Blijf op de hoogte

Volkorenboterham meest gegeten

De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum.

Volkorenboterham vervangt de tarwe boterham

De volkorenboterham vervangt hiermee de bruine boterham (tarwe boterham) die jarenlang het meest gegeten broodproduct was.
38% van de Nederlanders geeft in het onderzoek aan in de afgelopen week een volkorenboterham te hebben gegeten. Hiermee vervangt de volkorenboterham de bruine boterham (tarwe boterham) van de eerste plaats die in dezelfde periode door 28% van de Nederlanders is gegeten. Ook de meergranen boterham wint aan populariteit en is op dit moment met 34% populairder dan de bruine boterham.

Schijf van Vijf

Dat de volkorenboterham de meest populaire broodsoort is, is niet zo gek verklaart Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum. “Volkorenbrood wordt door een grote groep consumenten geassocieerd met gezondheid en dit is nu eenmaal een belangrijke aankoopmotivatie. Zeker nu volkoren een nóg belangrijkere plaats inneemt in de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Uit het onderzoek blijkt dat 71% van de Nederlanders vindt dat volkorenbrood gezonder is dan bruinbrood”, en dat is een mooie ontwikkeling aldus Frank Janssen.

De volkorenboterham is echter niet bij alle consumenten de favoriete broodsoort. Kinderen kiezen namelijk nog steeds vaker voor de traditionele bruine boterham.

Wat is het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood?

Volkorenbrood is gemaakt van volkorenmeel. Hierin is de hele graankorrel verwerkt en bevat daarom de meeste vitamines, mineralen en vezels. Bruinbrood bestaat uit graan, water, gist/desem, zout en eventueel broodverbetermiddel. Het graanbestandsdeel van bruinbrood bestaat uit tarwemeel. Tarwemeel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. In de praktijk is die verhouding meestal 50/50. Bruinbrood bevat ook vitamines, mineralen en vezels, maar iets minder dan volkorenbrood.

Bron: Nederlands Bakkerij Centrum en GFK

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.