Ondergewicht kan vervroegde overgang veroorzaken
Vrouwen met ondergewicht lopen een groter risico op een vervroegde overgang. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Massachusets, recent gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction.
Grootschalig onderzoek
De onderzoekers wilden bestuderen of iemands gewicht de start van de menopauze beïnvloedt. Hiervoor analyseerden zij de gegevens van 78.759 vrouwen tussen de 25 en 42 jaar oud. Allen hadden ze deelgenomen aan de Nurses’ Health Study II die liep van 1989 tot 2011.
Het team bekeek informatie over hun lengte, gewicht en menopauzestatus. Ook werden de vrouwen gevraagd gegevens over hun tienerjaren op te geven.
Verband BMI en vervroegde overgang
De wetenschappers spraken van een vervroegde overgang wanneer deze voor het vijfenveertigste levensjaar optrad.
Een BMI tussen de 18,5 en 24,9 werd als normaal beschouwd en alles hieronder als ondergewicht.
Uiteindelijk bleken 2.804 vrouwen een vervroegde overgang te ervaren. De onderzoekers ontdekten dat degenen met een BMI lager dan 18,5, 30 procent meer kans hierop hadden dan degenen met een gezond BMI. Vrouwen met een BMI tussen de 25 en 29,9 bleken 30 procent minder risico te lopen.
Bovenal werd duidelijk dat de meeste vrouwen die vervroegd in de overgang raakten op hun achttiende een BMI onder de 18,5 hadden gehad. Ook gaven zij aan destijds veel in gewicht te schommelen.
Risico’s van ondergewicht
De onderzoekers concluderen dat vrouwen met ondergewicht een grotere kans hebben op een vervroegde overgang. Dit gaat samen met een hoger risico op cardiovasculaire ziekten, cognitieve achteruitgang en osteoporose.
Zij stellen dat, hoewel de precieze oorzaken achter een vervroegde menopauze nog onbekend zijn, hun studie laat zien dat ondergewicht een belangrijke rol kan spelen. Er is echter meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe dit precies gebeurt.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking