Gerelateerde artikelen
Kinderen die zijn geboren na medisch ingrijpen, bijvoorbeeld met weeënopwekkers, een vacuümpomp of een keizersnede, hebben vaker gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit de analyse van gegevens van bijna 500.000 Australische kinderen…
Gynaecologie
Patiëntenverhaal incontinentie“Ik heb altijd wel een zwakke blaas gehad, moest vaak plassen en had vaak een blaasontsteking. Maar na de bevalling van ons eerste kind, nu acht jaar geleden, kreeg ik…
Gynaecologie
Anticonceptie, een persoonlijke keuzeVoor het voorkomen van een zwangerschap bestaan verschillende anticonceptiemiddelen. Elk voorbehoedsmiddel heeft zijn eigen voor- en nadelen. De keuze voor de meest geschikte vorm is dan ook heel persoonlijk en…
Gynaecologie
Menstruatiecup: het gezonde alternatief voor tamponsDe menstruatiecup en de voordelen ervan zijn bij steeds meer vrouwen bekend. Zo zijn menstruatiecups gezonder, duurzamer en comfortabeler dan tampons en maandverband. Hieronder leggen we uit wat het precies…
Gynaecologie
Het vervullen van een kinderwensVoor wie het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, biedt de medische wetenschap steeds vaker uitkomst. Niet iedereen kan echter overal terecht. “Nederland kent voornamelijk klassieke protocollen…
Gynaecologie
Ivf-traject in het buitenland: keuze of noodzaak?De meeste mensen ondergaan medische zorg en behandelingen het liefst dichtbij huis en in een vertrouwde omgeving. Toch wijkt een deel van de Nederlanders met een onvervulde kinderwens uit naar…
Gynaecologie
Een eicel van een anderEen onvervulde kinderwens is confronterend. Stellen bij wie het niet lukt om zelf zwanger te worden, komen bijna dagelijks in aanraking met baby’s en kinderen. Hoewel een op de zes…
Gynaecologie
Counseling onmisbaar bij uitblijven zwangerschapZwanger worden is niet voor iedereen op de natuurlijke manier mogelijk. Wanneer dit het geval is, kan een fertiliteitstraject uitkomst bieden. Deze zorg moet patiëntgericht zijn en begint altijd bij…
Gynaecologie
Zware depressie beïnvloedt vruchtbaarheid mannenStellen met vruchtbaarheidsproblemen waarbij de man lijdt onder een zware depressie, hebben zo’n 60% minder kans op conceptie of een kind dat levend geboren wordt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek…
Gynaecologie
Zijn vaginale verzorgingsproducten schadelijk?Er bestaan veel intieme verzorgingsproducten die pretenderen de vaginale gezondheid te verbeteren. Maar als we onderzoekers van de University of Guelph moeten geloven, doen deze meer kwaad dan goed. Vaginale…
Gynaecologie
Emotionele betrokkenheid waardevol bij ivfHoe langer het traject voortduurt, hoe zwaarder het wordt. Zowel geestelijk als lichamelijk”, vertelt Annemiek van der Veer (42) over de vruchtbaarheidsbehandelingen die ze de afgelopen zes jaar samen met…
Gynaecologie
Minder vrouwen gebruiken anticonceptieHet aantal gebruiksters van hormonale anticonceptiva in de vruchtbare leeftijd was in 2017 ongeveer 8,5% minder dan twee jaar ervoor. Het zijn vooral minder twintigers die een hormonaal anticonceptivum gebruiken.…
Gynaecologie
Behandeling op maat bij vruchtbaarheidsproblemenWanneer het niet lukt om zwanger te worden, kan er sprake zijn van een vruchtbaarheidsprobleem. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Als de minder ingrijpende mogelijkheden niet…
Gynaecologie
‘Combinatietest gaat om het totaalplaatje’Zwangere vrouwen die willen weten of hun baby een verhoogde kans op het down-, edwards- of patausyndroom heeft, kunnen zich hierop laten testen. Dr. Jacqueline Laudy (Adviseur Geboortezorg en prenatale…
Veel paren die de beslissing nemen kinderen te willen, gaan een van de spannendste en mooiste perioden in hun leven tegemoet. Helaas is een uitbreiding van het gezin niet voor…
Gynaecologie
Opties prenatale screening breiden uitPrenatale screening is er anno 2018 nog voornamelijk op gericht om de kans te berekenen dat een ongeboren kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Maar, zo stelt Jan van…
Gynaecologie
Stilliggen na IUI maakt je niet sneller zwangerAls vrouwen na een inseminatiebehandeling (IUI) stil blijven liggen, hebben ze geen grotere kans om zwanger te worden. Eerder onderzoek gaf wel aan dat vrouwen een grotere kans op zwangerschap…
Het is voor veel vrouwen al van kleins af aan de gedroomde toekomst: een leuke partner vinden en een of meerdere kinderen krijgen. Een leven met kinderen lijkt in onze…
Gynaecologie
Annemiek wil zwanger worden door ivfWie Annemiek van der Veer (42) op haar dertiende vroeg wat ze later wilde worden, kreeg steevast hetzelfde antwoord: moeder. Bijna dertig jaar later zijn zij en haar vriend, na…
Gynaecologie
Erfelijke aanleg bepaalt kans op vaginale verzakkingOngeveer twee op de vijf Nederlandse vrouwen boven de 45 jaar heeft bij gynaecologisch onderzoek een vaginale verzakking (prolaps). Bekende risicofactoren zijn onder meer zwangerschap, bevalling en menopauze. Daarnaast blijkt…
Gynaecologie
Herkennen van problematiek na keizersnedeVrouwen die een keizersnede hebben ondergaan kunnen erna te maken krijgen met een niche, een holte in de baarmoeder op de plek van de keizersnede. Een dergelijke holte of defect…
Gynaecologie
Menstruatie verandert de hersenwerking nietHormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus hebben geen invloed op de hersenwerking. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hannover Medical School en University Hospital Zurich. Onderzoek naar menstruatie en de…
Gynaecologie
Hormoonspiraaltje geeft hogere stressresponsAnticonceptie door middel van een hormoonspiraaltje heeft bij vele vrouwen mogelijk ongewenste bijwerkingen. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat vrouwen met zo’n spiraaltje hogere cortisolwaarden, een hogere hartslag…
Gynaecologie
Intimiteit na de bevalling in kaart gebrachtBorstvoeding geven en voor het eerst bevallen zijn factoren die het seksueel functioneren kort na de bevalling kunnen bemoeilijken. Een keizersnede heeft er opmerkelijk genoeg geen gunstig effect op en…
Gynaecologie
Vrouwen met traumatische bevallingservaringenDuidelijke uitleg, praktische en emotionele ondersteuning, en echt gehoord worden. Dat zijn door de 2.192 vrouwen die meededen met een onderzoek naar traumatische bevallingservaringen de meest genoemde factoren die hun…
Gynaecologie
Endometriose: een onzichtbare en intieme ziekteNet als bij veel vrouwen begon Annets (35) endometriose rond haar eerste menstruatieperiode. Na een lang slepende, emotionele medische molen, met een enorme impact op haar leven, probeert ze nu…
Gynaecologie
Seksleven oppakken na gynaecologische kankerPer jaar krijgen in Nederland meer dan vierduizend vrouwen de diagnose gynaecologische kanker. Rinske Bakker onderzocht hoe vrouwen die daar behoefte aan hebben na behandeling hun seksuele relatie weer op…
Een van de meest gebruikte anticonceptie-combinatiepillen beïnvloedt het welzijn van vrouwen in negatieve zin. Dit melden Zweedse onderzoekers in een studie naar 340 ‘gezonde’ vrouwen. Het onderzoek is gepubliceerd in…
Manon (34) is ongewenst gesteriliseerd door een serie van maar liefst drie buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. “Het zwaarste van alle keren vond en vind ik nog steeds het gevoel van falen. Het…
Zwangere vrouwen met een traag werkende schildklier worden gedurende hun zwangerschap vaak behandeld met schildklierhormoon, maar recente studies suggereren dat voorzichtigheid hierbij geboden is. Tekort aan schildklierhormoon Zwangeren met een…
Gynaecologie
Doorlopen met vaginale ongemakken is niet nodigEen derde van de vrouwen heeft zo nu en dan te maken met vaginale ongemakken. Naast jeuk, afscheiding en een onaangename geur, zijn veel gehoorde klachten een droge vagina en…
Het aantal zwangere vrouwen met een ernstige zwangerschapsvergiftiging (eclampsie) is de afgelopen 10 jaar sterk afgenomen. Daarentegen is er een toename van vrouwen die rondom hun bevalling met een hartstilstand…
Een specifieke groep vrouwen met obesitas (ernstig overgewicht) heeft baat bij leefstijlbegeleiding voorafgaand aan hun vruchtbaarheidsbehandelingen. Het gaat om vrouwen waarbij de ovulatie niet of weinig plaatsvindt en daarmee samenhangend…
Gynaecologie
Patiëntenverhaal endometrioseHeidy (30) heeft jarenlang met klachten rondgelopen voordat er bij haar endometriose en PCOS vastgesteld werd. Heidy: “Ik neem elke dag veel medicijnen in om de dagen een beetje op…
Gynaecologie
NIPT eerste keus bij hoog-risico zwangerenZwangere vrouwen met een hoog risico op bijv. downsyndroom zijn tevreden over de ‘nieuwe’ Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). De meeste zwangeren kiezen voor deze test en de meerderheid maakt een…
Gynaecologie
Bevallen in een couveusesuiteOp 17 juni beviel Wendy Jacobs van een eeneiige tweeling: Lotte en Karlijn. Omdat de tweeling al na 33,5 week zwangerschap ter wereld kwam, was opname in een couveuse noodzakelijk.…
Gynaecologie
Het nut van vaccinatie tegen het HPV-virusDe opkomst van meisjes bij het landelijke vaccinatieprogramma tegen het HPV-virus is vanaf het begin niet zo hoog als verwacht. Dat is niet in het belang van de gezondheid van…
Gynaecologie
Wat doet een bekkenfysiotherapeut?Nog altijd rust er een taboe op bekkenbodemklachten. Vooral mannen wachten lang voordat ze met hun klachten naar de huisarts gaan. Zowel artsen als patiënten denken niet gelijk aan problemen…
Gynaecologie
Vrouwenbesnijdenis, hoe staat Nederland ervoor?Vrouwelijke genitale verminking is de term die gebruikt wordt voor vrouwen- of meisjesbesnijdenis. Wereldwijd zijn er tussen de 100 en 140 miljoen vrouwen besneden, waarvan in Nederland 30.000. Sinds de…
Gynaecologie
Hulp bij een onvervulde kinderwensElk jaar blijken gemiddeld een op de zes paren niet zwanger te kunnen worden. Verschillende (fysieke) oorzaken kunnen tot beperkte fertiliteit leiden. De emotionele impact van deze onvervulde kinderwens is…
Gynaecologie
Patiëntenverhaal IVFMaaike van Amstel had al een zoon (nu 7) waarvan de bevruchting op de natuurlijke manier gebeurde. Haar kinderwens bleef bestaan. Na een lange weg van proberen en miskramen kwam…
Gynaecologie
Hoe ga je om met een bekkenbodemverzakking?‘Als ik veel sta, heb ik pijn en voelt het alsof er iets uit mijn vagina valt.’ Het is een veel gehoorde klacht bij een bekkenbodemverzakking of prolaps. De bekkenbodem…
Gynaecologie
Wat doet de menopauze met je lichaam?De menopauze is het moment waarop de menstruatie stopt. Dit moment breekt aan wanneer de eierstokken geen vruchtbare eicellen meer produceren. Een daling in de productie van de hormonen oestrogeen…
Gynaecologie
Behandeling van vleesbomen alleen bij klachtenVeel vrouwen hebben er mee te maken, en een flink aantal van hen heeft er ook daadwerkelijk klachten van: vleesbomen. Dit zijn goedaardige woekeringen van spierweefsel in de baarmoederwand. Vleesbomen…
Gynaecologie
De behandeling van bekkenbodemklachtenDe blaas, darmen en schede liggen dicht tegen elkaar aan. Daarom kunnen tegelijkertijd verschillende bekkenbodemklachten voorkomen. “Veel vrouwen hebben het gevoel dat er weinig aan hun klachten te doen is,…
Gynaecologie
Bekkenbodemproblemen oplossen!Een zwangerschap en bevalling kunnen leiden tot flinke bekkenbodemproblemen. Zeker als het gaat om een gecompliceerde bevalling als kunstverlossing of een langdurige uitdrijving. Die klachten kunnen uiteenlopen van ongewenst urineverlies…
Gynaecologie
Gynaecologie en seksuele gezondheidVoor veel vrouwen is het niet eenvoudig om over seksuele problemen te praten. “Veel vrouwen zijn geneigd de oorzaken van problemen tijdens het vrijen bij zichzelf te zoeken, ook als…
Plaats een opmerking