Volume muziek bepalend voor voedingskeuzes
Wie gezonde keuzes wil maken, doet er goed aan winkels en restaurants met luide muziek te vermijden. Dat concluderen wetenschappers van the University of South Florida Muma College of Business in the Journal of the Academy of Marketing Science.
Muziek in het café
Voor hun studie richtten de wetenschappers zich aanvankelijk op een café in Stockholm waar zij verschillende muziekgenres met verschillende volumes afspeelden. Ook werd aan elk gerecht op het menu een label toegekend. Maaltijden konden ‘gezond’, ‘neutraal’ of ‘niet gezond’ zijn.
Vervolgens werd het gedrag van de klanten twee dagen lang op verschillende tijdstippen geobserveerd.
Uiteindelijk kwam het team tot de ontdekking dat de mensen 10% vaker voor gezondere maaltijden kozen in het geval minder harde muziek werd afgespeeld.
Muziek in de supermarkt
Om de bevinding nader te bestuderen, besloten de wetenschappers nog een studie te doen. Dit keer wilden zij hetzelfde experiment in de supermarkt uitvoeren.
Ook nu bleken kopers die aan hardere muziek waren blootgesteld minder gezonde producten te verkiezen in vergelijking met de mensen die naar zachtere muziek hadden geluisterd.
Klassieke muziek
Vervolgens deden de onderzoekers nog een experiment om het effect van harde muziek, zachte muziek en stilte op voedingskeuzes te bestuderen. Hiervoor kregen 71 studenten fragmenten van klassieke muziek te horen op een niveau van 50 of 70 decibel. Daarnaast kreeg een deel van hen helemaal geen muziek te horen.
Enkele minuten later werden de deelnemers gevraagd of zij liever een fruitsalade of chocoladecake wilden eten. Opnieuw bleek harde muziek tot minder gezonde keuzes te leiden. Zo kozen degenen die zachte muziek hadden gehoord 14% van de tijd voor chocoladecake in vergelijking met 44% van de harde muziekluisteraars.
Opvallend genoeg maakten de deelnemers die helemaal geen muziek hadden gehoord de helft van de tijd ongezonde keuzes. Hiermee vertoonden zij meer overeenkomsten met de groep die naar harde muziek had geluisterd.
Effect van muziekgenre
Als vervolg op bovenstaande studie wilden de wetenschappers bekijken in hoeverre het muziekgenre effect had op gemaakte voedingskeuzes. Hiervoor herhaalden zij het experiment bij 53 studenten, maar maakten dit keer gebruik van heavy metal.
Na het experiment konden alle deelnemers tussen een granolareep en chocoladereep kiezen. Wat bleek? Deelnemers die naar zachtere heavy metal hadden geluisterd, kozen maar liefst 92% van de tijd voor de gezondere keuze. De groep die naar harde heavy metal had geluisterd, maakten deze keuze slechts de helft van de tijd.
Grotere groep
Om de bevindingen nog beter te bestuderen, herhaalde het team het experiment bij een grotere groep van 178 studenten. Zij werden gevraagd om na het luisteren van de muziek met behulp van een schaal aan te geven voor welk voedsel zij wilden kiezen. Deze varieerde van 1, ofwel zeker weten een salade, tot 7, wat onbetwistbaar een pizza betekende.
Hoewel de resultaten dit keer subtieler waren, lieten ze toch dezelfde richting zien. Zo bleek de gemiddelde score van de harde muziekluisteraars 4,86 in vergelijking met 4,12 bij de andere groep die zachte tonen hadden gehoord.
‘Vermijd harde muziek’
De wetenschappers stellen dat de resultaten van hun studie het effect van muziekvolume op gemaakte voedingskeuzes laten zien. Ze verklaren deze bevindingen met het feit dat zachte muziek over het algemeen tot ontspanning leidt, wat mogelijk een positief effect kan hebben op de besluitvorming.
Daarbij benadrukken ze dat de kennis niet alleen bruikbaar is voor de restaurantsector, maar ook voor mensen die gezonder willen eten of gewicht proberen te verliezen. Zij kunnen dan ook beter voor supermarkten en horecagelegenheden kiezen waar geen harde muziek wordt afgespeeld. En in het geval harde muziek echt niet vermeden kan worden, is het raadzaam om een paar oordoppen mee te nemen.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking