Vrouw en gezondheid
Maakt de verzekeraar die je kiest uit bij een uitvaartverzekering?
Velen kennen het concept van de uitvaartverzekering. Het is een verzekering om de kosten te dekken voor jouw uitvaart. Eigenlijk is het concept van deze verzekering redelijk standaard en sommigen…
Gezondheidsrisico’s kind groter na medisch ingrijpen bij bevalling
Kinderen die zijn geboren na medisch ingrijpen, bijvoorbeeld met weeënopwekkers, een vacuümpomp of een keizersnede, hebben vaker gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit de analyse van gegevens van bijna 500.000 Australische kinderen…
De keuze voor botox: “Ik wilde er gewoon frisser uitzien”
Carola Vermeer was 37 jaar en zat lekker in haar vel. Tóch werd ze alsmaar nieuwsgieriger naar de mogelijkheden van botox om mooi oud te worden. Ze liet zich behandelen…
Patiëntenverhaal incontinentie
“Ik heb altijd wel een zwakke blaas gehad, moest vaak plassen en had vaak een blaasontsteking. Maar na de bevalling van ons eerste kind, nu acht jaar geleden, kreeg ik…
Anticonceptie, een persoonlijke keuze
Voor het voorkomen van een zwangerschap bestaan verschillende anticonceptiemiddelen. Elk voorbehoedsmiddel heeft zijn eigen voor- en nadelen. De keuze voor de meest geschikte vorm is dan ook heel persoonlijk en…
Myomen kunnen lastige jongens zijn
Myomen komen voor bij 40% van de Europese vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Niet altijd zijn ze zich hiervan bewust, want in de helft van de gevallen geven myomen (vleesbomen)…
Een natuurlijk antwoord op alle aspecten van de overgang
Tijdens de overgang begin je als vrouw aan een nieuwe levensfase. In deze periode verandert er veel in je lichaam. Je hormonen veranderen en je lichaam gaat op zoek naar…
Schoonheid op maat als nieuwe standaard
De profielerkenning van cosmetische geneeskunde heeft al sinds de oprichtersvergadering van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) in 2003, grote prioriteit voor cosmetisch arts KNMG drs. Hayri Hortoglu. Hij was…
Kwaliteit voorop bij huidverbeterende behandeling
Cosmetische geneeskunde is al jaren een veelbesproken onderwerp en sinds 1 juli 2019 een officieel erkend medische discipline. Deze recente regelgeving garandeert de kwaliteit en zorg voor de cliënt –…
Natuurlijke schoonheid trend bij cosmetische behandeling
Trots als een pauw is cosmetisch arts KNMG, Hoofd opleidingsinstituut cosmetische geneeskunde (SOCG) en bestuurslid NVCG, Sindy Plinsinga, dat na zeven jaar intensieve inzet voor de professionalisering van cosmetische geneeskunde,…
Cosmetische geneeskunde is een feit; tijd voor kwaliteit!
Sinds 1 juli is cosmetisch arts KNMG een beschermde titel in Nederland. Dit betekent dat afgestudeerde artsen nu een gecertificeerde opleiding kunnen volgen, maar ook dat cliënten meteen kunnen zien…
‘Zonder therapietrouw is ook de mooiste kous niet effectief’
“Steunkousen en therapeutisch elastische kousen zijn niet te vergelijken. In de volksmond gebruikt men die eerste term, maar de werking is heel anders”, legt Mark Oldekamp uit. De directeur van…
Spataderen: niet te onderschatten!
Veel mensen zien spataderen vooral als een cosmetisch probleem, maar meestal is er wel meer aan de hand en kunnen spataderen onbehandeld tot grote problemen leiden. Vroege diagnose en behandeling…
Menokuur is de overgang naar weer lekker in je vel
Opvliegers, een kort lontje, aankomen en een drogere vagina… Wij vrouwen kunnen zwijgen, er spastisch over doen of keihard negeren wat er gebeurt, maar de overgang overkomt ons allemaal. Judith…
Omgaan met de overgang vraagt om een nieuwe mindset
De overgang is een levensfase waar elke vrouw in de meeste gevallen tussen de veertig en zestig mee te maken krijgt. Tachtig procent ondervindt er klachten van, waarvan een derde…
Wijzer dan ooit: nieuw aanzien voor de oudere vrouw
Een vrouw van vijfenvijftig met opvliegers, een kort lontje en last van nachtzweten. Dat is in de Nederlandse samenleving grofweg het heersende beeld van de overgang. Hoewel deze levensfase voor…
Menstruatiecup: het gezonde alternatief voor tampons
De menstruatiecup en de voordelen ervan zijn bij steeds meer vrouwen bekend. Zo zijn menstruatiecups gezonder, duurzamer en comfortabeler dan tampons en maandverband. Hieronder leggen we uit wat het precies…
Opvliegers, gewrichtspijn, haaruitval en andere overgangsklachten
Van de 8,7 miljoen Nederlandse vrouwen is op dit moment bijna een zevende in de overgang. “Tijdens de overgang gaat het lichaam van de ene stabiele hormoonhuishouding naar de andere.…
Kennisquiz: Test je kennis van de overgang
Haast iedereen kent wel iemand die in de overgang is geweest of misschien wel op dit moment is. Maar hoeveel weet je daadwerkelijk erover? Doe de kennisquiz.
Optimaal genieten van seks tijdens of na de overgang? De oplossing is simpel: Zestra
De overgang heeft een enorm grote invloed op ons seksleven, en helaas is dit in de meeste gevallen niet in positieve zin. Dit komt met name doordat onze hormoonhuishouding behoorlijk…
Goedaardige eierstoktumoren in veel gevallen veilig afwachtend te behandelen
Niet alle eierstoktumoren hebben een chirurgische behandeling nodig. Dat blijkt uit een grootschalige, internationale studie van de ‘International Ovarian Tumour Analysis’ (IOTA) groep die vandaag in The Lancet Oncology is…
Het vervullen van een kinderwens
Voor wie het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, biedt de medische wetenschap steeds vaker uitkomst. Niet iedereen kan echter overal terecht. “Nederland kent voornamelijk klassieke protocollen…
Ivf-traject in het buitenland: keuze of noodzaak?
De meeste mensen ondergaan medische zorg en behandelingen het liefst dichtbij huis en in een vertrouwde omgeving. Toch wijkt een deel van de Nederlanders met een onvervulde kinderwens uit naar…
Vrouwen hebben vaker te maken met bewegingsbeperking
De jaarlijkse gezondheidsenquête van het CBS laat zien dat vrouwen vaker dan mannen aangeven moeite te hebben met activiteiten die mensen normaal gesproken wel kunnen doen. Bewegingsbeperking wordt het meest…
Een eicel van een ander
Een onvervulde kinderwens is confronterend. Stellen bij wie het niet lukt om zelf zwanger te worden, komen bijna dagelijks in aanraking met baby’s en kinderen. Hoewel een op de zes…
Counseling onmisbaar bij uitblijven zwangerschap
Zwanger worden is niet voor iedereen op de natuurlijke manier mogelijk. Wanneer dit het geval is, kan een fertiliteitstraject uitkomst bieden. Deze zorg moet patiëntgericht zijn en begint altijd bij…
Ondersteuningsbehoefte van jonge moeders zeer uiteenlopend
“Ineens draait alles om”. Het rapport van het lectoraat IMD van Hogeschool Utrecht draagt een treffend citaat als titel. Het is afkomstig van een van de 34 (zeer) jonge moeders…
Zware depressie beïnvloedt vruchtbaarheid mannen
Stellen met vruchtbaarheidsproblemen waarbij de man lijdt onder een zware depressie, hebben zo’n 60% minder kans op conceptie of een kind dat levend geboren wordt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek…
Risico op hart- en vaatziekten voor ex-baarmoederkankerpatiënt
Patiënten die genezen zijn van baarmoederkanker lopen in de jaren hierna een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen als aderverkalking, aderontstekingen en boezemfibrilleren. Hierover publiceren Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift…
Deze voeding vertraagt mogelijk de menopauze
Een voedingspatroon bestaande uit veel peulvruchten en vis draagt mogelijk bij aan een latere overgang, terwijl koolhydraatrijke voeding het tegenovergestelde effect heeft. Dat stellen wetenschappers van the University of Leeds.…
Zijn vaginale verzorgingsproducten schadelijk?
Er bestaan veel intieme verzorgingsproducten die pretenderen de vaginale gezondheid te verbeteren. Maar als we onderzoekers van de University of Guelph moeten geloven, doen deze meer kwaad dan goed. Vaginale…
Een late overgang duidt mogelijk op beter geheugen
Vrouwen die laat in de overgang komen, hebben mogelijk een beter geheugen dan degenen in de vroege overgang. Dat blijkt uit onderzoek van the University College London. Geheugentest Voor hun…
Emotionele betrokkenheid waardevol bij ivf
Hoe langer het traject voortduurt, hoe zwaarder het wordt. Zowel geestelijk als lichamelijk”, vertelt Annemiek van der Veer (42) over de vruchtbaarheidsbehandelingen die ze de afgelopen zes jaar samen met…
Minder vrouwen gebruiken anticonceptie
Het aantal gebruiksters van hormonale anticonceptiva in de vruchtbare leeftijd was in 2017 ongeveer 8,5% minder dan twee jaar ervoor. Het zijn vooral minder twintigers die een hormonaal anticonceptivum gebruiken.…
Behandeling op maat bij vruchtbaarheidsproblemen
Wanneer het niet lukt om zwanger te worden, kan er sprake zijn van een vruchtbaarheidsprobleem. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Als de minder ingrijpende mogelijkheden niet…
‘Combinatietest gaat om het totaalplaatje’
Zwangere vrouwen die willen weten of hun baby een verhoogde kans op het down-, edwards- of patausyndroom heeft, kunnen zich hierop laten testen. Dr. Jacqueline Laudy (Adviseur Geboortezorg en prenatale…
Kinderen krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend
Veel paren die de beslissing nemen kinderen te willen, gaan een van de spannendste en mooiste perioden in hun leven tegemoet. Helaas is een uitbreiding van het gezin niet voor…
Opties prenatale screening breiden uit
Prenatale screening is er anno 2018 nog voornamelijk op gericht om de kans te berekenen dat een ongeboren kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Maar, zo stelt Jan van…
“Vrouwen van nature fitter dan mannen”
Hoewel vaak wordt gedacht dat mannen atletischer zijn dan vrouwen, blijkt niets minder waar te zijn. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vrouwen het sterkere geslacht zijn. Hun lichamen zijn…
Ondergewicht kan vervroegde overgang veroorzaken
Vrouwen met ondergewicht lopen een groter risico op een vervroegde overgang. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Massachusets, recent gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction. Grootschalig onderzoek De…
Stilliggen na IUI maakt je niet sneller zwanger
Als vrouwen na een inseminatiebehandeling (IUI) stil blijven liggen, hebben ze geen grotere kans om zwanger te worden. Eerder onderzoek gaf wel aan dat vrouwen een grotere kans op zwangerschap…
Hoe het leven in één klap kan veranderen
In Nederland zijn er per jaar 100.000 slachtoffers van seksueel geweld. Hiervan is 80 procent vrouw. Het meemaken van seksueel geweld is een zeer aangrijpende gebeurtenis en kan grote sporen…
Grote onbekendheid over belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen
De meerderheid (86%) van de Nederlanders denkt ten onrechte dat kanker bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak is, terwijl het hart- en vaatziekten zijn. Ruim 60% denkt dat mannen vaker sterven…
Ongewenst kinderloos: leven tussen onzekerheid en hoop
Het is voor veel vrouwen al van kleins af aan de gedroomde toekomst: een leuke partner vinden en een of meerdere kinderen krijgen. Een leven met kinderen lijkt in onze…
Annemiek wil zwanger worden door ivf
Wie Annemiek van der Veer (42) op haar dertiende vroeg wat ze later wilde worden, kreeg steevast hetzelfde antwoord: moeder. Bijna dertig jaar later zijn zij en haar vriend, na…
Erfelijke aanleg bepaalt kans op vaginale verzakking
Ongeveer twee op de vijf Nederlandse vrouwen boven de 45 jaar heeft bij gynaecologisch onderzoek een vaginale verzakking (prolaps). Bekende risicofactoren zijn onder meer zwangerschap, bevalling en menopauze. Daarnaast blijkt…
Herkennen van problematiek na keizersnede
Vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan kunnen erna te maken krijgen met een niche, een holte in de baarmoeder op de plek van de keizersnede. Een dergelijke holte of defect…
Menstruatie verandert de hersenwerking niet
Hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus hebben geen invloed op de hersenwerking. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hannover Medical School en University Hospital Zurich. Onderzoek naar menstruatie en de…
Meerdere knelpunten rondom opvang kwetsbare vrouwen
Bestaande regelingen en procedures voor kwetsbare vrouwen die verblijven in een opvanglocatie sluiten niet goed op elkaar aan. Het is voor vrouwen in deze situatie bijna onmogelijk zelfstandig hun weg…
Hormoonspiraaltje geeft hogere stressrespons
Anticonceptie door middel van een hormoonspiraaltje heeft bij vele vrouwen mogelijk ongewenste bijwerkingen. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat vrouwen met zo’n spiraaltje hogere cortisolwaarden, een hogere hartslag…
Intimiteit na de bevalling in kaart gebracht
Borstvoeding geven en voor het eerst bevallen zijn factoren die het seksueel functioneren kort na de bevalling kunnen bemoeilijken. Een keizersnede heeft er opmerkelijk genoeg geen gunstig effect op en…
Bijna 1 op de 10 vrouwen rookt weleens tijdens de zwangerschap
Negen procent van de moeders met een kind van 0-4 jaar heeft tijdens de zwangerschap weleens gerookt. Dit betreft vaker jonge moeders (18-24 jaar), moeders met een lage of middelbare…
Vrouwen met traumatische bevallingservaringen
Duidelijke uitleg, praktische en emotionele ondersteuning, en echt gehoord worden. Dat zijn door de 2.192 vrouwen die meededen met een onderzoek naar traumatische bevallingservaringen de meest genoemde factoren die hun…
Endometriose: een onzichtbare en intieme ziekte
Net als bij veel vrouwen begon Annets (35) endometriose rond haar eerste menstruatieperiode. Na een lang slepende, emotionele medische molen, met een enorme impact op haar leven, probeert ze nu…
Topsportster met myomen (vleesbomen)
Myomen, beter bekend als vleesbomen, kunnen de kwaliteit van leven in hoge mate beïnvloeden. De klachten variëren van vrouw tot vrouw. De een ervaart, soms hevige, stemmingswisselingen; de ander heeft…
Seksleven oppakken na gynaecologische kanker
Per jaar krijgen in Nederland meer dan vierduizend vrouwen de diagnose gynaecologische kanker. Rinske Bakker onderzocht hoe vrouwen die daar behoefte aan hebben na behandeling hun seksuele relatie weer op…
Anticonceptiepil verlaagt mogelijk kwaliteit van leven
Een van de meest gebruikte anticonceptie-combinatiepillen beïnvloedt het welzijn van vrouwen in negatieve zin. Dit melden Zweedse onderzoekers in een studie naar 340 ‘gezonde’ vrouwen. Het onderzoek is gepubliceerd in…
“Ik kan nooit meer op een natuurlijke manier zwanger worden”
Manon (34) is ongewenst gesteriliseerd door een serie van maar liefst drie buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. “Het zwaarste van alle keren vond en vind ik nog steeds het gevoel van falen. Het…
Risico op schildklierhormoon overbehandeling bij zwangeren
Zwangere vrouwen met een traag werkende schildklier worden gedurende hun zwangerschap vaak behandeld met schildklierhormoon, maar recente studies suggereren dat voorzichtigheid hierbij geboden is. Tekort aan schildklierhormoon Zwangeren met een…
Doorlopen met vaginale ongemakken is niet nodig
Een derde van de vrouwen heeft zo nu en dan te maken met vaginale ongemakken. Naast jeuk, afscheiding en een onaangename geur, zijn veel gehoorde klachten een droge vagina en…
Meer aandacht voor gezondheid van moeders rondom bevalling
Het aantal zwangere vrouwen met een ernstige zwangerschapsvergiftiging (eclampsie) is de afgelopen 10 jaar sterk afgenomen. Daarentegen is er een toename van vrouwen die rondom hun bevalling met een hartstilstand…
Behandeling vleesbomen vraagt om goede voorlichting
Bij de behandeling van vleesbomen of myomen is shared decision making, zoals eigenlijk altijd in de gezondheidszorg, van groot belang. Er zijn nieuwe behandelmogelijkheden die een goede informatievoorziening voor de…
De toekomst van de jeugdzorg
Met verbazing heb ik de troonrede aangehoord (en nog eens nagelezen). Het woord jeugd stond er niet in of het was in lijdende zin; iets over ‘volgende generatie, meer jongeren…
Het effect van de overgang op intimiteit
Bij vrouwen is een verminderd libido doorgaans zo’n twintig maanden voor de laatste menstruatie zichtbaar. De studie (geleid door Nancy Avis) in het tijdschrift Menopause toont eveneens aan dat er…
Kind en gezin staan bij sociaal werkers centraal
Sociaal werkers zijn breed opgeleid en gewend om de vragen van kinderen en ouders als uitgangspunt te nemen bij de hulpverlening. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan een veranderend…
Steun voor ouders met voedselweigerend kind
Vereniging Nee-Eten! informeert en ondersteunt gezinnen waarvan het kind sondevoeding krijgt of chronisch voedsel weigert. Sommige kinderen willen of kunnen helemaal niet eten, andere zijn heel selectief met eten en…
Persoonlijke aandacht belangrijk bij vruchtbaarheidsproblemen
Zwanger willen worden, maar langs de natuurlijke weg wil het niet lukken. Hoe maak je dat bespreekbaar en welke alternatieven zijn er? Gynaecoloog dr. Jeroen van Disseldorp van het St.…
De Babyleo IncuWarmer ondersteunt de ontwikkeling van vroeggeborenen
Zoals de term al doet vermoeden verlaten vroeggeborenen baby’s de veilige baarmoeder vroegtijdig. Hierdoor moeten ze zich aanpassen aan invloeden van de buitenwereld, zoals licht en geluid, voordat zij daar…
Persoonlijke data bijhouden met Clinicards
Wie zoekt naar medische apps zal duizelen van het aantal. Er zijn op dit moment al meer dan 160.000 medische apps te downloaden. Daarvan zijn er ongeveer 40.000 die echte…
Nauwkeurige fFN-test voorspelt vroeggeboorte
Bij een deel van de zwangere vrouwen komt het voor: aanwijzingen die doen vermoeden dat het kindje zich te vroeg aandient. Maar is er ook daadwerkelijk sprake van een mogelijke…
‘Wij willen geen enkele kans laten liggen’
75 procent van de paren die behandeld worden in het Centrum Voortplantingsgeneeskunde in Den Bosch, gaat naar huis met een baby. Een nauwkeurige afstemming van de juiste behandeling op het…
Terugdringen van door jeugdhulp ingeslopen beleidstaal
In de jeugdhulp is behoefte ontstaan aan nieuw taalgebruik. De tijd dat hulpverleners alle regie in handen namen is voorbij, maar een term als eigen kracht, die daarvoor in de…
Nieuwe fase jeugdhulp vraagt om nieuwe taal
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Nederland. Bepaalde terminologie heeft bijgedragen aan die overgang en een bredere transformatie in de jeugdhulp. Bijna twee jaar verder is een…
Andersom denken en samenwerken binnen iHUB
Kinderen met complexe problemen en hun ouders effectief helpen met goedkopere zorg in hun eigen omgeving. Het zijn belangrijke ambities waarom de jeugdhulp in 2015 werd overgeheveld naar gemeenten. Toch…
Vernieuwing van de jeugdzorg?
Nu de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bijna twee jaar bij de gemeenten ligt, kunnen er conclusies getrokken worden. Er moet een eind komen aan de bureaucratische ellende. Aan vernieuwing komt…
Het belang van multidimensionele familietherapie (MDFT)
In gezinnen waar negatieve patronen zijn ingeslepen en waar uithuisplaatsing van een tiener dreigt, kan multidimensionele familietherapie (MDFT) worden ingezet. MDFT-therapeut Marijn Tenwolde, werkzaam bij jeugdzorgorganisatie Lindenhout, vertelt hoe deze…
De meerwaarde van een pleeggezin
Als kinderen niet bij hun biologische ouders kunnen opgroeien, kan een pleeggezin uitkomst bieden, vertelt Renée Middel (53 jaar), directeur bij Parlan Jeugdhulp, en zelf opgegroeid in pleeggezin. “Als het…
Het systeem is onmisbaar bij de opvoeding
Het opvoeden van een kind, en de ondersteuning bij het opgroeien, wordt door de meeste ouders als een mooie ervaring gezien. Niet alle kinderen en ouders hebben het echter getroffen;…
Familiegerichte zorg in Nederland
“Kom maar aan mijn bureau zitten, dan mag je even kleuren.” Met die woorden liet Erik zijn vijfjarige dochter even op kantoor, terwijl hij snel iets doorsprak met een collega.…
Systeemgerichte aanpak van groot belang
Wanneer ouders problemen ondervinden bij de opvoeding of ontwikkeling van hun kind, kan het inschakelen van hulp van grote waarde zijn. Bij deze ondersteuning is het vinden van de juiste…
In vroeg stadium de juiste jeugdhulp
Sinds de invulling van jeugdhulp met de komst van de nieuwe Jeugdwet (2015) bij gemeenten ligt, kunnen sociaal werkers en jeugdartsen in een vroeg stadium veel betekenen. Wat doen sociale…
De jeugdarts is altijd dichtbij
Bijna 1300 jeugdartsen bundelen hun krachten in de vereniging AJN Jeugdartsen Nederland. De jeugdarts is een veelzijdige professional. Werkzaam in onder meer de jeugd ggz, het wijkteam, de school, Veilig…
Voedingsstoffen helpen de kans op zwangerschap
Een aanstaande moeder zal voor en tijdens de zwangerschap goed zorgen voor haarzelf – en dus ook voor haar kindje. Dat begint meestal bij het slikken van extra foliumzuur en…
Voedselweigering bij kinderen
Na langdurige sondevoeding blijkt zelfstandig eten vaak een probleem, vertelt Angelika Kindermann, kinderarts-maagdarmleverziekte in het AMC in Amsterdam. Voedselweigering kan ook andere oorzaken hebben. Voor ouders is het zwaar, zeker…
Vervulde kinderwens in een vruchtbaarheidscentrum
Op haar achttiende liep Rianne van Lowijde een ontsteking in haar geslachtsorganen op, met verklevingen als gevolg. Al van tevoren wisten Rianne en haar man Joep daarom dat het niet…
Prenataal testen – niet of juist wel?
Laat ik tijdens mijn zwangerschap testen of mijn kindje een afwijking heeft? Het is een vraag waar veel vrouwen bewust mee bezig zijn. Want een prenatale screening doe je niet…
Fertiliteitszorg in het buitenland
Bij 1 op de 6 stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te raken. Wanneer behandelingen die daar – afhankelijk van de diagnose – op volgen niet succesvol…
Patiëntenverhaal kinderwens
Bij het eerste contact klinkt op de achtergrond een baby die zich overtuigend meldt. Logisch, want ze wordt net gevoed. Het leven van Anja en Roger ziet er compleet anders…
Spierkrachtoefening ouderen goed voor het geheugen
Een toename in spierkracht leidt tot verbetering van hersenfuncties bij volwassenen die kampen met milde geheugen- en denkproblemen. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek van wetenschappers van de University of Sydney.…
Vraag patiënten welke e-health tools nodig zijn
In de gezondheidszorg is het aanbod aan apps en andere digitale tools enorm. Toch staat e-health in de gemiddelde huisartsen- of fysiopraktijk nog in de kinderschoenen. Volgens Ilse Swinkels, onderzoeker…
Leefstijlbegeleiding verhoogt kans op natuurlijke zwangerschap
Een specifieke groep vrouwen met obesitas (ernstig overgewicht) heeft baat bij leefstijlbegeleiding voorafgaand aan hun vruchtbaarheidsbehandelingen. Het gaat om vrouwen waarbij de ovulatie niet of weinig plaatsvindt en daarmee samenhangend…
Patiëntenverhaal endometriose
Heidy (30) heeft jarenlang met klachten rondgelopen voordat er bij haar endometriose en PCOS vastgesteld werd. Heidy: “Ik neem elke dag veel medicijnen in om de dagen een beetje op…
NIPT eerste keus bij hoog-risico zwangeren
Zwangere vrouwen met een hoog risico op bijv. downsyndroom zijn tevreden over de ‘nieuwe’ Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). De meeste zwangeren kiezen voor deze test en de meerderheid maakt een…
HPV screening elke 10 jaar veilig voor sommige vrouwen
Voor vrouwen die negatief testen op HPV (humaan papillomavirus) en minstens 40 jaar zijn, gaat de termijn voor screening naar baarmoederhalskanker van 5 naar 10 jaar. Onderzoekers van VUmc en…
Bevallen in een couveusesuite
Op 17 juni beviel Wendy Jacobs van een eeneiige tweeling: Lotte en Karlijn. Omdat de tweeling al na 33,5 week zwangerschap ter wereld kwam, was opname in een couveuse noodzakelijk.…
Risico op hart- en vaatziekten groter vóór de overgang
Vrouwen blijken in de aanloop naar de overgang een groter risico op hart- en vaatziekten te hebben. Ruim 1500 vrouwen zijn 10 jaar lang gevolgd voor, tijdens en na hun…
Overgang en slapeloosheid versnellen ouderdom
Bij vrouwen gaat de overgang vaak gepaard met slapeloosheid. Deze twee factoren blijken het verouderingsproces van vrouwen te versnellen. Wetenschappers van de University Of California (UCLA) hebben dit door middel…
Het nut van vaccinatie tegen het HPV-virus
De opkomst van meisjes bij het landelijke vaccinatieprogramma tegen het HPV-virus is vanaf het begin niet zo hoog als verwacht. Dat is niet in het belang van de gezondheid van…
Patiëntenverhaal vleesbomen
De impact van vleesbomen (myomen) op de kwaliteit van leven is aanzienlijk. Patiënten hebben last van, soms hevige, stemmingswisselingen, blijven tijdens de menstruatieperiode uit angst voor doorlekken liever thuis, hebben…
Wat doet een bekkenfysiotherapeut?
Nog altijd rust er een taboe op bekkenbodemklachten. Vooral mannen wachten lang voordat ze met hun klachten naar de huisarts gaan. Zowel artsen als patiënten denken niet gelijk aan problemen…