(vit.E) en Vitamine D. Een sterke synergetische formule ontwikkeld door de universiteiten van Milaan en Trondheim. De effecten zijn bijzonder en geeft een Balans na 120 dagen. Te meten met de Trondheim test
Hoe krijg je extra binnen???Dat zou misschien wat longontstekingen kunnen voorkomen bij mij.
Op welke wijze moet je( bij COPD ) meer omega 3 vetzuren en vitamine E tot je nemen.
Zijn er ook zinnige voedingssupplementen bij langdurig maagzuurremmersgebruik(dunnere maag en darmwand) en langdurig betablokkergebruik (niet super voor je brein) onderzocht en adviezen daar over?
Plaats een opmerking