Blijf op de hoogte

Wat zijn de mogelijkheden bij onvruchtbaarheid?

Een op de zes stellen in Nederland lukt het niet om kinderen te krijgen. Er zijn een aantal opties mogelijk bij onvruchtbaarheid. Een daarvan is in vitro fertilisatie (ivf).

Oorzaken van onvruchtbaarheid

Soms is de oorzaak van de onvruchtbaarheid een combinatie van medische problemen bij beide partners. Oudere vrouwen, die niet vanzelf in verwachting raken, zijn sneller aangewezen op fertiliteitsbehandelingen zoals in vitro fertilisatie (ivf) omdat ze niet zoveel tijd meer hebben. Bij de man is de belangrijkste oorzaak het produceren van zaadcellen, waarbij de productie onvoldoende kan zijn of zelfs kan ontbreken. Een vrouw kan niet zwanger raken als ze geen eisprong heeft, of als de eileiders ondoorgankelijk zijn. Onvruchtbare eicellen en hormonale problemen vormen ook obstakels voor een vrouw om zwanger te worden.

Als baarmoederslijmvlies woekert en zich daardoor ook op andere plekken dan de binnenkant van de baarmoeder in het lichaam bevindt, spreken we van endometriose. Hoe erger de endometriose wordt, des te kleiner de kans is op een spontane zwangerschap. Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) kunnen ook tot onvruchtbaarheid leiden

Wat is in vitro fertilisatie?

In vitro fertilisatie, ook wel reageerbuisbevruchting genoemd, is een vruchtbaarheidstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaad van de vader. Vervolgens worden een of twee embryo’s in de baarmoeder teruggeplaatst. Van tevoren slikt de vrouw een hoge dosis hormonen, opdat er in de eierstokken in één keer een groot aantal eicellen rijpt.

Veel vrouwen ervaren bij een ivf-behandeling emotionele ups-and-downs en verschillende bijwerkingen, waardoor het ivf-traject zowel fysiek als emotioneel zwaar kan zijn. Drie ivf-behandelingen worden vergoed vanuit de verzekering.

De zwangerschap van Annelies

Annelies zit sinds februari samen met haar partner Roy middenin haar ivf-traject, en bij haar is pas een bevrucht embryo teruggeplaatst. Haar dochter Tessa werd 4,5 jaar geleden via een normale zwangerschap verwekt. In november 2014 bleek Annelies een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te hebben gehad, waarbij tijdens een spoedoperatie haar rechter-eileider is weggehaald. “De wens voor een tweede is intens. Helaas is mijn linker-eileider niet doorgankelijk. Al is ivf voor mijn man een brug te ver, hij brengt voor mij het offer van zijn leven”, zegt ze.

De fertiliteitszorg in Nederland

Via de website van Freya, een organisatie voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, kwam Annelies in aanraking met lotgenoten. Pleitbezorger Freya geeft informatie over diagnoses en behandelopties, maar ook over de impact van een onvervulde kinderwens. Ze brengen mensen in contact via online communities en live bijeenkomsten. Ook heeft Freya de Monitor Fertiliteitszorg, een online tool die patiënten helpt bij de keuze van een kliniek voor fertiliteitszorg.

Volgens Marjolein Grömminger, voorlichter bij Freya, is het in Nederland goed geregeld met de fertiliteitszorg: “Dat neemt echter niet weg dat er verschillende redenen zijn waarom mensen naar het buitenland gaan. Daar vindt meer diagnostisch onderzoek plaats naar de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem. Nederlandse artsen zijn van mening dat meer onderzoeken kostenverhogend werkt maar niet bijdragen aan een hogere kans op zwangerschap.”

Gerelateerde artikelen

Patiënten die genezen zijn van baarmoederkanker lopen in de jaren hierna een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen als aderverkalking, aderontstekingen en boezemfibrilleren. Hierover publiceren Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift…

Voor vrouwen die negatief testen op HPV (humaan papillomavirus) en minstens 40 jaar zijn, gaat de termijn voor screening naar baarmoederhalskanker van 5 naar 10 jaar. Onderzoekers van VUmc en…

Ongeveer drie jaar geleden kreeg Astrid (43) ernstige problemen met haar menstruaties. De bloedingen waren zo hevig dat het haar werk bemoeilijkte en ze regelmatig aan een ijzerinfuus moest. De…

Nadat haar man zich had laten steriliseren, besloot Claire van der Leeuw (nu 38 jaar) te stoppen met de pil. Geleidelijk aan nam de hoeveelheid bloedverlies bij haar menstruaties toe.…

Petra Hopman was 30 jaar toen bij haar de diagnose baarmoederhalskanker werd gesteld, maar ze had al jaren klachten. “Bloedverlies, ook buiten de menstruatie om, bijvoorbeeld na seksueel contact. Het…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.