Patiëntenverhaal hysteroscopie
Nadat haar man zich had laten steriliseren, besloot Claire van der Leeuw (nu 38 jaar) te stoppen met de pil. Geleidelijk aan nam de hoeveelheid bloedverlies bij haar menstruaties toe. “Af en toe moest ik maandverband en tampons tegelijk gebruiken om het bloed te kunnen stoppen. Op een gegeven moment was het niet meer houdbaar en besloot ik naar de huisarts te gaan.” De huisarts verwees haar door naar het ziekenhuis, alwaar er een hysteroscopie werd uitgevoerd.
Van echoscopie naar hysteroscopie
In het ziekenhuis werd eerst een inwendige vaginale echoscopie gemaakt. Al snel bemerkte de echoscopiste een onregelmatig verdikt slijmvlies. Ze dacht zelfs aanwijzingen te zien voor een slijmvliespoliep. Genoeg redenen om Van der Leeuw door te verwijzen naar de gynaecoloog. Na nauwkeurige bestudering van de foto’s van de echo stelde de gynaecoloog een poliklinische hysteroscopie voor. Bij deze behandeling worden een kijkbuisje en een minuscule camera via de vagina de baarmoeder ingebracht. De gynaecoloog ziet met deze methode de camerabeelden vervolgens op een beeldscherm verschijnen. Aan de hand daarvan kan hij het baarmoederhalskanaal en de binnenkant van de baarmoeder bestuderen op eventuele afwijkingen. Ook is het mogelijk om operatieve ingrepen te doen, zoals in het geval van Van der Leeuw.
Een kijkoperatie zonder verdoving
Van tevoren was ze vrij gespannen voor deze kijkoperatie in de baarmoeder: “Het idee dat de gynaecoloog in mijn baarmoeder ging kijken zonder verdoving vond ik best wel eng. Maar de gynaecoloog stelde me gerust en zei dat er altijd nog plaatselijke verdoving kon worden gegeven.” Na inspectie kwam een poliep aan het licht. “Die poliep kon ook ik op de monitor duidelijk zien. Het zag er best wel griezelig uit”, licht Van der Leeuw toe. Volgens de arts zag het er echter niet naar uit dat de poliep kwaadaardig was.
Snel en vrijwel pijnloos
De poliklinische hysteroscopie verliep in sneltreinvaart. Binnen een minuut werd de slijmvliespoliep met een gloednieuw instrument verwijderd. “En dat allemaal zonder verdoving”, zegt Van der Leeuw opgelucht. “Tot nu toe was het onderzoek niet echt pijnlijk geweest. Ook de rest van de behandeling viel enorm mee. Het was te vergelijken met een flinke menstruatie. Daarnaast voelde ik het trillen, maar echte pijn was er niet.”
Tien minuten later stond ze weer buiten met een belafspraak voor de uitslag van het weefselonderzoek. Daaruit bleek dat de poliep gelukkig goedaardig was, zoals de gynaecoloog vermoedde. Van der Leeuw blikt tevreden terug op de hysteroscopische ingreep: “Mijn menstruaties zijn duidelijk minder hevig dan vroeger. Ik zit hierdoor veel beter in mijn vel. Nu maar hopen dat het zo blijft!”
Wat is jouw ervaring met een hysteroscopie?
Reactie
Vanochtend een hysteroscopie gehad waarbij biopten en een poliep verwijderd zijn. Zeer pijnlijk allemaal, tenminste de poliep verwijderen dan. De biopten gingen wel goed. Het verwijderen van de poliep was ook geen klusje van 10 minuten wat ik overal lees. Het viel erg tegen, duurde wel meer dan een half uur. Reden van dit alles was een heftige bloeding na de overgang. Eerst huisartsbezoek en via een inwendige echo, inwendig onderzoek en een uitstrijkje door naar dit onderzoek. Daar hoorde ik dat het baarmoederslijmvlies meer dan 9 mm dik was. Tot 4 mm is goed daarboven betekent verder onderzoek. Nu dan vanochtend weer weefsel voor nieuw onderzoek,nu maar wachten tot de uitslag en bijkomen......
hysterectomie... help... we willen graag nog een kindje.!!! toen ik op mijn 39 besloot na jaren van hevige menstruaties die wel 6 weken duurde om mijn baarmoeder te laten verwijderen was er aardig wat aan vooraf gegaan. na drie ingrepen was dat mijn enige optie. nu sta ik met mijn rug tegen de muur. ik ben nu 42 en mijn partner en ik hebben een grote kinderwens. maar in nederland kan dat niet echt makkelijk... en het wordt zo duur dat het onmogelijk lijkt om een draagmoeder te vinden. ik vind dat er totaal geen begeleiding is voor gevallen zoals de onze.
Plaats een opmerking