Nog altijd een taboe op vleesbomen
Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 40 procent van de Nederlandse vrouwen tijdens de vruchtbare jaren vleesbomen (ook myomen genoemd) krijgt. De klachten die hiermee gepaard gaan kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat meer vrouwen op de hoogte zijn wat vleesbomen zijn en welke behandelingen mogelijk zijn.
De impact van vleesbomen
Klachten en problemen van gynaecologische aard zijn voor veel vrouwen moeilijk bespreekbaar te maken. Zo’n 20 tot 40 procent van de vrouwen in de vruchtbare jaren krijgt last van vleesbomen. Zij hebben onder meer last van hevige en onregelmatige bloedingen en dientengevolge bloedarmoede, pijn in de onderbuik, plasproblemen en vermoeidheid.
De klachten kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven. Toch geeft 80 procent van de vrouwen aan direct naar een arts te gaan als ze vermoeden dat ze een vleesboom hebben. Echter, over vleesbomen zelf en de behandeling heerst nog veel onwetendheid.
De waarheid over vleesbomen
Zo weten maar weinig vrouwen dat vleesbomen en myomen dezelfde aandoening zijn. Slechts zestig procent weet dat het daarbij gaat om goedaardige gezwellen in de baarmoeder, die echter wel de nodige klachten kunnen opleveren. Ook over de behandeling van myomen bestaat veel onduidelijkheid: veel vrouwen denken dat een operatieve verwijdering van de vleesboom de beste oplossing is en twaalf procent denkt dat een complete verwijdering van de baarmoeder noodzakelijk is. De waarheid is dat een operatie slechts één van de behandelingsmogelijkheden is. Er is ook medicatie beschikbaar en daarnaast zijn er allerlei interessante ontwikkelingen voor behandeling.
Een goede informatievoorziening is essentieel om de behandeling van vleesbomen beter te reguleren. Een grote meerderheid van de vrouwen zou dat, gezien de schaamte en onwetendheid, het liefst doen via bijvoorbeeld een website van een patiëntenvereniging en/of een anoniem forum. Gesloten of open groepen op social media worden door 70 procent liever vermeden: het openbaar bespreken blijft lastig.
Het online onderzoek bij 1075 vrouwen werd onder de noemer Kien Onderzoek uitgevoerd door Weber Shandwick Gezondheid Vrouwen in maart 2015.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking